Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Druztová, Plzenec, Šťáhlavy


Druztová, Plzenec, Šťáhlavy

Druztová, Plzenec, Šťáhlavy [p927]

Z Příšova vyrážíme za Radoušem. O plánech páně Ilgnera toho bylo řečeno dost, ale jak to všechno vlastně má být doopravdy? Historii znáte. V roce 2011 začal vařit ve Šťáhlavech v prostorech za moštárnou pivo Radouš. V pronajatých prostorech se pivo vařilo, ale nebylo kde ho prodávat. Venkovní posezení na dvoře nemůže být důstojným stánkem pivovarského podniku. Nemožnost či neochota pronajmout nebo koupit prostory pro čepování místního piva vhodné vedla k rozhodnutí porozhlédnout se jinde.

Druztová

V Druztové koupili manželé Ilgnerovi stavení, které přestavují na takové multifunkční centrum. Práce jsou v plném proudu, ale určitě je do finále ještě dost daleko. Dnes si zde můžete dát piva Radouš vařená ve Šťáhlavech. Čekejte spíše domácké prostředí než restaurační zařízení. V současné době je možné zejména venkovní posezení, na čepu bývají dva druhy piva. Paní Ilgnerová pak zatím nabízí homeopatickou poradnu a masáže. Nejdříve Vás namažou zvenčí, pak se promáznete i zevnitř výborným pivečkem :)

Areál v Druztové
Areál v Druztové

Výsledkem celého snažení by měl být maličký pivovárek, kde se mají vařit zejména roztodivné speciály ale i opravdu místní ležák Pilsner Ilgner 12° "Premium", který se možná bude vařit z vlastního hlávkového chmele - maličká chmelnice je také součástí. Uvažuje se o plynovém ohřevu přímo na měděné dno varných nádob. Až bude pivovar v provozu, měl by zde být celoroční provoz, zatím pouze letní. Celkově bude areál zaměřený na relaxaci pod heslem welness & pivo, součástí bude mj. bazén, malé ZOO apod..

Budoucí pivovárek
Budoucí pivovárek

Starý Plzenec

Ve Starém Plzenci se naskytla možnost pronájmu Lidového domu, což představuje hospodu, velký a malý sál a plno dalších prostor. Tak se zrodil Pivní a cider klub Lidový dům. Provozuje paní Ilgnerová. Naleznete ho při cestě na místní rotundu. Konají se zde plesy, koncerty a jiné soukromé i veřejné akce. Lokál je nekuřácký, na čepu samozřejmě Radouš, jako doplněk pak Rychtář a Grena od Lobkowiczů a občas něco z Cesty pivních znalců.

Lidový dům
Lidový dům

Narozdíl od Šťáhlav je s městem Starý Plzenec dobrá spolupráce. Vedení města má zájem na tom, aby zde pivovar vznikl a momentálně pomáhá se změnou užívání objektu. S největší pravděpodobností se tedy "hlavní" Radouš přestěhuje právě do Lidového domu. Bývalý šťáhlavský pivovar tak získá vyšší úroveň - bude mít vlastní hospodu na místě činu. A první vlaštovka už je zrealizovaná. Ve sklepeních Lidového domu je instalovaný chlazený ležácký sklep, kde již leží různí Radoušové. Varna se sem bude stěhovat ze Šťáhlav, nebo se dle situace pořídí větší.

Ležácký sklep v Plzenci
Ležácký sklep v Plzenci

Pivní a cider klub a později i zdejší pivovárek můžete např. navštívit až budete zdolávat naučnou stezku "Plzeň a kupci", která vede k rotundě a s ní spojené muzeum bude možná částečně situované zde v Lidovém domě.

Pro staroplzeneckou veřejnost Radouš vaří místní značku Staroplzenecký Zlatozdroj 11,5° jako vzpomínku na zrušený a ve své době úspěšný městský pivovar - dnes na jeho místě hledejte Bohemia Sekt.

Plzenecký výčep
Plzenecký výčep

Šťáhlavy

Ač se zde začala psát historie piva pojmenovaném po legendárním pánu hradu Radyně, který se tyčí jak nad Šťáhlavami tak Plzencem, zbude tu nakonec zřejmě jen moštárna - stejně jako na začátku působení páně Ilgnera v našem kraji. Dnes se tu pivo ještě vaří, je zde umístěna otevřená spilka a menší část produkce tady i leží. Možná si položíte otázku, jak se dostane uvařené pivo ze šťáhlavské spilky do plzeneckého tanku? Cisternou...

Pojízdná cisterna
Pojízdná cisterna

Tenhle pojízdný tank ale neslouží jen k převozu piva k ležení. V létě se s ním můžete setkat na různých akcích a pivních slavnostech. Stačí jen připojit výčepní zařízení a může se začít čepovat. Tank je dělený, takže umožňuje točit dva druhy piva. Izolace udrží pivo studené prakticky po celý den. Radouš je tedy jedním z mála minipivovarem s tankovým pivem. Momentálně ji má prý i Purkmistr.

Spilka
Spilka

Jedním z posledních zajímavých počinů je limitovaná edice piv inspirovaná Rychlými šípy. Jedná se o jednochmelová (single hop) piva, tedy všechna tato piva jsou vařena stejně, jen je vždy přidán jiný chmel. Zatím bylo uvařeno šestero druhů - Stará Jeremiáška (chmel Harmonie), Černí Jezdci (Rubín), Zelené Vesty (Sládek), HaHa BimBi (ŽPČ), Tajemný Em (Kazbek) a Maxmilián Dráp s chmelem Vital. Jak jednotlivá piva chutnala Vám neřeknu, nestačil jsem je ochutnat. Každé je prý chuťově úplně jiné. Dá se tak z reakcí vypozorovat, jaký chmel lidé preferují a pak případně upravit receptury ostatních piv.

Paleta chutí
Paleta chutí

Další zajímavostí v sortimentu bude řada piv s názvem Route 66 (také jednochmelová - single hop), kde ale budou použity jen americké chmely! Sladový základ piv i způsob kvašení budou rozdílné. Tato řada bude téměř nekonečná jako množství amerických chmelových odrůd a vařit se bude nepravidelně. Ochutnat budete moci už příští týden, kdy se narazí první pivo Czech Route 66. "Začínáme tedy u nás v ČR a potom se již přesouváme do Chicaga a na trase do Los Angeles, kde cesta končí urazíme 3 940 km. Všechna piva budou mít své vlastní etikety!" dodává pan Ilgner

Maskot
Maskot

Dvěma úplnými novinkami jsou: vlastní pivo pro hospodu v Hromnicích - Hromnický ležák 12°. Jedná se o malinko tmavší světlý ležák s tóny vídně. Ochutnal jsem z PET a byl výborný, i když já raději úplně světlá piva. Dále je v jednání vlastní pivo pro nějaký podnik v Žinkovech. Uvidíme, necháme se překvapit...

Já přeji panu Ilgnerovi, aby se mu všechny smělé plány vydařily, aby jeho pivo, cider i mošt chutnaly přinejmenším tak jako doposud.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7048x] [5. duben 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vilda

sobota, 18. duben 2015
14:03

Vilda

Nerad se zúčastňuji internetových diskuzí, protože život je příliš krátký na to, abychom tímto způsobem proti sobě vystupovali a štvali se. Já jsem v životě pochopil jednu důležitou věc.....být svobodný na duchu a žít život k radosti své i ostatních. Vždy se najde mnoho způsobů, jak druhého pomluvit, jak ho naštvat, jak ODBORNĚ ZHODNOTIT jeho dílo. Denně se najdou desítky způsobů, jak těm druhým ukázat, že jejich práce vykazuje chyby, o kterých je potřeba psát a dotyčnému stále připomínat, že nesplňuje zavedené pořádky, že se nevejde do tabulky, kterou někdo sestavil, že ani jeho způsob života neodpovídá tomu, co je od něj společností požadováno, je potřeba jej stále kontrolovat, napravovat a kárat. Kdo pochopil skutečný smysl lidského života, je osvobozen od praktik tohoto světa, i když v něm musí žít..... Mějte se všichni fajn a zkuste být kamarády pro všechny. Pamatujte, že to, co dáváte, to dostáváte zpět, i když ne třeba hned. Nemračte se, nebojujte proti sobě, buďte slušní, zkuste se odpoutat, tvořit a MÍT RÁD. A věřte, že VYPLAŠENÝ MUŽ určitě nejsem.


napsal(a): Vilda [Odpovědět]

Vyplašený muž

čtvrtek, 16. duben 2015
23:42

Vilda se zřejmě zalekl pivníků a proto na svém webu smazal diskusi, která se zrovna nevyvíjela v jejich prospěch...
No jo no, kdo se bojí, nesmí do lesa


napsal(a): Vyplašený muž [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:27


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 17. duben 2015
08:04

Chody

Vyplašený muž: Ono to zrušení diskuse bude spíše kvůli jednomu individuu, které se neumí slušně vyjadřovat :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

F. H. P.

pondělí, 6. duben 2015
16:35

Fandím panu Ilgnerovi! Je hezké, že když čerpá dotace, tak dokáže zaměstnat postižené lidi, kteří mu pravděpodobně udělali logo a dělají etikety (to se jen tak nevidí, aby měl někdo takovou odvahu i za cenu, že to popravdě nevypadá hezky). Také když jsem byl minulé léto u něho ve Šťáhlavech v průjezdu, tak tam dokonce zaměstnával takového malého sládka asi také z chráněné dílny. To je mi hodně blízké, že i v dnešní blbé době se najdou lidé, kteří takovým lidem dají práci. I ta dlaždičková mozaika je zajímavá, to se jim povedlo, vážně si Vás cením, jaký jste chlap a jaké máte srdce, já kdybych mohl, tak zkouším jít podobnou cestou.


napsal(a): F. H. P. (frantisek.h.p(a)seznam.cz) [Odpovědět]

AntiWeetek

pondělí, 6. duben 2015
17:56

AntiWeetek

F. H. P.: Vše okolo grafiky si dělá jejich rodina sama.


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI