Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dokonale utajený pivovárek


Dokonale utajený pivovárek

Dokonale utajený pivovárek [p1471]

Ano, řeč bude o nově vzniklém minipivovaru Lisý dědek . Přiznám se, že kdyby se o něm Květák alias Milan Starec z Černokosteleckého pivováru nezmínil, vůbec bych o tomto počinu neměl, podobně jako domovní důvěrnice z písně pana Suchého, ani "šajna". Ba co víc, v první chvíli jsem dokonce Milana podezříval, že si ze mě vystřelil. Vždyť kdo by čekal v městečku Kounice vedle funkční sladovny s minipivovarem ještě jeden nový minipivovar? Promiň, Květáku, a díky za dodatečné informace.

Kounice čp. 70
Kounice čp. 70

A jelikož je městys Kounice opravdu nedaleko od mého bydliště, domluvil jsem si u pana Lisého rychlou exkurzi a samozřejmě jsem se těšil i na další pivní vzorek, který by obohatil mou ochutnanou paletu pivních chutí.

1181 obyvatel měly Kounice k 1. lednu 2011. Co k tomu dodat? Není to úžasná koncentrace sladovnictví a pivovarnictví? Která další obec u nás se může s Kounicemi rovnat? Mám pocit, že žádná, i když třeba takové Radnice (1 2 ) mají určitý potenciál... Kounice jsou opravdu v tomto ohledu požehnané.

Na dvoře za tmy
Na dvoře za tmy

Ale zpátky k "Lisému dědkovi". Pan Lisý pochází z Plzeňska a v Kounicích se usadil před nějakými dvanácti lety, je i vystudovaným sládkem. Myšlenka na vybudování pivovaru se zrodila loni a trvalo celých patnáct měsíců než se záměr podařilo zrealizovat. Nejdéle i zde trvalo vyřízení formalit, zařízení pivovaru svépomocně vymyšlené a s kamarádem sestavené tolik času nezabralo. Varna na nějakých 150 litrů mladiny, ve sklípku spilka a místnost pro ležení piva bez tanků, jen v sudech, velmi podobné například Slepému krtkovi.

Varna
Varna
Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

Jednoduché, poctivé, dostačující. K tomu malé posezení pro partu přátel. Nečekejme, že pivovar bude hlavním zdrojem příjmů, zpočátku spíše naopak. Ale je dělaný srdcem a pro radost sobě i druhým. Dýchlo na mě podobné nadšení jako třeba U Pujiče v Laznech letos o dovolené. A proč se pivo i pivovárek jmenují Lisý dědek? Inu, to vám neprozradím, to se dozvíte až při exkurzi. A na závěr malé hodnocení piva.

Výčep
Výčep

V době mé návštěvy byla k dispozici světlá nefiltrovaná desítka. Pivo se sladovým tělem, řekl bych trochu hustší desítka, tak 10,5-ka, hořkost nižší, pěna kvalitní, kroužkující. Chvílemi jsem měl pocit, jako kdybych upíjel koutskou nefiltrovanou desítku, ovšem trochu méně chmelenou. Musím uznat, že pan Lisý vařit opravdu umí. Dej Bůh štěstí!



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 7116x] [11. listopad 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pivař Petr

neděle, 7. červen 2015
20:49

Pivař Petr

Včera jsem měl možnost konečně navštívit tento dobře utajený pivovárek.
Děkuji ještě jednou panu Lisému, že si na mě našel trošku času v nabitém odpoledním programu, kdy zrovna chystal další várku svého pivečka.
Musím říci, že jeho dvanáctka je opravdu lahodná a dělaná srdcem.
Jistě se brzy znovu zastavím.


seveřan

pondělí, 17. listopad 2014
21:52

Tak záhada nedoručitelného e-mailu je vysvětlena - správná adresa na p.Lisého je totiž "lisyjan70(at)seznam.cz", kdyžtak si to v seznamu pivovarů příležitostně opravte.


napsal(a): seveřan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:56


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 18. listopad 2014
08:01

Chody

seveřan: Díky


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

seveřan

středa, 12. listopad 2014
17:36

Jen pro informaci, zde v seznamu pivovarů uvedný e-mail na p.Lisého "janlisy70(at)seznam.cz" podle všeho není v pořádku, zpráva se mi obratem vrátila jako nedoručitelná - "User does not exist". Zřejmě další známka "dokonalého utajení"...


napsal(a): seveřan [Odpovědět]

Němeček

úterý, 11. listopad 2014
09:01

Chtěl sem se podívat na jejich web, ale žádný jsem nenašel, jak to mají nastaveno pro veřejnost, předpokládám, že pro případné návštěvníky či zájemce o prohlídku asi neexistuje nějaká pevná doba?


napsal(a): Němeček [Odpovědět]

Chody

úterý, 11. listopad 2014
09:11

Chody

Němeček: Asi bude nejlepší kontaktovat přímo pana Lisého


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

pechi

úterý, 11. listopad 2014
09:51

pechi

Němeček: Webovky nejsou, pivovar ani zvenčí není nijak označen. K dispozici máte kontakty a bude záležet na osobní domluvě. Pan Lisý je opravdu vstřícný člověk.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

strevlas

úterý, 11. listopad 2014
20:38

strevlas

pechi: můžu potvrdit, pan Lisý je velmi vstřícný a rád vše ukáže, navštívil jsem v sobotu. Desítka mi taky celkem chutnala, s nižší hořkostí je to pravda, ale vůbec to nevadí. Co se týče technologie - kdybych měl takovou výbavičku, vůbec bych se nezlobil.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI