Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pokus Marseille: Biére de la plain


Pokus Marseille: Biére de la plain

Pokus Marseille: Biére de la plain

Nabídka přímých a celkem levných letů z Prahy do Marseille mě donutila zapátrat na netu a kromě plánované návštěvy turistických atrakcí města Marseille, nedalekých historických měst a přírodních úkazů – kalangů, se poohlédnout, zda i pro mou pivní turistiku je v tomto koutu Francie nějaký vhodný cíl. Zjištění, že přímo v Marseille je jeden z nemnoha minipivovarů v Provance, zvýšilo mé těšení se na jih Francie. Plánovanou cestu do Marseille zkomplikovala stávka pilotů Air France, kteří se rozhodli 24 hodin před odletem dát vědět, že tento let nehodlají letět. Ale díky rychlému přebookování letu jsme nakonec, sice s přestupem a přesunem po Paříži, do Marseille v plánovaný den doletěli.

Exterier
Exterier

Návštěvu místního minipivovaru Biére de la plain jsme naplánovali na páteční podvečer, abychom měli větší jistotu, že budou mít otevřeno. Přeci jen, Francie v tomto funguje o něco jinak, než jsme v Čechách zvyklí. Minipivovar se nachází ve čtvrti Julien district (Cours Julien). Čtvrť, která hodně připomíná pražský Žižkov, atmosférou, uličkami i lidmi. Prostory pivovaru jsou v ulici, která se ale táhne přes čtvrti dvě, je dobré se držet informace, že pivovar je v části Julien district, jinak se pivní turista projde, jako my.

Výrobní část
Výrobní část

Prostory, kde se dva nadšenci rozhodli vařit pivo, jsou v přízemí činžovního domu. V přední části se pivo prodává a v zadní vyrábí a skladuje a celkově se vše odehrává maximálně na 40 m2. Vzhledem k podmínkám se zde vaří pouze svrchně kvašená piva. Při naší návštěvě jeden z majitelů polepoval láhve etiketami hned vedle barovek, na které jsme usedli. Očekávali jsme trochu více prostoru pro posezení a rádi bychom si dali točené pivko. Ale točené pivko jsme bohužel ochutnat nemohli. Majitel totiž neměl z čeho čepovat, jedinou pípu měl sbalenou na víkendovou akci, na kterou večer vyrážel.

Prodejní část
Prodejní část

Museli jsme vzít za vděk lahvovými vzorky. Posezení bylo improvizované, dřevěná deska volně ležící na prázdných sudech a u toho barovky a malý pultík před místem, kde stává pípa, v rohu pak jeden stolek pro pár lidí. Evidentně nikdo neočekával nějaké dlouhé vysedávání. Aktuálně v pivní nabídce byly 3 druhy, začali jsme blanchem, světlým, slabším pivkem příjemné chuti. Druhý kousek – ambrée, sytě jantarové barvy byl výborný, vyvážený, povedený. Tohle pivko jsme zakoupili ještě s sebou. Na závěr jsme ochutnali houblonné (IPA), kterou jsme ohodnotili jako slušnou, ale nijak oslňující. Další jsme si dávat nechtěli...

Blanche
Blanche

Cena za 0,33l lahvinku byla na místní poměry slušná - 3,30 EUR. Pokud by pivko točili, obvyklá míra je 0,25 za cenu 2,50 EUR. A to již je na místní poměry velice dobrá cena a navíc za dost slušné pivo. Totiž, převážně je pivo prodávané v Marseille v barech a hospodách klasické europivo, celkem běžná je značka Heineken. Sem tam jde narazit na nějaký alsaský pivovar. Průmyslový pivovar, který má dodávat přímo marseilleské pivo La Cagoll, dle sdělení místních, prý pivo stejně nevaří ve městě.

Koštovací IPy
Koštovací IPy

La Cagoll jsme přesto ochutnali, dost nechutné pivo, kromě sladu se používá pro jeho výrobu i kukuřice, jako ve Staropramenu (nevím, ale do kterého z jejich produktů, mám to z druhé ruky), nicméně na rozdíl od Staropramenu, to La Cagoll oficiálně uvádí.

Některé bary a hospody prodávají běžně Leffe a to nejen blonde, ale i další druhy a častý je také Guiness. Tato piva jsou jen o málo dražší než o mnoho horší francouzská či zmiňovaný Heineken. V Marseille není žádný pivní ráj, ani nabídkou a ani cenou, růžová vína a pastis zde stále vévodí a plným právem. Biére de la plaine je sympatická snaha s tím něco udělat.



[Lucie Ditrychová] [Zobrazeno 6789x] [16. listopad 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

emigrant

pondělí, 22. červen 2015
14:09

Pro doplneni - Vetsina produkce pivovaru La Cagole se vazne nevari ve meste, je totiz pripravena v Ceske republice! Jedna se o pivovar Nymburk, pro vice info pouzijte vas oblibeny vyhledavac ;)


napsal(a): emigrant (miragrab(a)hotmail.com) [Odpovědět]

Pivař

pondělí, 17. listopad 2014
10:31

Tak Staropramen to taky poctivě uvádí, podívejte se do složení… Ejhle, maltózový sirup… ;)


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

kra-jan

neděle, 16. listopad 2014
21:19

Tak se omlouvám, při technickém problému mi to sem vlezlo dvakrát. A navíc i já píšu špatně - ve slově Guinness mi vypadlo "u".


napsal(a): kra-jan [Odpovědět]

¨kra-jan

neděle, 16. listopad 2014
21:16

Nevím, možná to udělal nějaký textový editor, ale v názvu pivovaru v titulku článku jsou dvě chyby. Pivovar La Cagole je taky uveden špatně. A Ginness se píše se dvěma "n". Je dobré po sobě všechno kontrolovat.


napsal(a): ¨kra-jan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:22


posted by: Inzerce

¨kra-jan

neděle, 16. listopad 2014
21:10

Nevím, možná to udělal nějaký textový editor, ale v názvu pivovaru v titulku článku jsou dvě chyby. Pivovar La Cagole je taky uveden špatně. A Ginness se píše se dvěma "n". Je dobré po sobě všechno kontrolovat.


napsal(a): ¨kra-jan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI