Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lužiny, dveře se otvírají...


Lužiny, dveře se otvírají...

Lužiny, dveře se otvírají... [p1393]

Jeden z posledních pražských mini se stal mým prvním. Ano, ještě nikdy jsem nenavštívil žádný pražský minipivovar. Ne že bych na různých akcích neochutnal pražská piva, ale na živo je to vždy o něčem jiném. Vlastně jsem jednou byl v Třebonicích, ale ne na pivu, nýbrž pro pivo. No i ta moje malá premiéra bylo jen chvilkové zaběhnutí cestou na metro. Ale od začátku...

Minipivovary, a hlavní město není vyjímkou, přibývají na mapě naší krásné vlasti jako houby po dešti. Sice jsem zaregistroval, že další takový vzniká někde blízko stanice metra, ale nevěnoval jsem tomu větší pozornost. Až když jsem se podíval do mapy, jak se nejlépe dostat z bydliště švagrové do divadla Spejbla a Hurvínka (je to paradox jezdit na Plzeňany do Prahy :)), všiml jsem si nejbližší zastávky metra s názvem Lužiny.

Výčep
Výčep

To je ale náhodička. Sice jsem tu autem, ale jedno před představením nemůže uškodit. Dávám Světlý ležák 11 (27,- Kč) a kolega Jantarový ležák 12 (31,- Kč). Obě piva jsou velmi dobrá, víc než pitelná a já bych si s nimi dovedl představit celé odpoledne. Jedenáctka se mi zdá jemnější, jantar pak hutnější. Dále je na čepu Polotmavý speciál 13 a LU-Ale 14, ty neochutnáváme a tak se na zkušenosti s nimi zeptám Vás, stejně jako na místní kuchyni. Až bude více času určitě obojí rád vyzkouším.

LU - piva
LU - piva

Lokály jsou zde dva - restaurace a pivní bar. Jelikož jsme neznalí věci zacházíme do baru, což se nakonec ukazuje ale jako docela dobrá volba. Panuje pěkné slunečné zimně/jarní počasí a my si své pivo můžeme bez problémů vzít ven na terasu. Je to tak naše první letošní "zahradňačka". Interiér je moderní, ale docela útulný. Restaurace i pivní bar jsou plně nekuřácké, kouřit tak můžete jen na terase. Pivo se zde čepuje z nerezových tanků, které se plní pivovodem z tanků ležáckých. Otevřeno je prakticky celý den, od 10:30 do 23:00. Restaurace pojme 115 sedících hostů, dále si až 44 lidí může dát pivo na stojáka. Bar pak pojme 40 sedících a 32 stojících. Dohromady s terasou mi to tedy vychází přes 400 míst, což už je slušná základna.

V restauraci
V restauraci

Vlastní pivovar není běžně veřejnosti přístupný, samozřejmostí však jsou prohlídky po předchozí rezervaci. Pivovarská technologie je umístěná v přízemí objektu a její kapacita umožňuje roční výstav cca 2500 hl piva; díky prostorové rezervě je možné zvýšit roční výstav až na cca 5000 hl piva. Technologie umožňuje vaření všech druhů piv (svrchně kvašená, spodně kvašená). Nejdůležitější aktuálně instalované technologické části jsou: dvounádobová varna o objemu 15 hl, 4x spilka o objemu 30 hl, 10x ležácký tank o objemu 30 hl, 2x CK tank o objemu 15 hl, atd. Významnou součástí je dvouvětvový nerezový pivovod, který propojuje všechna tři podlaží provozu a jehož prostřednictvím se plní výčepní tanky v pivním baru a restauraci přímo z ležáckých tanků. Tolik říká o technologie webová prezentace pivovaru.

Z Lužin
Z Lužin

Bydlet v paneláku na místním sídlišti, byl by tento pivovárek dost dobré útočiště před starostmi všedního dne. Dovedu si např. představit, že bych rád vyfasoval kočárek s ratolestí a po jejím usnutí spočinul na lavičce, kde si za svitu zapadajícího slunce dopřál vychlazenou odměnu. Pro mne jako návštěvníka z venkova je to zase milé místo ve změti nic neříkajících paneláků.

Dobré pivo je základ a ten tady mají, vždyť jejich jedenáctka také zvítězila v degustaci PRK mezi nově vzniklými pivovary l.p. 2014...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6506x] [16. březen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

PPE 1

čtvrtek, 9. duben 2015
11:47

Hola. Byl jsem tam včera a docela spokojenost. Prostředí vkusný, piva slušná (nejlepší velikonoční ejl), velká kuchyně s pořádnými jídly. Obsluha by mohla být hbitější.


napsal(a): PPE 1 (lada(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Losna

čtvrtek, 9. duben 2015
15:01

PPE 1: Mohu potvrdit, byl jsem v pátek, klid, dobrý vzduch, čistota, piva slušná a krásně čerstvý velikonoční JaroVít Ale.


napsal(a): Losna [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:15


posted by: Inzerce

Děkan

čtvrtek, 9. duben 2015
15:02

Děkan

PPE 1: Mohu potvrdit, byl jsem v pátek, klid, dobrý vzduch, čistota, piva slušná a krásně čerstvý velikonoční JaroVít Ale.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Zbyšek

pátek, 20. březen 2015
17:34

"Lužiny, dveře se zavírají..."
Z nadpisu jsem myslel, že už ten pivovar zavírají... a to jsem ho ještě nestihnul navšítvit.


napsal(a): Zbyšek [Odpovědět]

Chody

pátek, 20. březen 2015
18:19

Chody

Zbyšek: No, tahle asociace mne nenapadla, opravuji na ...otvírají :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 22. březen 2015
21:29

Roman Holoubek

Chody: Chody, mne to napadlo také. A též ve mne nejprve hrklo. Takže dík za úpravu na "otvírají". :)


Pivař

úterý, 17. březen 2015
11:10

Musím říct,že mi pivko na Lužinách chutnalo... Navíc jsem se tam nachomýtl v době jakýchsi zvěřinových hodů a jídlo bylo vynikající... Ale zatím jsem tam byl jen jednou, tak nedokážu posoudit, jestli je to standard...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Henri

úterý, 17. březen 2015
13:23

Henri

Pivař: Mohu potvrdit, že kuchyně je výborná.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Jardel

středa, 18. březen 2015
08:49

Jardel

Pivař: já už lužiny navštívil několikrát a oproti začátku udělali velký krok kupředu(alespoň co se mých chuťových preferencí týče). při prvních návštěvách bylo pivo sladké, LU-ALE byl jak výrobek z cukrárny. Poslední návštěva paleček nahoru, ležák dobře pitelný a ejl splňoval pro mne to co měl. Měl jsem nějaké degustační menu, jinak bych si ho ani po předchozí zkušenosti nedával...


napsal(a): Jardel [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI