Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Apetit je Fresh


Apetit je Fresh

Apetit je Fresh

Gastronomický Apetitfestival si v Plzni za dobu svého konání vydobyl docela slušné renomé. Vždy jeden víkend v květnu je prostor bývalého výstaviště, dnes "za Plazou", rezervován pro restaurace a pivovary nejen Plzeňského kraje, resp. restaurace ano, pivovary nikoliv. Letos do akce vstoupila televize Prima a došlo tím k přejmenování na Freshfestival. Nemyslím si, že přejmenovávání zaběhnutého je nejlepší řešení, ale to musí vědět pořadatelé sami. Já se sem dostávám poslední den trvání festivalu, tedy v neděli 24. května v odpoledních hodinách.

Hlavní pódium s novým logem
Hlavní pódium s novým logem

Areál bychom mohli rozdělit na tři části. Hlavní nalezneme za řekou, kde je velká vyasfaltovaná plocha a na ní instalováno pódium, na němž probíhají různá kuchařská šou - za naší přítomnosti byly na talíři zrovna šváby. Uprostřed jste nalezli velký krytý stan s posezením, kdyby náhodou počasí nepřálo. Okolo plochy pak jsou rozmístěny stánky jednotlivých restaurací a převážně větších pivovarů - vyjímku tvoří rokycanští Stočesojc, čižický Bizon a černický Purkmistr. Dále jste zde mohli ochutnat piva ze Svijan, Rohozce, Prazdroje a Pivovarů Lobkowicz. Zde jsem si pivo nedal.

Stánky na hlavním place
Stánky na hlavním place

Další část se nachází přímo za Plazou, kde býval amfiteátr a v minulých letech se zde konal doprovodný program - hudební a jiná vystoupení. Letos tomu bylo ale jinak. Pódium tu nebylo vůbec postaveno a místo něho se konal nějaký program TV Prima o vaření. Ani krásná Markéta Hrubešová však moc diváků nepřilákala. Co jsem zaslechl, jednalo se zejména o propagaci výrobků jedné nejmenované značky :( Z piva jste si tady mohli dát jen produkty od Lobkowiczů. Tudíž nemělo vůbec smysl před řeku chodit.

Lobkowiczké výčepy
Lobkowiczké výčepy

No a třetí částí festivalu by se daly nazvat všechny ostatní, dosud nezmíněné, prostory. Z hlediska pivního však zejména tzv. minipivovarská ulička, kde jsme mohli naleznouti i stánky pivovárků v Plzni řídce se vyskytujících. Ochutnal jsem vždy 11 či 12 od Klenotu z Radnic, Lounského žejdlíku, Příšova, Patrona z Čepic a Lužin a nějaký speciál od Slepého krtka. Musím říci, že žádné pivo nebylo zklamáním a dalo by se u něj vydržet, nicméně nejvíce mne oslovil Klenot a Lužiny . Dále jste zde mohli koštnout pivo z plzeňského Pašáka, sedlčanského Krčína, Letin a z pravidlo porušivšího průmyslového Nymburka.

Z minipivovarské uličky
Z minipivovarské uličky

Asi budete se mnou souhlasit, že nejzajímavějším je účast nového hráče na pivovarském poli - Patrona z Čepic . Co si pod pivem Patron představit? Ve vesničce u Rabí prý opravdu vzniká pivovárek - rozuměj již probíhají stavební práce. Kde se tedy Patron vaří?, zní moje otázka. To nám majitelé nesdělili, opáčí obsluha, snad někde v Praze. Prozatím jej tedy můžeme považovat za létající. Značka měla prakticky kompletní portfolium propagačních materiálů - od tácků, přes samolepky, po sklenice. Na čepu byla desítka a jedenáctka, obé ve světlém spodně kvašeném provedení. Co můžeme od tohoto projektu čekat do budoucna nelze ani naznačit.

Patron a Louny
Patron a Louny

Součástí festivalu je taktéž návštěvnická anketa o nejlepší restauraci a pivovar. Hodnotit restaurace mi nepřísluší, protože jsem ochutnal opravdu jen zlomek kuchařského umění a i tak to nebyla žádná sláva :( U pivovarů však už jedinec může koštnout vícerou vzorků - já bych to asi letos hodil Klenotu. Ostatní však opět na piedestal vynesli plzeňského Pašáka. Proč? To je ta otázka. Proč Plzeňany stále nejvíce zaujímá to samé? Vždyť každým rokem se zde dají ochutnat různá jiná a dovolím si říci že mnohdy i zajímavější a chutnější piva. Je fakt, že Pašák má docela zmáknutou stánkovou prezentaci, včetně výčepních dívek. Že by to hrálo ale takovou roli při rozhodování se mi přece jen nechce věřit.

Pivovárky ze středu země
Pivovárky ze středu země

Ale přejme plzeňskému bernardýnovi to co jeho jest. Uvidíme, zda obhájí i po páté. Na webu k tomu dodává pan Václav Ebrl, sládek minipivovaru Pašák: „Titul už jsme vyhráli počtvrté a já znovu opakuji to, co už jsem řekl loni, obhájit je čím dále těžší. Děkuju milovníkům piva a slibuju, že se budeme dál snažit, aby jim naše pivo chutnalo,“ Mně už zbývá jen doplnit, že druhou příčku obsadil pivovar Příšov a na třetím místě skončil Pilsner Urquell. Ja to tak vypadá, tak v Plzni bude na poli pivní osvěty ještě spousta práce...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5839x] [29. květen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pondělí, 1. červen 2015
19:57

Chody

Kdo nebo co je vlastně onen Patron najdete zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

úterý, 2. červen 2015
16:42

hroch

Chody: Překvapuje mě, že celá akce s Patronem neskončila pokutou od ČOI za klamání spotřebitele, nebo trestním oznámením. Vydávat se za budoucí pivovar z existující vesnice, nepodat informaci o výrobku na kterou se kupující ptal, to zavání podvodem.
Druhá věc, je ukázka toho jak, snaha mít ochutnáno co nejvíce značek a co nejvíce nového než kamarádi vede k tomu, že "novinka" má ohlas i bez ohledu na kvalitu či původ. Je to nová značka rychle koupím, mám další bod, sběratelé další vzorek atd..
Jenom jsme jim tim honem za co nejvíce ochutnaných značek nahráli na pěknou reklamu, i když by to celé podle mě mělo skončit u soudu za klamání spotřebitele.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:58


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 2. červen 2015
17:18

Jana

hroch:
Ono asi - kde není žalobce, není soudce. :-? Holt jsou to už totální zoufalci, kteří nevědí, jak si zajistit "úspěch". Já to pila také (ovšem za poněkud nestandartních podmínek) a shodli jsme se všichni, co jsme ochutnali (z přinesené PETky), že ta dešťovka z první várky nového pivovaru (tak to bylo prezentováno)sice v tom horku na žízeň ušla, ale mají co zlepšovat.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

hroch

úterý, 2. červen 2015
17:37

hroch

Jana: Ono hlavně jestli dali deset míčů do celé akce, tak dát pár desetitisíců právníkům u soudu by je nerozhodilo, ale ta publicita kvuli soudu by byla větší než teď. Takže se na to každý rozumný člověk vykašle je tahat po úřadech.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Státní zástupkyně

pátek, 29. květen 2015
16:26

Je zde na pivním infu někdo, kdo si myslí, že Pašák vyhrál každý z těch 4 ročníků bez úplatků?


napsal(a): Státní zástupkyně [Odpovědět]

Chody

pátek, 29. květen 2015
17:01

Chody

Státní zástupkyně: Tak silná slova jako úplatky bych tomu neříkal. Spíše to může být silná "komunita" kolem pivovárku...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI