Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Potěšení v pivní poušti 2: Kyjov a Petrov


Potěšení v pivní poušti 2: Kyjov a Petrov

Potěšení v pivní poušti 2: Kyjov a Petrov [p1343]

Minule jsem navštívila Velický Bombarďák...

Zcela z „jiného soudku“ je Kyjovský pivovar ve stejnojmenném městě. Nachází se v hotelu Club a vznikl z bývalých prostor diskotékového klubu. Majitelem pivovaru je pan Tomáš Machalínek, kterého jsem doslova při neohlášené návštěvě přepadla. A tak bych mu i touto cestou ráda poděkovala, že si na mě přesto udělal čas.

Pivo se v Kyjově vařilo už od počátku 16. století a až do roku 1966. Starý pivovar potkal osud jako mnoho jiných – nejprve znárodněn, posléze zrušen. Zbyla z něj ruina a pivovarský komín. Po 48 letech, v prosinci 2014 navázal na výrobu piva ve městě restaurační Kyjovský pivovar.

Hotel Club
Hotel Club

Dvounádobová 10 hl varna, otevřené kvasné kádě o objemu 10 a 20 hl, v ležáckém sklepě pak celkem 10 tanků (4x 20, 2x 10 a 4x 5 hl - tanky přetlačné) - to je zázemí pivovaru, výrobce Strojtep. K ohřevu se používá plynový vyvíječ páry, ke chlazení pak glykol. Sládkem v pivovaru je jeden z nestorů našeho pivovarnictví, pan Josef Brauner. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic a Prostějova, chmelí ŽPČ a Premiantem, kvasnice jsou z pivovaru Černá Hora.

Varna
Varna

Pivovar sází na českou klasiku, vaří se zde klasická česká piva - Kyjovská 10° a Kyjovský ležák 12° jsou stálým sortimentem. Na třetí pípě je doplňuje některé z dalších piv: 11° Vídeňský ležák, 13° Kyjovský tmavý Granát, či 12° polotmavý Jantar. K nadcházejícímu MS v hokeji uvařili 12° Hokejový speciál, který bude na čepu od 1. května. Na jeho výrobu byl použit slad Proskowetz a chmel Kazbek.

Vídeňský ležák
Vídeňský ležák

Ochutnala jsem sice toto pivo ještě mladé, ale moc mi chutnalo. Kyjovská desítka je lehké pivo na zahnání žízně, vídeň vyvážené pivo, sladové chuti s jemnou hořkostí, dvanáctka pak příjemně hořká, velmi dobře pitelná. Na čepu sice ještě nebyla, ale měla jsem možnost ochutnat 12° retropivo. Zpočátku méně výrazné, v doznívání hořké, též dobře pitelné.

Spilka
Spilka

Zatím lze popít piva Kyjovského pivovaru přímo v místě (nebo si je odnést v litrových PETkách), do budoucna plánují expanzi do Brna a možná i dál. Pro sběratele mají připraveny etikety, tácky i sklo. A ceny piva – od 25 Kč/0,5 l za 10° do 38 Kč/0,5 l za 13°.

Ve sklepě
Ve sklepě

A do třetice všeho dobrého – Pivotéka Pod ořechem . Objevili jsme ji naprostou náhodou, když jsme (po zkouknutí místních „plžů“) hledali v obci Petrov sirný pramen. Ke své hanbě se přiznám, že sice o její existenci vím, ale hledala bych ji spíše v okolí Brna, než v typicky vinařské obci. Zazvonili jsme, vstoupili do miniobchůdku… a posléze setrvali s majitelem, panem Michalem Staňkem v „delším srdečném a přátelském“ rozhovoru.

Pan Staněk ve svém království
Pan Staněk ve svém království

Litoval, že ještě není sezóna a nemá naraženo, aby nás pohostil. Jelikož jsme byli zrovna v Petrově na kolech, tak jsme my ani moc nelitovali. Cesta domů byla ještě dlouhá. A abych nezapomněla, ten ořech tam vskutku je, na zahrádce, ale ta ještě nebyla pro návštěvníky připravená. Pivotéka je širší veřejnosti známa především virtuální pivní farmou Holy Farm, kde jednotlivá zvířátka jsou představena jako pivní značky.

Holy Farm
Holy Farm

Piva jsou vařena specielně pro tuto pivotéku v různých pivovarech. Ve stálé nabídce je Holy Dog a Holy Cat (světlý a tmavý ležák), ale těch „svatých“ zvířátek je už celá řada. Odklonem od „zvířátek“ byl Velikonoční petrovský světlý speciál- 13° Hola Riť. Vlastní piva má i Baťův kanál – Baťův loďák a Baťova lodička (světlý a tmavý ležák), k dostání jsou pouze v bezprostředním okolí této vodní cesty.

Nashledanou Pod Ořechem
Nashledanou Pod Ořechem

Inu, nakonec příjemná překvapení v pivní poušti!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7332x] [14. květen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

úterý, 26. květen 2015
14:34

jiri.kana

Kyjovský pivovar jsme navštívili v neděli. Podnik pěkný (a hned u nádraží!), odpoledne téměř prázdný. Jídlo chutnalo, na čepu sv. 10, 11 a 12. Jedenáctka a dvanáctka se chuťově významně lišily, takže to nebyla jen slabší a silnější verze ležáku. Dvanáctka byla chmelovější, jedenáctka pak byla ozvláštněna nakuřovaným sladem.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 18. květen 2015
20:57

strevlas

Kyjovskou 12 aktuálně popíjím (PET dovezl kolega ze služebky) a potvrzuji, že je to solidní pivko.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Pavel Hrabina

neděle, 17. květen 2015
10:39

Vinařské Slovácko už dávno není pivní poušť, nové pivovary rostou a počiny jako Mazák nebo uvedená pivotéka Pod Ořechem by se neztratily ani ve zmlsané Praze. Co by potom měli říkat třeba v Bruntále?


napsal(a): Pavel Hrabina [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI