Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Cesta do Salónu


Cesta do Salónu

Cesta do Salónu

Do různých salónů se dá cestovat. Pomineme-li ten kovbojský, z Divokého Západu (ale ten se stejně píše saloon), pak většině vytanou na mysli takové ty zkrášlovací instituce, ze kterých vycházejí (více, či méně) zušlechtění jedinci, dnes již obou pohlaví. Pak ještě třeba valtický Salón vín. A to už silně přihořívá. U nás sice vznikla v jihočeských Borovanech společnost Národní salón malých českých pivovarů, ale zatím o ní není moc slyšet. Moje cesta však nevedla do Borovan, ale do Bratislavy, kde se ve dnech 11.-13. září konala prezentace pivovarů pod názvem Salón piva .

Plakát
Plakát

Cesta je to sice o trochu delší, ale lákala mne tam inzerovaná nabídka slovenských piv z minipivovarů. Vzhledem k tomu, že v sobotu bylo u nás tradiční Vykulení a pátek je asi největší „děs běs“ na cestování, zvolila jsem k návštěvě hned první den akce. S tím, že si třeba i před začátkem trochu projdu hlavní město našeho souseda, kde jsem již notnou dobu nebyla. Bohužel Bratislava mne přivítala silným deštěm (typem počasí Na samotě u lesa), takže autobusem z nádraží rychle do města, posezení v jedné z kaváren u kafe a posléze kličkování mezi loužemi do Staré tržnice, kde se Salón koná.

Stará tržnica
Stará tržnica

Budova samotná je technickou památkou (dokončena byla v roce 1910) a její interiér je vskutku skvostný. Přes padesát let sloužila svému původnímu poslání, dnes je Tržnica zrekonstruovaná do své původní architektonické podoby.

Interiér
Interiér

Ale k samotné akci. Bylo vidět, že organizátoři se tak trochu shlédli v „našem“ Festivalu minipivovarů na Hradě. Cílem bylo představit návštěvníkům slovenskou pivní scénu a podle slov hlavního organizátora, pana Ivana Čižmárika, též „prostredníctvom Salónu Piva by sme chceli povýšiť hodnotu tradične vareného piva na úroveň akú si zaslúži.“ Takováto akce na Slovensku bohužel zatím chybí.

Zahájení akce
Zahájení akce

Přihlášených pivovarů, nejen slovenských, ale i českých (některé z nich pod hlavičkou Českomoravského svazu minipivovarů, některé zastupoval jejich slovenský distributor), německých a dánských, bylo podle katalogu 37, zdali však se všechny zúčastnily, či někdo další přibyl, těžko říci. Na to jsem na akci pobyla krátkou dobu, neboť některé se u stánků v průběhu celé akce střídaly. V nabídce bylo přes 100 piv těchto pivovarů, která se na čepu rovněž střídala.

Salón piv
Salón piv

Stejně jako u našeho „hradního festivalu“ návštěvník zaplatil vstupné (3 Eura) a dostal skleničku a katalog. Co se však lišilo, byla degustace piv placená. Platidlem byly výhradně žetony (1 ks za 0,5 Eur), které návštěvníkům prodávaly hostesky - a pak už nic nebránilo vrhnout se na degustaci samotnou. Každý pivovar měl svoji sazbu za jednotlivá piva. Byly přítomny i pivovary velké (Staropramen, Topvar, Hurbanovo ), ale u jejich stánků rozhodně tlačenice nebyla. Asociace malých nezávislých pivovarů Slovenska byla v Salóně zastoupená svým hnutím Pivobrana. O pivní osvětu se z pódia starali jak organizátoři, tak představitelé jednotlivých pivovarů.

Salónní sklo
Salónní sklo

A jaká byla piva? Degustaci českých a známých zahraničních jsem vynechala. Z těch slovenských mini mne přímo nadchly jejich létající (u nich kočovné), zejména (pominu-li vynikající Ikkonu, kterou znám) Padre Craft Brews s pivem Mustáž 12° (American Wheat Ale) a zbrusu nový Unorthodox Brewing. Jeho piva, ať už Wendigo IPA 14° (s americkými odrůdami chmele), či Transatlantic Gambit Hoppy Hefeweizen 13°, vařený ve spolupráci s kočovným pivovarem Hellstork ze Senice, chmelený německými a japonskými chmely, prostě neměly chybu. Obě piva silně hořká (to druhé jmenované na můj vkus až moc, ale zato příjemně kořeněné).

Kočovné pivovary
Kočovné pivovary

Pivovar Kaltenecker je stálicí i na nebi českém, k tomu není co dodat - ochutnala jsem Märzen 13° a IPA Galaxy 14°. Mile rovněž překvapil nový Holíčský pivovar Wywar . Na Salónu nabízel: 10° Michala, silně hořkou, chmelenou pouze Cascade, výbornou, ale na desítku možná až příliš. Od tohoto pivovaru jsem postupně ochutnala piva všechna - ptm. speciál 13° Ján, jantarovou 14° Ale, jakož i Petera - 16° IPA a všechna byla výborná.

Sessler
Sessler

Restaurační minipivovar Sesslerz Trnavy měl v nabídce druhů pět, na místě jsem ochutnala světlý ležák (byť ho znám přímo z místa) a vynikající pšeničnou 14°. Pivy z tohoto pivovaru jsme se zásobili i na zpáteční cestu. Nesmím ale zapomenout na skvělé Dány s jejich pivy Faxe, ochutnala jsem některé z nich a mým favoritem se stal jejich Faxe Amber.

FAXE
FAXE

Zklamání naopak přinesla piva pivovarů z Bratislavy a z nejbližšího okolí. Všechna, co jsem ochutnala, měla nějakou vadu. V některých případech i dost závažnou.

Co dodat? Byl to první ročník, ne vždy všecko (aspoň na začátku) klapalo, ale jistě se z chyb organizátoři poučí. Jejich obrovské nadšení přispívalo k atmosféře celé akce, které se prý zúčastnilo na 4000 návštěvníků ze Slovenska i zahraničí.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6402x] [30. září 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI