Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vykuleno již po jedenácté


Vykuleno již po jedenácté

Vykuleno již po jedenácté [p257]

Ano, vskutku je to tak, v historii novodobé existence Černokosteleckého pivováru v sobotu 13. září již po jedenácté vykulovali dřevěné sudy, včetně toho největšího o objemu 121 hl. Návštěvníci tradičních slavností, ať už ti stálí, nebo (že by někdo takový byl?) ti nově přišedší, opět mohli pozorovat černokostelecké bednáře, společně s emeritním mistrem Láďou Bešťákem, kterak překovávají, nýtují, trajbují, či káfují. A spolu s nimi i mistra kováře.

Vykulení
Vykulení

Vykulení je nejen o zapomenutém bednářském řemesle, ale samozřejmě i o pivě. Každý rok přicházejí pořadatelé s nějakou novinkou. V letošním roce to byly jednosladové ležáky se shodným technologickým postupem ze sladů plzeňského, mnichov a mnichov II z dílny Černokosteleckého minipivovaru Šnajdr. Z téhož pivovárku byla rovněž další piva: 13% Černá svině - tmavý speciál z čerstvě vysmolených dřevěných sudů, 15% Eliáš - nakuřovaný porter anglického typu z dřevěných sudů, dokvášen v lahvích a 11% Smolinec – witbier, svrchně kvašené pšeničné pivo belgického typu.

Místní piva na čepu
Místní piva na čepu

Pivovar Kynšperk nad Ohří uvařil speciálně pro Vykulení jantarový ležák s vyšší hořkostí - 11% Kotek a Frýdlant v Čechách pak za studena chmelenou poctivou desítku - 10% Arnošt. Návštěvníci mohli ochutnat rovněž některé ze speciálních piv z minipivovarů (z Čech, Moravy, Slovenska i Německa), vařících z humnového sladu tradiční technologií. Ať už to byly klasické speciály, piva typu ALE, IPA, pšenice a další. Jejich seznam by zabral notně místa, takže kdo nebyl, nechť chuťové buňky alespoň dodatečně polechtá při čtení popisu na stránkách Černokosteleckého pivováru.

Odpoledne bylo nádvoří již zaplněné
Odpoledne bylo nádvoří již zaplněné

Jako všude jinde byla i v Kostelci piva vynikající, piva průměrná i piva špatná. Ochutnat všechna nabízená piva nebylo pochopitelně v mých silách, zaměřila jsem se na piva pro mne neznámá, či ta, co jsem již delší dobu nepila. Z těch, co byla na čepu v době mé návštěvy, zejména kladně hodnotím frýdlantského Arnošta, Summer Pale Ale 12% z Chotovin a jantarový ALE 14% z nového slovenského minipivovaru Wywar z Holíče. Z jednosladových pak Singlemalt 3, ptm. 11% z pivovaru Šnajdr. Na pomyslné opačné straně se ocitl ptm. ležák 12% Lambert z pivovaru Hrádek u Slavičína a úplně naspodu pak 12% sv.ležák z Mutějovic.

Bednář
Bednář

Nejen pivem živ jest člověk, leč i potravou duchovní. I o tu bylo postaráno: harmonikáři hráli (prý už od kuropění), nabízela se prohlídka muzea, prodejní výstavka suvenýrů pořádaná Klubem sběratelů pivovarských suvenýrů, či tradiční výstavka autoveteránů. K zakoupení byly i historické pivní láhve.

Prodej lahví
Prodej lahví

Program bohatý, piva hojně (a samozřejmě i jídla), ale ještě něco navíc má Vykulení. V Kostelci se setkávají lidé z pivní komunity - sládkové a pivovarští, pivní turisté, známí, ale i ti, kteří si třeba jen celý rok dopisují a nikdy se neviděli. Ti všichni se při popíjení dobrého pivka smísí, snad i nějakou telepatií seznámí navzájem a všem je dobře. Zvláště když pořadatelé asi mají nějakou exkluzivní smlouvu se sv. Petrem, který vždy vyžene déšť kamsi do kraje a nad Kostelec nadiriguje suché počasí. Že by švestičky (inu, spíš pivíčko) z naší zahrádky?

Pivní setkání
Pivní setkání


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6730x] [18. září 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

strevlas

pátek, 26. září 2014
22:15

strevlas

Mně se to líbilo moc, oproti předcházející návštěvě (cca 2-3 roky zpět, kdy tam odpoledne řvala nějaká skupina) nebyla hudba příliš rušivá, pivo obecně velmi dobré, ceny příznivé. Ze singlemaltů mi nejméně přišel k chuti č. 2 (ale přesto dobrý), ostatní velmi dobré, z nečernokosteckých jsem toho již moc nestihl (Osečan 13 mi chutnal, hostomická 14 na rozdíl od Hradu taky, stejně tak tmavý ležák z Parníku, i když mi někteří nedoporučovali), případně jsem již neměl kapacitu. Co do rozsahu a nabídky piv ideální akce.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Pavel Holčák

středa, 24. září 2014
11:44

Trochu zklamání z ležáka z Mutějovic.
Já ho měl taky v půlce Září na čepu a výbornej. Že by špatnej sud?


napsal(a): Pavel Holčák [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:58


posted by: Inzerce

pivo

sobota, 20. září 2014
22:39

pivo

Můj, možná trochu jiný pohled:
Letošní Vykulení se vydařilo! Před zahájením byla obava z počasí, avšak i tentokrát stáli při kosteleckých a vlastně i při nás příznivcích všichni svatí. Ano, to obrovské množství úsilí a energie, vynaložené na uspořádání takovéto bohulibé akce musí být vidět i NAHOŘE.
Zajímavým zpestřením byl tentokrát vzadu na nádvoří stánek se starými pivními lahvemi a sklenicemi, v salónku zase nabídka etiket, tácků a dalšího sběratelského materiálu. Samozřejmě kromě již tradiční nabídky rozličných pivovarských artefaktů v průjezdu. Já osobně se ale během těch dní nejvíc těším na posezení při dobrém pivku s kosteleckými Milanem (Květákem) a Vodouchem, bednářem Láďou Bešťákem, emeritním sládkem Láďou Černohorským- jeho optimismus a všechny ty zážitky, no chtělo by to knihu. Také hostomický a dalešický sládek jsou skvělí parťáci, ikdyž tentokrát jsme se trochu míjeli a kvůli přítomným partnerkám se mi zdáli jaksi hodnější ... A samozřejmě další lidé okolo piva, zdejší PI paní Jana, Roman Holoubek a Max Pivní partyzán. Nabídka piv excelentní, jak pro nehledající nic nového, tak pro ochutnávače, fajnšmekry. Jarinovi se určitě povedla Černá svině, parádní. Stánky s pivy z malých pivovarů byly dosti zašité na nádvoří za rohem. Nabídka svrchně kvašených piv tam byla obrovská, zajímavé, jiné bylo třeba zázvorové z Kounic, a už malinko přechutnaní, přepití svrchňáků jsme se s kamarádem Pavlem dali do ležáků, které reprezentovala a velmi chutnala např. světlá 13% Osečan z Oseku n. Bečvou, 12% ptm. Lambert z Hrádku u Slavičína, ikdyž polotmavé, tak velmi dobré a příjemně hořké pivo, no a mohutná řada ochutnávačů stále stála na výborného Zlínského švece z Malenovic u Zlína. Moc nám chutnala i tmavá hostomická 14%, závěrečná chuť byla nádherně chmelová. Bohužel, totálně zklamala jindy výborná pšenka Mazák z Dolních Bojanovic, přes veškeré nasazené úsilí všech kompetentních se čepovat nedala, ze sudu prýštila jen pěna, dle znalých prostě mladé pivo. Ochutnat se bohužel všechna přítomná piva nedala, opravdu bohužel, jeden den je na to prostě krátký. Na závěr obrovský dík všem, kteří se podíleli na organizaci Vykulení, věřte, stálo to za to!!!
P.S. A ikdyž jsme s kamarádem Pavlem na nosítkách z posledních sil nesli plný 50L dřevěný sud s Černou sviní přes celý dvůr, nikde žádná fotka, sakra ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 18. září 2014
16:47

Dwarf

odpoledne to bylo povedené, s hodnocením piv souhlasím s jednou výjimkou - jantarový ejl Wywar z Holíče mně osobně nechutnal - hořkost byla nepříjemně ostrá nikoli v souladu s tělem piva (pil jsem v minulosti některé IPA s IBU 100-150, ale ty měly vždy hořkost krásně zakulacenou a zapadající do celkového dojmu z piva, kdežto tady to působilo jak rána pod pás - možná pitomé přirovnání, ale tak to na mě zapůsobilo)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 18. září 2014
22:18

Sekal

Dwarf: Tak mne napadl třeba Crazy Mike z Ale Browaru - IBU 100 bych tomu netipl ani omylem.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI