Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pěkné pivní Vánoce v Malenovicích


Pěkné pivní Vánoce v Malenovicích

Pěkné pivní Vánoce v Malenovicích [p730]

Kdy jindy, než ve vánoční čas, ve vánoční pohodě se setkat s přáteli, popovídat si o společných zájmech a popít dobrého piva. Toto delší dobu, kvůli zaneprázdněnosti pozvaných, připravované setkání jsem nazval vzletně Vánoční pivovarské klábosení. Sešli jsme se 26. prosince, na Štěpána, v hospůdce pivovaru Zlínský švec Malenovice. Naštěstí jsme měli zarezervovaný stůl, protože ihned po příchodu kolem půl čtvrté se hospůdka i v tento vánoční čas dosti zaplnila.

Plná hospůdka
Plná hospůdka

Z kamarádů pivovarských se setkání kromě místního malenovického sládka Martina Velíska zúčastnil zasloužilý sládek Josef Brauner, který začínal ve sladovně v Kounicích, působil v pivovarech Kolín, Jarošov, Starobrno, Uherský Brod a nyní se jako činorodý zapálený pivovarský důchodce velmi intenzivně věnuje minipivovarům. Jeho rukopis najdeme např. v pivovarech: Bratislavský meštiansky pivovar, Beskydský pivovárek Ostravice, Rodinný pivovar Vraník Trnava, Kyjovský pivovar a další.

Účastníci
Účastníci

Přijel za námi se svojí ženou (výborná řidička) i Honza Vasil, nynější podsládek v Havlíčkově Brodě, dříve Hanušovice, Český Krumlov, Uherský Brod či Zubr Přerov. Nádherné vyprávění o pivu, práci a lidech v pivovarech, příhody z praxe... Při povídání o rauchbieru a nakuřovaných sladech příhoda z devadesátých let - v Jarošově tak sladovali, až vlastně nechtěně vznikl "nakuřovaný" slad, to když od vychýlené tahové vrtule v komíně začala hořet horní líska sladovny, vaření piva částečně ze zeleného sladu, vzpomínky na socialistické "hospodaření", vzpomínky na restituci uherskobrodského pivovaru J. Janáčkem a jeho smutný konec, pořádek v pivovarech a další a další. Bylo by to na knížku.

Libuška: Nefoť mě
Libuška: Nefoť mě

Poseděli jsme, při povídání ochutnávali malenovická pivečka - na čepu pět druhů od poctivé světlé desítky až po tmavý speciál 13%, pivo nám všem při tom povídání chutnalo víc a víc. Hospůdka plná, k večeru začali hrát kamarádi, bývalí spoluhráči malenovického sládka Martina, prostě pohodová pivovarská atmosféra, pilo se, zpívalo. A dokonce i medvídkovi chutnalo.

I medvídkovi chutnalo
I medvídkovi chutnalo

Opravdu nádherné Vánoce...

Autor: Přemysl Zouhar "pivo"



[Pivní.info] [Zobrazeno 5669x] [2. leden 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI