Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Domanínské pivo bude, jen trpělivost!


Domanínské pivo bude, jen trpělivost!

Domanínské pivo bude, jen trpělivost! [p1432]

Sotva se objevila na veřejnosti informace o vzniku nového minipivovaru na Borovince v Domaníně u Bystřice, ocitli jsme se zahrnuti jak dotazy po sběratelských suvenýrech, tak po dostupnosti našeho piva. Někteří dokonce neváhali a rovnou si na Borovinku pro pivo dojeli. Trochu předčasně. I proto asi dorazil do redakční pošty mail od jednatele pana Vladimíra Vechety s následujícím textem: "Dobrý den milí kolegové redaktoři a pivovarníci, na rekreačním středisku Borovinka v Domaníně u Bystřice nad Pernštejnem připravujeme a spouštíme k provozu nový minipivovar. Abyste měli přístup k uceleným informacím, a předešli jsme informacím nepřesným, zasílám aktuální info v příloze. Budete-li v budoucnu potřebovat další informace, jsem vám k dispozici" Tak by to mělo být, co myslíte?

Borovinka
Borovinka

Pan Vecheta dále pokračuje: Všechny nás, kteří se na vzniku nového minipivovaru podílejí, samozřejmě těší takový zájem od pivovarské veřejnosti. Ale musíme požádat ještě o chvíli strpení. Rádi bychom Vám předložili pivo kvalitní, které oceníte a bude vám chutnat. Takový výsledek se neobejde bez kvalitní přípravy technologie, pracovního postupu i dobré receptury. A ti, kteří vědí o výrobě piva více, samozřejmě tuší, že čas dozrání kvalitního piva nejde urychlit ani přeskočit. Staročeská pivovarská receptura se řídila jednoduchým pravidlem: pivo 7 hodin vař, 7 dní kvas a 7 týdnů lež. Inu, dobré pivo, to jsou i dva měsíce trpělivého čekání a také péče.

Z varny
Z varny

A co jsme se vlastně dozvěděli? Technologie minipivovaru sestává ze soustavy 3 technologických celků - varny a spilky a ležáckého sklepa (zatím pivo leží v KEG sudech). Varna je dvounádobová o objemu 200 l na nádobu, spilka je otevřená dvounádobová o objemu 250 l na nádobu. Po vykvašení je pivo stáčeno do KEG sudů a skleněných lahví, které jsou umístěny do skladovacího prostoru. Vařit by se mělo dvakrát týdně, maximálně 10x do měsíce, výstav by tedy měl být 20 hl za měsíc, maximálně 250 hl ročně.

Vařit by se měla tato piva: světlé, svrchně kvašené, 11° typ Ale; světlé, spodně kvašené, 12°, typ Pilsener; polotmavé, svrchně i spodně kvašené, 12°, typ Bock; tmavé, svrchně i spodně kvašené, 13°, typ Stout a příležitostné speciály.

Varna
Varna

A jak to vlastně vypadá s rozběhem nového minipivovaru? V pátek 15. srpna v duchu pivovarského Dej Bůh štěstí požehná našemu pivovárku P. Jan Vecheta, farář z Horních Domaslavic u Frýdku, a odstartuje tím začátek pivovarského díla na Bystřicku. K ochutnání budou vedle pivních vzorků z dalších minipivovarů Vysočiny i pivní pochutiny - sladové pečivo a pivní zmrzlina z domácí výroby.

Na vlastní Domanínské pivo vás potom pozveme v druhé polovině září a zejména o víkendu 18. a 19. října, kdy na Borovince proběhne malý Octoberfest, kde ochutnáte místní pivo ve společnosti piv z regionálních minipivovarů společně s chutnou německou kuchyní.

Na spilce
Na spilce

O pivních suvenýrech pro notorické sběratele dáme včas vědět, stejně jako o novinkách a akcích spojených s pivovarem, na našich weobvých stránkách - http://www.borovinka.cz/pivovar.

Na Borovince jste vždy vítáni. Ať se vám u nás líbí!

Vladimír Vecheta, Borovinka a eXpivoWar.



[Pivní.info] [Zobrazeno 6233x] [13. srpen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI