Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovar, domovarník a bahno


Minipivovar, domovarník a bahno

Minipivovar, domovarník a bahno [p1383]

Vlastně to bahno musí být na začátku, jinak by nebylo to ostatní. Koncem října, tak jako již poněkolikáté, jsem odjela na Slovensko, do Piešťan, do bahna. Tedy ne do bahna velkoměsta (ony ani Piešťany žádným velkoměstem nejsou), anžto do bahna léčivého. A když zrovna člověk neleží v bahně či v teplé vodě, tak kouká, kam by se do okolí podíval, příp. co ochutnal. Ve městě samém byla vždy naprostá pivní poušť, doba, kdy se dal pít Topvar, je už dávno pryč. Občas se někde sem tam objevil alespoň Budvar, ale to bylo tak všechno.

Lázně Piešťany
Lázně Piešťany

Letos se však objevila na jedné z hlavních ulic hospůdka Svět českého piva s převážně Lobkowiczkým sortimentem, ale nejen jím. Ten je na čtyřech pípách a na páté se střídají další piva, zažila jsem tam Žatec Premium a 12° Konráda. V téže ulici, téměř naproti, pak je rovněž nová hospoda, budvarská - Český Budík.

Svět českého piva
Svět českého piva

Za ta léta mám už nejbližší okolí prochozené či proježděné na kole a tak, pokud lázeňský čas dovolí, mířím i do okolních měst. V minulosti to byly cesty spíše po památkách, před několika lety už ale šlo navštívit i pivovar Sessler v Trnavě a pak zase dlouho nic. Až letos. Jednak jsem se konečně domluvila na návštěvě i zde známého slovenského domovarníka a sběratele pivního skla, pana Dalibora Hanzela a navíc – v letošním roce byl otevřen nový minipivovar v Trenčíně – Lanius.

Domovarnické náčiní
Domovarnické náčiní

Homebrevářské „doupě“, pivovar Novomešťan, má pan Dalibor umístěné ve sklepě svého domu na okraji Nového Města nad Váhom. Jeho specialitou jsou piva nakuřovaná, vaří i jiné druhy, které ale v době návštěvy momentálně neměl „na čepu“. 11° Rauch byla opravdu správně nakouřená, jak má být - s pocitem, že koušu uzené. Jak jsem zmínila, pan Dalibor je i sběratelem skla. Má na svoji sbírku, čítající momentálně 2700 kusů, vyčleněnu zvláštní místnost s policemi, už ale skoro zaplněnými. Na můj dotaz, kam bude další přírůstky dávat, až se stávající police zaplní, jenom tiše povzdechnul. Oč byla návštěva kratší, o to milejší přijetí. Takže ještě jednou díky.

Část sbírky pana Hanzela
Část sbírky pana Hanzela

Na Trenčín jsme si vyhradili celé odpoledne, neb je to přeci jenom z Piešťan trochu z ruky a bylo nutno vzít v úvahu i situaci (nevím, jak slušně nazvat stav, co předváděly slovenské dráhy), která panovala na tomto úseku železnice. Ale to by bylo na dlouhé povídání. Pivovar Lanius se nachází přímo pod Trenčianským hradem, na Mírovém náměstí, v historickém domě z roku 1649. Tehdy jej vlastnil Thomas Lanius a podle něj dostal pivovar i jméno. Dům byl sice v průběhu staletí několikrát přestavován, ale svůj středověký původ nezapře.

Pivovar pod Trenčínským hradem
Pivovar pod Trenčínským hradem

Restaurace má 160 míst a je rozmístěna v několika podlažích a stylově vybavena. Měděná 200 litrová varna je umístěna v lokále, vedle výčepu. Bohužel nebyl přítomen ani majitel ani sládek, ale ochotně odpovídal na dotazy obsluhující personál. Pivovar samostatnou spilku nemá, ve sklepě (kam je vidět průhledem z lokálu) je umístěno dvacet 200 litrových tanků. Na čepu je pravidelně 8 druhů piv, z toho 6 je stálý sortiment (2 ležáky a 4 svrchně kvašená piva) a dva speciály se střídají. Prý každý týden je nový.

Varna a pohled do sklepa
Varna a pohled do sklepa

Hodně zde používají americké chmely. Sympatické je, že si můžete na úvod návštěvy objednat jeden ze dvou degustačních setů (cca po 1 dcl) a pak si vybrat svého favorita. Buď „4YOU – vyberiete si 4 pivá, ochutnáte ich a potom pijete už len tie, ktoré vám najviac chutia…“ za 2,50 Euro, nebo „8MILE – ochutnáte všetkých 8 pív, ktoré aktuálne čapujeme a vyberiete si tie, ktoré sa vám najviac pozdávajú a vyhovujú vášmu gustu…“ za 4,50 E. Zvolili jsme samozřejmě ten druhý. Obsahoval dva ležáky - 12° ležák českého typu a 12° amber, bavorského typu, čtyřsladový. První příjemně hořký, s kořeněnou chutí, druhý vyvážený sladkohořký. Bohužel, oba byly na ležák teplé.

Degustační set
Degustační set

Prý mají na výčepu jednotné chlazení a většina piv je svrchně kvašená. Amber jsme si vzali v láhvi domů, vychladili – byl výborný. Ze svrchňáků to pak byly: 13° APA s nádhernou chmelovou vůní i krásně hořkou chutí (ta mi chutnala nejvíc), 17° IPA – britské koloniální, polotmavá, hodně karamelová, 13° trenčianské pšeničné, vůně po hřebíčku, v chuti značně mdlé, 14° anglické ludové - porter, 16° Írské silné- stout (nejsem milovníkem těchto piv, tak bych nebyla v hodnocení objektivní, ale prý byla obě dobrá) a 20° pivný špeciál Lanius Weizenbock s kořeněnou a karamelovou vůní, v chuti sladový a hodně alkoholický.

Piva lahvová a točená
Piva lahvová a točená

Ceny piva jsou od 1,7 do 2,5 Euro/0,5 l. Domů si může návštěvník odnést pivo ve skleněných láhvích o obsahu 0,5, 1,0 a 2,0 litru. Opět jeden milý počin na Slovensku. O to víc se budu těšit na „příští bahno“.

Další fotografie z trenčínského minipivovaru Lanius zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7970x] [7. prosinec 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

pivo

pátek, 12. prosinec 2014
21:54

pivo

No teda paní Jano, klobouk dolů! Co Vy všechno stihnete procestovat a nikdy nezapomenete na pivní report. I tentokrát zajímavý, ze Slovenska, země pivem téměř nepoznamenané. Než případně pojedete ku Zlínu do Luhačovic, dejte vědět, třeba přes kostelecké.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Jana

sobota, 13. prosinec 2014
09:07

Jana

pivo:
Klobouk ráčej´nechat na hlavě :D. Já se ráda podělím s ostatními o zážitky, třeba se to někomu bude hodit. I já využívám reportů jiných k plánování cest. A kdyby někteří kolegové (z PRK :)) měli lepší vztah ku psaní, to bylo dalších informací z jejich zážitků!
V nejbližší době se k Luhačovicům nechystám, ale učitě bych dala vědět. Nebo nashle na Vysmolení.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI