Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Duch prostopášného barona si připíjel na zdraví s návštěvníky Kynšperského pivovaru


Duch prostopášného barona si připíjel na zdraví s návštěvníky Kynšperského pivovaru

Duch prostopášného barona si připíjel na zdraví s návštěvníky Kynšperského pivovaru [p1184]

Jak chutná pivo z čerstvě vysmolených sudů, kolik milenek stačil poznat do roka porcelánový baron Jiří Haas a podle čeho získal zelený ležák své pojmenování? Nejen to se dozvěděli návštěvníci Kynšperského pivovaru, kteří si nenechali ujít oslavy prvního výročí Šenkovny u Zajíce. Kdo přišel, nelitoval. Na programu byly netradiční prohlídky pivovaru s hereckým doprovodem, ochutnávky pivních speciálů, taneční zábava, soutěže, ohňostroj či vystoupení operní pěvkyně Zlaty Sabitov. Pro pivovar to byla doposud největší společenská událost ve své novodobé historii. Stovky hostů zaplnily šenkovnu a celý kulturní sál, kde se bujaře hodovalo, zpívalo a tančilo.

Hned v úvodu slavnosti narazil sládek Miroslav Broz před zraky hostů první sud zeleného ležáku. Zdarma ho čepoval hostům a ti před ním koštovali tento lahodný pěnivý mok, který se vyznačuje plností a říznou chutí. „Zelený ležák je nefiltrované 12° pivo vařeného pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele. Prosím, nepleťte si ho se zeleným velikonočním pivem,“ usmíval se u pípy kynšperský sládek.

Sládek čepuje zelený ležák
Sládek čepuje zelený ležák

Rušno bylo také přímo v pivovaru, kam celé odpoledne a večer přicházely zástupy lidí, aby se nechali zasvětit do výroby Kynšperského piva a dozvěděli se pikantnosti ze života barona Jiřího Haase z Hasenfelsu, jehož šlechtická rodina vlastnila pivovar v letech 1840 až 1945. „Náš pan baron stačil za jediný rok poznat až 280 milenek. O svých mileneckých avantýrách si vedl zápisky a každou dámu oznámkoval jako ve škole. K některým se vracel a jedničkářky vždycky dobře odměnil,“ prozradila o známém milovníkovi průvodkyně Carmen. „Zaslechl jsem smích krásné dámy. Ano, vy byste mohla být ozdobou na mém hradě Bítově a jistě byste si ode mě zasloužila moc dobrou známku,“ oslovil mladou slečnu z davu duch prostopášného barona, kterého během exkurze ztvárnil herec v dobovém kostýmu.

Duch barona Haase s korbelem piva
Duch barona Haase s korbelem piva

Za šenkýře se naopak přestrojil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Mocně se chopil dubového vysmoleného soudku a dřevěnou paličkou do něho natloukl výčepní kohout. „Přátelé, račte přistoupit. Zde máte jedinečnou příležitost ochutnat pivčo z vysmoleného sudu, které chutná o dost jinak, než dnešní piva z nerezových sudů,“ pokynul lidem přejícný šenkýř. Poté si všichni společně s baronem připili na zdraví. A pili dlouze až do dna.

Naražení vysmoleného soudku
Naražení vysmoleného soudku

U příležitosti první výroční oslavy připravil pivovar i dva historické pivní speciály připravené podle historické receptury pocházející od šlechtické rodiny Haasů. „Starý pan baron miloval dobré jídlo, krásné ženy a pivo. A proto jsme se rozhodli, že na jeho počest uvaříme dvě speciální várky piva povzbuzující milostnou touhu, zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány,“ ukázal ředitel na vysoké štíhlé lahve opatřené pečetí s novodobým symbolem pivovaru, což je zajíc s půllitrem. Ženám je určené 11° pivo s příchutí kynšperského medu. Muži zase jistě ocení sílu a hořkost 14° ležáku. „Jelikož obě raritní piva lidem zachutnala a jdou rychle na odbyt, rozhodli jsme se, že od každého druhu dodatečně uvaříme ještě jednu várku,“ poznamenal Vomočil s tím, že všechny pivní novinky jsou k dostání v podnikových prodejnách.

Na zdraví!
Na zdraví!

Šenkovna u Zajíce se nachází v bývalých prostorech humnové sladovny, kde v minulosti klíčil jarní ječmen. Zároveň se jedná o nejstarší budovu v celém areálu Kynšperského pivovaru. V restauraci je dochovaná 300 let stará cihlová klenba, která je samonosná. Strop podpírají tesané kamenné žulové sloupy. Interiér je laděn do klasického staročeského stylu s kapacitou 280 míst. Hostinec je rozdělený na šenkovnu, zimní zahradu a v letních měsících je k dispozici venkovní terasa o kapacitě 100 míst. V patře nad šenkovnou se nachází nově otevřený kulturní sál pro dalších 250 návštěvníků. Ve velké společenské místnosti se pohodlně usadí 180 lidí. K tomu je k dispozici 70 míst ve dvou menších saloncích. Velkou chloubou šenkovny i společenského sálu jsou nástěnné malby s pivovarskou tématikou. Originální výzdoba je autorským dílem pivovarského historika a výtvarníka Pavla Jákla.

O Kynšperském pivovaru

Kynšperský pivovar byl založený v roce 1595. Od té doby se tu začala psát historie pivovarnictví, na kterou dnes navazuje výroba Kynšperského zajíce. Toto pivo je jedinečné díky používání vysoce kvalitních surovin pocházejících z přesně vymezených oblastí, klasické technologii a postupu výroby, a v neposlední řadě i pivovarské tradici v Českých zemích.

V roce 2011 se začala psát nová kapitola pivovaru v Kynšperku nad Ohří. Původní areál je postupně rekonstruován na komplex s názvem Kynšperský dvorec. V současné době se tu nachází výrobna piva, prodejna s bohatým sortimentem, multifunkční kulturní sál s kapacitou 250 hostů a stylová restaurace vybudovaná v prostorách bývalé humnové sladovny. Přímo uvnitř areálu je velké parkoviště pro více než 60 osobních aut. Zájezdové autobusy, případně další vozidla mohou parkovat i na zadním pivovarském dvoře.

Tisková zpráva pivovaru

P.S.: Možná si řeknete, že tiskové zprávy zde uveřejňujeme v jiném, řekl bych úspornějším, prostoru. Nicméně někdy si taková tiskovka zaslouží svým zpracováním více místa. V takových případech se s nimi budeme setkávat ve formě článků...



[Pivní.info] [Zobrazeno 6898x] [27. říjen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

pondělí, 27. říjen 2014
19:41

jiri.kana

Ovlivněn článkem, vyrazil jsem do Kynšperka (náhodou zrovna dlím ne až tak daleko), abych si koupil to zelené pivo. Nebyla to zbytečná cesta. Konečně jsem to tam viděl. Připadá mi to z pohledu pivního nadšence jako naprosto vzorný provoz - krásně opravený areál, parkoviště, pivovarská restaurace a výborná pivovarská prodejna s dobrou otvíračkou a kompletním sortimentem. Samoobsluha. Personál všude milý.
Zelené mají i v PET, litr za 50 Kč. Další dva zmiňované speciály ve skle (0,75 l) za stovku.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.10.2014 ve 19:43:26


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI