Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový pivovar v kraji lovců mamutů


Nový pivovar v kraji lovců mamutů

Nový pivovar v kraji lovců mamutů [p1526]

Město Hustopeče leží v samém srdci jižní Moravy, v krajině zalité horkým sluncem, porostlé vinohrady, ovocnými a mandloňovými sady. Celá oblast patří ke klimaticky nejteplejším v České republice, což prospívá pěstování kvalitního vína i turistické atraktivitě regionu. Hustopeče představují vynikající výchozí bod pro milovníky vína i cykloturisty. Vinných sklípků i cyklotras je ve městě a jeho okolí bezpočet.“ Tolik z aktuálního oficiálního portálu třetího největšího města v okrese Břeclav. Ani zmínka o pivovaru, který byl ve městě otevřen již letos v dubnu a stal se tak historicky prvním hustopečským pivovarem.

Z ulice
Z ulice

Na mysl vytane poznámka – co by taky v minulosti dělal pivovar v kraji vína, že? Bylo to ale trošku jinak, Hustopeče měly problém s nedostatkem pitné vody a proto se prý pivovar ve městě neuchytil. V Hustopečích se pivo pouze skladovalo a stáčelo. Za první republiky ve městě fungovaly dvě stáčírny, firem Klos a Pitner. V meziválečné éře se v Hustopečích například stáčelo lihuprosté pivo Sladon. Od 15. dubna 2015 se začínají v Hustopečích psát novodobé dějiny pivovarnictví a to díky rodině Matochových.

Vchod do restaurace
Vchod do restaurace

V ulici Hradní, kde se skutečně zachovala poslední z bašt původního opevnění města, vyrostl na místě bývalých stavebnin Hradní pivovar Hustopeče .

Do Hustopečí jsem dorazila na kole, v rámci své pravidelné kolodovolené v břeclavském regionu, za nepříliš příznivého počasí, takže místo posezení na zahrádce dávám přednost útulné (bezvětrné) hospůdce, kde si povídám s paní Marcelou Matochovou, sympatickou spolumajitelkou pivovaru. Tedy nejen spolumajitelkou, ale vlastně dobrou duší pivovaru vůbec, ale o tom později.

Paní Matochová
Paní Matochová

Původně manželé Matochovi v tomto svém objektu podnikali v oboru stavebním. Když skončili, uvažovali co dál. Volba padla na pivovar, ale (ostatně jako u většiny minipivovarů) trvalo pár let, než se sen stal skutečností. Největším problémem (pochopitelně kromě financí) bylo překonání úřednického šimla, zejména celníků, což opět jen dokresluje, že se neměří všem stejným metrem (známý to rozpor vinaři - pivovarníci).

Varna
Varna

Technologii pivovaru má na svědomí firma Destila, varna je dvounádobová, 500 l, k ohřevu slouží elektroolejový kotel. Spilky otevřené pivovar nemá, CK tanky jsou 4 po 1000 litrech a též stejně velký je 1 CKT přetlačný. Místo na případné další je k dispozici. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic a chmelí se ŽPČ a Sládkem. Kvasnice pak jsou z břeclavského či slavkovského pivovaru. Zatím se pivo vaří 1x týdně. A když už jsem nakousla ten Slavkov, tak musím dodat, že vrchním sládkem je v Hradním pivovaru pan Karel Vavrečka, právě ze Slavkova.

Sklep
Sklep

Ten také zaučuje paní Matochovou (původním povoláním zdravotní sestru) do tajů vaření piva. A mohu říci, že ona nové řemeslo zvládá slušně. K tomu ovšem má na starosti veškerou administrativu a jednání s úřady i odběrateli, takže je jasné, kdo je tou dobrou duší pivovaru. Manžel (stavař) je prý „technickým náměstkem“.

Výčepní stolice
Výčepní stolice

V době mé návštěvy byla na čepu 10°, deklarovaná jako polotmavá. Barva tomu, na rozdíl od 11°, neodpovídala, spíš bych ji nazvala světlou (nebo maximálně jantarovou), v chuti poněkud kvasničná. 11° pak byla skutečně polotmavá a dobře pitelná. 12° t. č. zrála ještě v tancích. Do budoucna chystá paní Marcela letní pšenici. Piva můžete ochutnat nejen v místě samém, ale můžete si je vzít i s sebou v PET láhvi. Cena 10° je 26 Kč/0,5 l a 11° 29Kč/0,5 l.

Desítka
Desítka

K jídlu můžete zakousnout nějaké ty pivní chuťovky (výborný byl ovčí sýr), teplou kuchyni restaurace nemá. Otevřeno je denně od 15 do 23 hod., v pátek a sobotu až do 24 hod. a provozovna je samozřejmě nekuřácká. Posedět můžete za příznivého počasí i na zahrádce, pro děti je tady pískoviště a na léto chystají pivovarští i grilování.

Pro sběratele jsou k dispozici zatím tácky a sklenice, etikety jsou v tisku. Nezbývá, než popřát Hradnímu pivovaru Dej Bůh štěstí!

Koláž
Koláž

A pokud půjdete z pivovaru ještě „po svých“, můžete se vydat na Mandloňovou rozhlednu, která stojí od roku 2012 severně od města na Starém vrchu, na okraji starých mandloňových sadů.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 5802x] [3. červen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Matochová Marcela

čtvrtek, 27. srpen 2015
12:09

Dobrý den, prosím přidejte k našemu Hradnímu pivovaru Hustopeče také mobilní číslo 724 186 516. DěkujiMarcela Matochová


napsal(a): Matochová Marcela [Odpovědět]

Jana

pátek, 5. červen 2015
09:27

Jana

Elo... je samozřejmě překlep. Chody, prosím Tě, oprav to. Jinak by to měl kotel, kde se elektricky ohřívá olej, který ohřívá varnou nádobu. Název dle paní majitelky.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:32


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 5. červen 2015
13:25

Chody

Jana: Opraveno. Tento překlep jsem také přehlédl :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pivař Petr

čtvrtek, 4. červen 2015
21:55

Pivař Petr

Eloktroolejový kotel - to je, prosím, co ?
Perpetuum mobile ???



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI