Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Balitovy pivovary


Balitovy pivovary

Balitovy pivovary [p1328]

Od pivní vzpomínky k nápadu

Jmenuji se Radek Šenkyřík. Mnohaleté působení v pohostinství a neustálé dohadování se s dodavateli piva o podmínkách a kvalitě dodávek jsem dospěl ke smutnému zjištění. Ke zjištění, že pivo, které na trh dnes již dodávají nadnárodní společnosti, mi prostě nechutná. Nostalgicky jsem vzpomínal na chuť piva z tehdy ještě hliníkových sudů. Na výraznou chuť piva snoubenou s krásnou vůní a pevnou pěnou, kterou jsem znával ještě před rokem 1989.

V průběhu dalších let jsme se jako stát zbavili našich největších pivovarských skvostů, a to proto, aby nám lidé z různých koutů světa vlastně řekli, jak má pivo chutnat, co nám vlastně chutná a začali přetvářet pivovarnictví v České republice na obyčejný obchod s pivem, bez ohledu na chuť piva a jeho tradice v Čechách a na Moravě. Použili naše zavedené značky, aby mohli lépe prodávat ve světě a naše pivní tradice do svých plánů nezahrnuli. A tak vzniklo rozhodnutí vařit vlastní pivo. Pivo, které bude opět chutnat a které bude ctít tradice pivní kultury v Čechách a na Moravě. Oslovil jsem kamaráda Martina Kuse, který sdílel mé názory a pocity a společně jsme se rozhodli, že nezůstaneme jen u řečí a prostě se do toho pustíme!

Cesta za Radochovým pokladem

Toto rozhodnutí byl ovšem jen začátek dlouhé cesty k prvnímu varu. Po překonání prvních úskalí s umístěním technologie, prvních testech a rozborech vody, začal dlouhý administrativní boj o zajištění veškerých povolení a razítek. Ten skončil vítězně a 21. srpna 2013 jsme poprvé uvařili pivo! Tím byl zahájen takzvaný testovací provoz pivovaru, kdy se připravovaly unikátní receptury pro výrobu našeho valašského piva. Ladily se suroviny, aby vše společně s naprosto skvělou horskou vodou dalo dohromady unikátní chuť piv, jež jsme pojmenovali Radocha, podle jedné ze starobylých valašských legend.

Legenda vypráví, že na vrcholu Radhoště kdysi stával hrad, jehož pánem byl černokněžník Radocha. Hrad se však jednou za záhadných okolností propadl do nitra země a úzká propast vedoucí do nitra hory a jejich podzemních prostor byla nazvána Radochovou studnou, na jejímž dně by se měly nacházet obrovské bájné poklady. Naším největším pokladem je pivo Radocha.

Co všechno nabízíme?

K 1. květnu 2014 jsme ukončili testovací provoz a přešli jsme do plného provozu. Nyní jsme již přesvědčeni, že unikátní receptury piv, které vaříme, jsou zcela optimální. Vyrábíme spodně kvašené, dekokční metodou vyráběné pivo, které nefiltrujeme a samozřejmě nepasterizujeme. Pivo Radocha 10° si našlo ihned velkou oblibu pro svou lehkost a zároveň plnou a chmelově hořkou chuť. Dále minipivovar produkuje pivo Radocha 11° - světlý ležák, Radocha 12° - světlý ležák a velmi oblíbené pivo Radocha 13° - polotmavý pivovarský speciál. Většinu piv najdete na čepu, popřípadě v plastových PET lahvích. Občas se však pustíme i do speciálních piv. Obrovský úspěch jsme slavili s medovou 17° a také borůvkovou 12°, která i přes svou „nepivní“ barvu uchvátila zejména ženy.

Při návštěvě pivovarské restaurace Balita v Hutisku-Solanci můžete našeho sládka požádat o exkurzi do minipivovaru, který vás provede zdejším pivovárkem a poskytne vám krátký odborný výklad o fungování pivovaru, kde se vaří podle původních a tradičních postupů, takzvaným dekokčním vařením a spodním kvašením piva. Budete mít možnost se na cokoliv zeptat a dozvědět se tak mnoho z historie i současnosti vaření piva v našich zemích. V případě zájmu nabízíme také možnost podstatně delší exkurze, zúčastnit se kurzu vaření piva v domácích podmínkách a v neposlední řadě se můžete domluvit a uvařit si u nás své vlastní pivo!

Tácky
Tácky

Autor: Radek Šenkyřík, Balitovy pivovary



[Pivní.info] [Zobrazeno 6325x] [17. srpen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

moreli

pondělí, 18. srpen 2014
13:48

moreli

Z "pivovarské restaurece" se budím hrůzou ještě dneska :D. Na čepu pět druhů Staropramenu a jeden druh místního piva, které bylo navíc velmi průměrné.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

kurec

neděle, 17. srpen 2014
20:47

Vážil jsem dost dlouhou cestu do Hutiska, abych tohle pivo ochutnal a ani po 100 km na kole přes valašské kopce mi toto pivo nechutnalo (desítka, jiné nebylo), nevýrazná chuť, nulový říz...prostě zklamání. Navíc hospoda vypadá příšerně, obrandovaná Staropramenem, nikde žadné značení...byl jsem 20 m od "pivovaru" a vůbec jsem to netušil..."záhradka" s výhledem do zdi, nechutné toalety (navíc neoznačené a bez svítícího světla). Jednou stačilo :)


napsal(a): kurec [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 17. srpen 2014
20:42

jiri.kana

Použili naše zavedené značky, aby mohli lépe prodávat ve světě a naše pivní tradice do svých plánů nezahrnuli.

Tahle zkratka je docela povedená. I když - tradice samozřejmě zahrnuli. Do marketingu...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI