Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Košický Golem


Košický Golem

Košický Golem [p323]

Pivovar Golem vznikl v Košicích už v roce 2002. Od té doby uběhla spousta vody v řece Hornád a bylo vyčepováno dost půllitrů piva. Dovolte mi dnes oslovit paní Beátu Murkovou, majitelku prvního košického minipivovaru.

Z jiného, dřívějšího, článku jsme se dozvěděli, jak vlastně vznikla myšlenka založit v Košicích pivovárek: „Na nápad variť pivo prišiel môj bývalý spoločník. Mal rád pivo a páčili sa mu české krčmy. Bol taký Prahológ. Chceli sme mať u nás kúsok Prahy, typickú českú krčmičku so svojou atmosférou a všetko sme tejto myšlienke podriadili." dodáva pani Beáta. „Interiér navrhoval český architekt a zariadenie je dovezené z Česka. Aj mohutný Golem, ktorý víta zákazníkov, bol vyrobený v Prahe.

Exteriér
Exteriér

Můžete nám říci, kdo (jaká firma) tedy vlastně dodával technologie pro Váš pivovar? Když přidáte různá jiná data (objemy, velikosti apod.) budu rád.

Technológiu nám dodala pražská firma. Dodávateľ CK tankov bola slovenská spoločnosť z Oravskej Poruby. Kapacita varne je 500l.

Můžou se pivaři s Vaším pivem setkat i někde jinde, než u Vás v pivnici (tedy v pivárni)? Účastníte se nějakých pivních slavností, výstav, degustací apod.?

Naše pivo čapujeme výlučne v našom reštauračnom pivovare. Každoročne zvykneme chodiť s našim pivom na medzinárodnú zberateľskú burzu do Martina. Tento rok nás nájdete aj na Salóne piva v Košiciach , ktorý bude onedlho.

Golem
Golem

Odkud odebíráte suroviny pro Vaše piva (tedy hlavně vodu, slad, chmel a kvasnice)?

Slad odoberáme zo sladovne v Michalovciach, špeciálne slady zo sladovne Sessler v Trnave. Chmeľ dovážame z Hornej Stredy, voda je miestna.

Jak vnímáte pomalu rostoucí počet minipivovarů na Slovensku? Je to spíše Vaše konkurence, nebo s nimi třeba i spolupracujete?

Fakt, že na Slovensku v poslednej dobe pribúdajú minipivovary má veľmi teší. Nikdy som to nevnímala ako konkurenciu, skôr ako väčšiu možnosť voľby a výberu kvalitného piva. Kvôli tomu, aby si malé pivovary vedeli vymieňať skúsenosti, aby si vedeli vzájomne poradiť a pomôcť, bol aj Golem jedným z iniciátorov založenia Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska v roku 2009. O dva roky neskôr naša Asociácia prišla s myšlienkou organizovať Pivovarskú akadémiu, kde sa oceňujú nielen priamo tí, ktorí pivo varia, ale aj tí, ktorí ho ďalej posúvajú k zákazníkovi a vytvárajú pivnú gastronómiu.

Varna
Varna

Jaký jste měli loni výstav? A je toto číslo naplněním Vaší výrobní kapacity?

Minulý rok sme mali výstav 450 hl, kapacitne vieme ísť do 650 hl.

Jak vnímáte tzv. létající pivovary?

Lietajúce pivovary vnímam veľmi pozitívne ako v podstate všetko, čo obohacuje pivnú scénu o nové chute, nové druhy a nové štýly.

Lokál
Lokál

Jaké máte plány do budoucna?

Čo sa týka budúcnosti, rada by som pokračovala v trende , ktorý sme nastavili v roku 2014. Variť stabilne kvalitný svetlý ležiak 11,5% a tmavý špeciál 13%. A minimálne 2x v roku uvariť iné pivko. To všetko v maximálnej kvalite.

A poslední otázka. Na co byste nás pozvala do svého podniku?

Samozrejme že na výborné pivko, príjemné prostredie, milú obsluhu a obohatila by som to výborným nakladaným hermelínom na úvod a pokračovala by som labužníckym bavorským kolenom.

Barvy košického piva
Barvy košického piva

Děkuji paní Beatě za odpovědi a já už mohu jen doplnit, že v Košicích se v současné době vaři již čtyři druhy piva Golem: světlý 11,5, tmavý speciál 13, letos do portfolia přidali světlý 12,5 a polotmavý speciál 14 .

Také už se Vám sbíhají sliny? Já za sebe mohu říci, že až se dostanu do Košic, určitě se na místního Golema zajdu podívat a ochutnat. A co Vy?



[Pivní.info] [Zobrazeno 6356x] [12. únor 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karel

sobota, 21. únor 2015
21:29

karel

Byl jsem na ochutnávce v průběhu 3 let asi 4krát.Ale ani jednou mě nebyla obsluha schopná říci co to vaří za pivo.Prý neví a sládek tam už není...Ptal jsem se jestli je spodně kvašené nebo svrchně kvašené.Neříkám, že nebylo dobré ale ani jednou jsem si nebyl jistý :-)


napsal(a): Karel [Odpovědět]

BM

středa, 11. březen 2015
10:10

Karel:
Dobrý den,
každy z mojej obsluhy vie povedať zakladne info o našom pive , aj to ci je vrchne alebo spodne kvasené.


napsal(a): BM [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI