Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hrad počtvrté a stín nad zlato


Hrad počtvrté a stín nad zlato

Hrad počtvrté a stín nad zlato

Pravidelným čtenářům určitě netřeba připomínat, že ve dnech 12. a 13. června se konal již 4. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem. A to, jako vždy, pod taktovkou Českomoravského svazu minipivovarů. Mým tradičním návštěvním dnem je pátek, letos to ale asi nebyla příliš dobrá volba. Doslova vražedné vedro, které (na rozdíl od soboty, kdy zase ovšem pršelo) panovalo, mi nedovolilo ochutnávat piva vyšší stupňovitosti, natož některý z lákavých speciálů, které byly na čepu u mnohých stánků. Držela jsem se pro tentokrát „dešťovek“, pšenic, či nízkostupňových ALE a (byť s těžkým srdcem) jsem odolávala nabídkám mnoha známých pivovarských k ochutnání jejich speciálu. Takže, pánové, až příště!

Jde se na to
Jde se na to

Již před 14 hodinou, dobou, kdy se měly brány festivalu otevřít, nedočkavci postávali ve frontě a čekali na „startovní výstřel“, aby se mohli plně pohroužit do ochutnávání pěnivých moků od přítomných 69 pivovarů. Nepřijely dva původně ohlášené pivovary – Kvilda a Luční bouda. Že by panovaly na českých horách špatné klimatické podmínky, které oběma znemožnily příjezd? Každý pivovar měl na čepu dvě svá piva, s výjimkou pivovaru U Fleků, na druhé pípě tam teklo nealko, takže piv (nepočítala jsem je) mělo být celkem 137. Skladba piv se u některých pivovarů výrazně lišila od nabídky v katalogu. Nevím ovšem, jestli bylo (při avízované předpovědi počasí) vhodné vozit některá vysokostupňovitá piva (byla zde i 20°!).

Zahájení
Zahájení

Prostředí, zarámované siluetou chrámu sv. Víta, je sice nádherné a neopakovatelné, leč prostor není nafukovací. Ač je počet vstupenek na každý den omezen, připadlo mi, že letos se návštěvníci nějak více „pomnožili“ a k večeru nebylo v areálu k hnutí. Každé místo ve stínu si ten, kdo je obsadil, pečlivě hlídal, stín byl v pátečním odpoledni skutečně nad zlato. Poprvé festival navštívily i řádové sestry boromejky a z jejich spokojených výrazů bylo znát, že jim chutnalo. S přibývajícími hodinami nejen, že davy houstly, ale přibývalo (bohužel) i silně opivněných jedinců, především z řad cizinců. Jestli ti, co „pili jako Dán“ byli opravdu Dánové, se těžko poznalo, ale dokázali být nepříjemní.

Zájem byl veliký
Zájem byl veliký

Nemohu, z výše uvedených důvodů, hodnotit celou škálu nabízených pivních stylů. Ochutnala jsem piva výborná, dobrá i poněkud nepovedená, vyloženě špatné pivo jsem ale letos nepila. 8° od Hendrycha, či 8° Ale z Potštejna byla piva vyloženě na zahnání žízně. Chválím za operativní přizpůsobení se počasí! Stálicím (namátkou jmenovaným, ostatním se omlouvám) 11° Kaštan z Rychnova n.K., 10° Ale Jiskra z Radničního pivovaru v Jihlavě, 12° pšenici z Podřipského pivovaru, 12° Fabiánovi z Hostomic, ale i dalším ochutnaným, zde nejmenovaným, nebylo co vytknout.

Řada stánků
Řada stánků

Výborná byla i piva z nového pivovaru Hauskrecht z Brna (11° a 12° světlé), či 11° pšenice z Kolštejna, zajímavý byl i 12° ležák SAAZ LATE z Chmelařského institutu Žatec. Milým překvapením byl witbier 12° ze Zichoveckého pivovaru, moc chutnal! Z opačné strany pomyslné stupnice bych jmenovala 12° pšenici ze Želiva, či (oproti pivu na kosteleckém Vysmolení) 10° z Lobče, což zde bylo velmi mladé pivo. Letos poprvé byly na festivalu i hosté ze Slovenska, pivovary Kaltenecker, Ikkona a Lanius (Trenčín). Posledně jmenovaný přivezl 15° a 16°, na což jsem si netroufla, ale jejich piva znám přímo z místa. 12° pšenice z Kalteneckeru, jakož i 11° One More IPA neměly chybu.

Hosté ze Slovenska
Hosté ze Slovenska

Chválit festival je jako nosit dříví do lesa, ostatně dobré zboží se chválí samo. Snad jen maličkost bych vytkla organizátorům - při plnění mycích sudů nechali volně odtékat vodu do trávníku, čímž se tento měnil v bahno (velkoměsta, když jsme v Praze).

Diskuse v bahně velkoměsta
Diskuse v bahně velkoměsta

Ovšem - největší výtka směřuje k „objednávce“ počasí. Na to určitě musela být podepsána smlouva s ďáblem, ten nahoře by tak netopil. Takže pro příště, až bude prezident Svazu, či jeho zástupci, podepisovat vlastní krví (eh, pivem) smlouvu s dotyčným, nechť připojí dodatek, aby tolik nepřikládal.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5332x] [15. červen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dobrou noc

úterý, 16. červen 2015
22:14

Myslím, že se Pivu na Hradě připisujou superlativa, která si ani nezaslouží.
Taky jsem se zúčastnil, ale nadšení nesdílím.
Víc rozumím festivalům, které mají vstup volný a lidé co si vypijí, to si zaplatí, málokdo propije 400, ale na druhou stranu, tato akce má mnoho příznivců, tak proč něco měnit. Možná vstupné bude za rok dražší.
A horko bude větší
Dobrou


napsal(a): Dobrou noc [Odpovědět]

bch

pátek, 19. červen 2015
20:45

BCH

Přesně tak, těmto festivalům nefandím. O peníze mi nejde, ale radši jsem se zúčastnil festivalu na Parukářce (přetrpěl jsem i hlasitý hudební doprovod), kde si pivař svobodně (bez poplatků za vstupné) může vybrat to co mu vyhovuje. Zítra pivní slavnosti v Nymburce - vždy super akce. Takže různé pražské pivní hrady, Náplavky (navíc ve stejném termínu se konají i jiné další pivní slavnosti cca v okolí) opravdu ne.


napsal(a): bch [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:18


posted by: Inzerce

AntiWeetek

sobota, 20. červen 2015
10:50

AntiWeetek

bch: Náplavka je náhodou parádní, sice by si tam návštěvník měl koupit jejich třetinkové sklo, ale to sem udělal jenom na prvním ročníku, během kterého sem zjistil, že pivovarští točí lidem bez problémů do čehokoli, co si donesou.
Od té doby si tam nosím svůj půllitr s logem Chodovaru, cena se vždycky ňák vypočítá,neni žádnej problém.
A ta atmosféra u Vltavy je nenahraditelná :)


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Dan

sobota, 20. červen 2015
11:45

Dan

AntiWeetek: Náplavka je parádní, ale s tím sklem je to vážně proti vší logice. Oceňuji, že se snaží udržet úroveň akce a nedovolí kelímky. Na druhou stranu, proč nutí kupovat lidi předražené sklo. Také jsem si přinesl sklo z loňska a pohoda. Ale jeden z nás narazil s odlišným sklem u pivovaru Moravský Žižkov, kde odmítli do jiného skla natočit, že to mají zakázáno. U jiných s tím problém nebyl. Kdyby byl vstup podmíněn nákupem skla, tak je to něco jiného, bylo by to součástí vstupného, z něčeho se akce platit musí. Třeba nám to tu upřesní Malakin...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

AntiWeetek

sobota, 20. červen 2015
12:16

AntiWeetek

Dan: Malakin to je taky kapitola sama pro sebe.V březnu prohlásil, že psal na policejní stanici ohledně incidentu na Lužinách. Buďto lhal nebo zjistil pravdu, která se mu nehodila, v každém případě u mě Mára hodně klesnul.Neumí se postavit problémům čelem,neumí mít v klubu svůj vlastní názor, nechává se hodně ovlivňovat panem Stradiotem a to je smutné.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Malakin

úterý, 23. červen 2015
07:33

Malakin

AntiWeetek: Vašku, vskutku nemám čas se věnovat jenom pivním serverům a reagovat na kdejaký blud, který z tebe vyleze, ale abys byl tedy v klidu, tady máš onu odpověď a snad už se konečně uklidníš:

Dobrý den, dne 26.11.2014 jsme na naše policejní oddělení nepřijali žádné oznámení na osobu pana Václava Švihlíka a podle zjištění operačního důstojníka žádné takové oznámení nepřišlo ten den v podvečer nebo večer v celé Praze. S pozdravem npor. Vondra, Místní oddělení policie ČR Stodůlky.

Sice to moc nesedí s tím, jak tvrdíš, že jsi byl na policii k onomu incidentu vypovídat a že z toho máš i zápis, tento nesoulad mě však u tebe až tak moc nepřekvapuje.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Veru

pondělí, 22. červen 2015
12:23

Dan: Pivovary opravdu mají ve smlouvě, že smí točit jen do festivalového skla. Takže to, že některý pivovar točil i do jiného bylo jeho riziko, které mohlo vyústit sankcí od organizátorů festivalu.


napsal(a): Veru [Odpovědět]

Pivoj

pondělí, 22. červen 2015
19:57

Veru: Kdo je Veru? Nějaká mluvčí? Jó, zkuste si dávat pivovarum sankce a zůstane vám tam Moravský Žižkov. To pak teprve bude festival, s jedním stánkem :)


napsal(a): Pivoj [Odpovědět]

AntiWeetek

úterý, 23. červen 2015
08:27

AntiWeetek

Malakin: Marku díky. To cos napsal, myslím bude lidem stačit, aby pochopili, že sem nikde nehajloval. Takže-aby v tom bylo jasno, hajloval tam Vladimír Stradiot, člen tvého spolku a my, co sme bohužel byli u stejného stolu sme na výzvu strážníka předložili občanky, on si opsal údaje a pak sme byli předvoláni ke svědecké výpovědi. To je Marku běžný postup. Já jsem dodal krom výpovědi i fotografie, které jsem pořídil a na kterých je hajlující Vláďa. Toto už je z mé strany k oné věci vše, už se k tomu nehodlám dál vyjadřovat.
Hezký den


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

strevlas

úterý, 16. červen 2015
10:37

strevlas

Navštíveno v pátek od cca 15:30 do zavíračky - lidí bylo hodně, ale tak od šesté už mi to přišlo volnější. Vedro bylo, ale schovat se kam bylo, prostředí tradičně reprezentativní, takže bych neměnil. Možná by se nějaké vyplachovadlo příště mohlo umístit i nad poslední stánky, aby se člověk degustující piva u posledních stánků nemusel prodírat davem až někam do první třetiny řady a zase zpět. Jinak z ležáků jsem já osobně nadšený moc nebyl, v tom bych tedy nebyl zajedno ani s Rashem (viz jeho článek na blogu) - vesměs mi přišly nakyslé. Svoje hodnocení nemám u sebe, tak svého hnusáka ani "vítěze" festivalu nemůžu aktuálně uvést.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Pivař

úterý, 16. červen 2015
10:05

Možná k ještě k těm výtkám - pokud by organizátoři zajistili přístřešek na travnatou plochu proti stánkům, bylo by to bájenčné. Jak pro parno jaké bylo letos nebo loni v pátek, tak pro déšť, který byl letos v sobotu... A možná ještě jedna - občerstvení. Stál jsem tam dobrou půlhodinu ve frontě a na tom přímém slunci to nebylo nic moc.. A přitom se jednalo o samé jednouché pochutiny - možná by stačila lepší organizace výdeje... Jinak ale samozřejmě spokojenost...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 16. červen 2015
07:06

Dwarf

tohoto superlativního festivalu pro všechny pravověrné milovníky piva jsem se ještě nikdy nezúčastnil a zřejmě to tak zůstane i do budoucna... otec mého kolegy z práce tam jel, ale utekl po 2 ochutnávkách, protože tam nebylo k hnutí... v článku mě zaujala zmínka o 11° IPA - a není to blbost?? je, jen kategorizace pivních stylů moc lidí (vč. sládků) moc nezajímá a dávají vzniknout mnoha pasqilům...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.06.2015 ve 07:06:40


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

mithe

úterý, 16. červen 2015
08:08

mithe

Dwarf: V poslední době se často objevuje tzv. Session IPA (viz např. Ratebeer nebo v novém BJCP 2015 Style Guidelines, tam je ale jen zmínka v kategoriích Specialty IPA a American Pale Ale). Něco mezi APA a IPA - více chmelové než APA, méně alkoholické než IPA.


napsal(a): mithe [Odpovědět]

Jana

úterý, 16. červen 2015
09:00

Jana

Dwarf:
Nedobře děláš.. :)
A s tou 11°IPA má kolega Mithe pravdu. Nesmíš být tak úzkoprsý.:D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 16. červen 2015
22:01

Dwarf

Jana: s mým hrudníkem to ale jinak nejde ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pechi

úterý, 16. červen 2015
12:17

pechi

Dwarf: mimochodem velmi povedená...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Jana

úterý, 16. červen 2015
12:32

Jana

pechi:
Dyť to píšu. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pechi

úterý, 16. červen 2015
14:11

pechi

Jana: tak to se omlovám, článek jsem jen tak přelít jednim vokem :D


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI