Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Český pivní atlas


Český pivní atlas

Český pivní atlas

Na pultech našich knihkupectví se právě objevila kniha autorů Kryštofa Materny a Jiřího Hasmana Český pivní atlas. Co od ní očekávat? Vydavatelé píšou: "V přehledných mapách je zde zachycen současný stav českého pivovarnictví, působnost českých pivovarů v ČR v detailu jednotlivých obcí, struktura pivní nabídky v českých krajích a řada dalších map s pivovarskou tématikou. Jedná se o první publikaci tohoto druhu vůbec - detailní data, z nichž vycházíme, až donedávna nebyla dostupná. Celkové shrnutí desetitisíců záznamů o značkách piv, které čeští spotřebitelé v různých obcích ochutnali, nám umožnilo vytvořit unikátní mapy zachycující názorně to, co bylo doposud českým pivařům utajeno."

Český pivní atlas
Český pivní atlas

Jistě zajímavé představení, co myslíte? Autoři mi zaslali jeden výtisk k recenzi, takže se dozvíte, jak se mi líbil, což ale berte s rezervou, protože, co se líbí mně nemusí se líbit Vám a samozřejmě naopak...

Atlas je rozdělen do několika částí. V první s názvem Mapy působnosti pivovarů jsou mapy zastoupení pivovarů (a vybraných minipivovarů) ČR v jednotlivých obcích. Mapa je vždy celé republiky, u některých hráčů na trhu je navíc samostatně mapa Prahy. Uvidíte zde trendy obchodních strategií, dozvíte se co je to sousedské nebo hierarchické šíření, jestli se pivovar drží především svého komínu, nebo zda si vytváří ostrůvky působnosti i v jiných regionech. Plocha obce je tím tmavší, čím více zápisů této značky/pivovaru je v ní provedeno. Vždy je uveden graf výstavu posledních více než dvaceti let, kontaktní data pivovaru a pět měst či obcí s nejvíce záznamy.

Působnost pivovarů
Působnost pivovarů

V druhé části nazvané Konkurence a kooperace pivovarů naleznete mapy krajů, kde jsou v jednotlivých obcích uvedeny kruhové grafy, dále tabulka zastoupení největších hráčů - někde naštěstí vedou ostatní, což znamená širokou nabídku piva v obci. U každého kraje najdete souhrnný graf a podíl záznamů pivovarů z kraje a mimo něj. Tolik část konkurence. Kooperace pivovarských skupin pak spočívá v mapách celé ČR, kde v obcích jsou uvedeny kruhové grafy zastoupení pivovarů/značek z té které pivovarské skupiny.

Konkurence v Plzeňském kraji
Konkurence v Plzeňském kraji

České pivovarnictví v dalších souvislostech, to je název kapitoly třetí a poslední. Jsou zde mapy a texty týkající se jevů, kterých si autoři všimli při vytváření podkladů pro dvě předešlé kapitoly. Např. Regionální vs celostátní pivovary; Zahraniční pivní značky v ČR; Nejsilnější značky v českých obcích; Zanikání regionu působnosti; Míra birofikace ČR; Úvod do pokročilé birogeografie a další. Že Vás některé názvy nechávají na vážkách? Nic se neděje, v atlasu si přečtete vysvětlení.

Jedna z dalších map
Jedna z dalších map

Nutno podotknout, že jako podklady byla použita data stažená v únoru 2013 ze serveru Beerborec.cz. Samozřejmě data nejsou přesná, určitý komunikační šum určitě zaznamenáte (třeba hned ve Vašem městě), nicméně na určující směry to nemá vliv.

Osobně mám, po pečlivém prostudování první kapitoly, jen jednu výhradu a to k informacím u Pivovaru Vysoký Chlumec, který je zde nazýván Lobkowicz. Autoři uvádí: "Pivovary Lobkowicz z něj, jak již název napovídá, udělaly svou vlajkovou loď", což navozuje dojem, že se značka Lobkowicz dále vaří ve Vysokém Chlumci. To může rozhodit mapy a grafy obou pivovarů skupiny PL.

Jak si vede Gambrinus?
Jak si vede Gambrinus?

Knihu nebo vlastně atlas lze tedy doporučit, protože s něčím podobným jsme se zatím opravdu ještě nesetkali. Vy si ji ovšem kupovat nemusíte, protože jsou pro Vás již nyní připraveny 3 výtisky v naší pivní soutěži. Stačí, když mi do 30. listopadu 2014 zašlete mailem či interní poštou návrh motta či sloganu, jenž by podle Vás nejlépe reprezentoval Český pivní atlas na předvánočním knižním trhu nebo na pivních akcích, kde se bude objevovat v příštím roce. Tři výherci budou vyhodnoceni ihned po skončení soutěže a cenu mohou dostat buď osobně prostřednictvím setkání s autory, případně jim může být zaslána poštou.

Pro ostatní tu samozřejmě nadále zůstává možnost zakoupit atlas v knihkupectvích (395 Kč) nebo přes internetové stránky nakladatelství Zdeněk Susa se slevou za 340 Kč. Můžete také kontaktovat přímo autory na mailu cesky.pivni(zav)atlas.cz a domluvit se s nimi na nákupu nebo poskytnutí dalších informací osobně.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8193x] [9. listopad 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI