Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krčínův návrat


Krčínův návrat

Krčínův návrat [p1395]

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan, muž vychvalovaný i zatracovaný, budovatel jihočeské rybniční soustavy, purkrabí ve službách Rožmberků, dobrý stavitel a hospodář, ale i krutý regent – to vše o tomto muži známe již ze školních let. Méně známé je ale to, že tento slavný muž vládl městu Sedlčanům i mnoha okolním obcím bezmála čtvrt století (v letech 1580 - 1604). Nejen vládl, ale sám vybudoval veliký pivovar s rozsáhlými sladovnami, hvozdy a chmelnicí, když ovšem předtím zakázal měšťanům vařit vlastní pivo. Pivovar fungoval až do roku 1746, tehdy ve Vysokém Chlumci přestavěli a rozšířili tamější pivovar a sedlčanský byl zrušen. V přízemí fungoval až do počátku 20. století hostinec, posléze byla budova bývalého pivovaru zbořena. Ostatně, i Krčína stihl neslavný osud, prý ho odnesl čert.

Areál farmy s prodejnou
Areál farmy s prodejnou

Na tradici pivovarnictví v Sedlčanech právě v těchto dnech navazuje nový minipivovar Krčín , vybudovaný v areálu krůtí farmy firmy DRUHAZ, nacházející se na okraji města, Na Červeném hrádku. První várka piva byla uvařena 19. května letošního roku a slavnostní otevření je naplánováno na víkend po mojí návštěvě. Na objektu se ještě ve středu 23.července pilně provádějí dokončovací práce, aby všechno bylo „k přestřižení pásky“ jak se patří. I přes vládnoucí shon si na mne majitel, pan Tomáš Hrdlička a sládek, pan Josef Kalkán, chvíli čas udělali.

Vlevo nálevna, vpravo pivovar
Vlevo nálevna, vpravo pivovar

Moje první otázka na majitele byla, jako obvykle, co ho vedlo k tomu, postavit pivovar. Tentokrát nehrálo roli domovarnictví, ani zvláštní láska k pivu (pan majitel se přiznal, že je spíše vinař), ale prostá úvaha. Jsme potravinářský podnik, volná hala je k disposici, tak proč bychom neobnovili tradici, která ve městě byla. Navíc, díky kontaktům farmy odbyt piva zaručen. Panu majiteli budiž přičteno ke cti, že se sám do výroby piva nepustil (jak to v mnoha případech bývá), ale přivedl do pivovaru sládka s bohatou praxí (doma i v zahraničí) i zkušenostmi.

Sládek
Sládek

A to už vcházím do království pana Kalkána a povídáme si o technologii i pivu. Výrobce technologie je firma JHP Pacov, varna je dvounádobová, 10 hl, s elektrickým otopem, spilku tvoří otevřené nádoby 3x10 hl, 1x20 hl a k tomu 1x CKT 20 hl pro svrchní kvašení. V ležáckém sklepě pak jsou umístěny tanky 7x 10 hl a 1x 20 hl. Slad odebírá pivovar od benešovského Ferdinanda, kvasnice jsou z Bernarda a ke chmelení používá sládek druhy ŽPČ, Sládek a Premiant.

Varna
Varna
Spilka
Spilka
Sklep
Sklep

A jaká piva v současné době pivovar vaří? Světlé výčepní 10°, středně prokvašené, lehké pivo, nazvala bych jej cyklopivem na žízeň v letních měsících. Světlý ležák 11° Radava (podle blízké osady a kempu, kam je pivo dodáváno), méně hořké. 11° Mastník (název dle místního potoka), středně prokvašené pivo s vyšší hořkostí. Rovnou přiznám, že to byl můj favorit, pivo, u kterého bych vydržela celý večer. Dále pak je to 12° Krčín, vídeňský ležák, středně prokvašený, rovněž dobře pitelný. Nakonec jsem ochutnala ještě tmavý speciál13° Krčín. A ač je o mne známo, že tmavá piva obecně nemusím, byla jsem mile překvapena jeho chutí. Do konce léta ještě sládek chystá pšenici a dále pak nějaké speciály typu ALE, vše bude záležet na volné kapacitě.

Sedlčanské pivo
Sedlčanské pivo

Kde se s pivem můžete setkat a ochutnat? Kromě nálevny v místě (otevřena zatím čtvrtek až neděle od 14 hod.), některých hospod v okolí, též v Praze (seznam zde.... Cena piva v místě je 25 Kč/0,5l. Pivo se v pivovaru plní do sudů i PET láhví. Zakoupit je můžete rovněž v prodejně farmy v areálu. A kdo pojedete na Slunce ve skle, můžete se těšit, že piva z pivovaru Krčín ochutnáte i tam.

Výčep v nálevně
Výčep v nálevně

A pokud nechcete čekat až na září, vypravte se do Sedlčan dřív, třeba i rychlíkem nesoucím jméno Jakuba Krčína. Zajímavých míst je v okolí víc než dost. Třeba vodní tvrz Křepenice, vybudovaná právě Krčínem (dle pověstí za pomocí pekelných bytostí), nebo naučná stezka na území národní přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály. Trasa po příkrém skalnatém srázu nad hladinou Slapské přehrady, s mnoha nádhernými výhledy do údolí Vltavy. Ale netřeba se bát, serpentiny náročného terénu jsou zajištěné řetězy.

Venkovní posezení
Venkovní posezení

I cyklisté si v okolí najdou své trasy. A pokud byste chtěli poblíž pivovaru přespat, nabízí se penzion U černé kočky v nedaleké Kosově Hoře, který je též spjat s farmou. Ale pozor, ať nepřeberete při holdování dobrého moku. Mohlo by se vám stát, že spatříte Jakuba Krčína, který se dodnes prý zjevuje na mnoha místech svého dřívějšího působení, kde zapřažený do pluhu s pekelníky orá, nebo se prý za bouřlivých nocí projíždí ve vozíku taženém černými kocoury…



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6975x] [1. srpen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pátek, 19. září 2014
16:02

Chody

Jana: Není problém ho objednat do prodejny. Pivo přivezou společně s masem z farmy...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

pátek, 19. září 2014
12:44

Chody

Krčín okoštován před týdnem v podobě 11 Mastník a opravdu chutnal...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:00


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 19. září 2014
14:42

Jana

Chody:
Já osobně tohle jejich pivo považuju za nejlepší.Pro Tebe je to sice z ruky, ale mají ho (snad už) pravidelně v Praze Na Václavce. Je to přece jenom blíž, než do Sedlčan. :D A mělo by být i na SVS.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

yerka

pátek, 19. září 2014
17:45

yerka

Jana: Na Dočesné ovhutnán jejich Vídeňský ležák a chutnal.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

tomash

neděle, 17. srpen 2014
22:43

tomash

Mrzí mě info a Vase zkusenost ze Slavie, ale je vidět , že spolupracovat pouze s majitelem restaurace nestaci, personal z prvni linie dokaze uzemnit cokoliv. Pivo jsme po technickych upravach na vycepnim zarizeni opet dovezli, tentokrat Mastnik 11 v overene kvalite tak snad se povede druhe kolo jiz bez negativnich vln :)) , dejte vedet
Jinak Na Vaclavce mame Vycepni a Radavu 11, zkuste


napsal(a): tomash [Odpovědět]

Kejna

pátek, 8. srpen 2014
08:16

Kejna

Tak jsem se včera po sportu stavil ve své oblíbené restauraci Nad Ledem a k mému úžasnému překvapení všude po stolech letáčky Krčín s kompletní nabídkou!! O to větší pak bylo zklamání, když mi na baru řekli, že za celý minulý týden vytočili jen půlku sudu a lidi to vraceli! Jaká škoda! Pokud to ovšem s Krčínem dál budou zkoušet v podobných plzeňských hospodách, někde to přece vyjít musí. držím palce.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jana

pátek, 8. srpen 2014
08:30

Jana

Kejna:
Zkus to Na Václace (Malvazinky), tam mají taky něco ze sortimentu a zájem prý je.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 1. srpen 2014
15:47

Dwarf

pivovar jsem navštívil v sobotu 26.7. - s pivy až na malé nedostatky spokojenost; s panem Kalkánem jsem si dobře popovídal nejen o kvalitě právě prodávaných piv (možná by jim slušelo ještě o pár dní delší poležení...)/ Mastník výborný, 12 vídeň taky (až na tu maličkost, že se prodává jako světlé pivo) a 13 tmavá vynikající; Radava s menší technologickou chybou a tím chuťovou vadou // pan Hrdlička je vstřícným člověkem, do výroby piva se nemotá, což je dobře ;) snad jen by měl pan sládek dostat víc času na ladění receptur a postupů, než za každou cenu mít hnedna začátku současně na čepu 2 různé jedenáctky nebo co nejvíc druhů piva...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pátek, 1. srpen 2014
16:18

Jana

Dwarf:
Pokud jsem to dobře pochopila, tak ta Radava je vařená "na zakázku".


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI