Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar bez pivovaru


Pivovar bez pivovaru

Pivovar bez pivovaru

Pivovar velký, střední, minipivovar, létající pivovar – pojmy všem již notoricky známé, ale pivovar bez pivovaru? A přece jeden už takový u nás máme – Zemský akciový pivovar (byť je to vlastně také jeden z těch „létajících“). Když se někdy koncem loňského roku objevilo v aliančních hospůdkách Zemské pivo, lámali jsme si hlavu, cože je to za nový pivovar, kdo za tím stojí? Lid pivní je lidem zvídavým, tak se v brzké době podařilo vypátrat, že pivo je vařeno v Chotěboři a že pivovar má časem zakotvit na některém místě v Praze. A dál: ticho po pěšině. Až doba poslední přestala být na informace skoupá.

Propagační stojánek
Propagační stojánek

Sešli se dva Češi a dva Američani…, ne, to není začátek vtipu, ale v srpnu 2013 začátek uskutečňování vysněného cíle – postavit v Praze a pro Prahu po 113 letech nový pivovar, malý akciový průmyslový pivovar. Dva rodilí Češi a dva Američani žijící v Praze řadu let: stavař (původní profesí, věnující se ale už 18 let pivovarnictví), obchodník z pivovarské branže, americký provozovatel restaurací Jáma Group a nezávislý investiční bankéř, všichni milovníci dobrého piva, si dali za cíl vrátit výrobu piva do historických míst v Praze.

Budoucí Zemský pivovar?
Budoucí Zemský pivovar?

Variant výběru lokalit bylo několik, včetně stavby „na zelené louce“. Oko společníků zálibně spočinulo na barokní kulturní památce ze 17. století, Dominikánském dvoře v Praze Braníku. Na místo, kde v roce 1626 dominikánští mniši založili pivovar a pivo se v těchto prostorách vařilo až do roku 1899. Připomínku na tu dobu evokuje už jenom nedaleký hostinec (bohužel s europivy) U Starého pivovaru. Bylo by to krásné vrátit výrobu piva do historických míst, hlavní slovo k pronájmu ovšem má současný majitel – městská část Praha 4.

Dominikánský dvůr
Dominikánský dvůr

Záměru je nakloněn, rozhodnout by se mělo do konce srpna letošního roku a pak – „pouhé“ tři až čtyři roky usilovné práce a pivovar bude mít konečně svůj pivovar. Plánovaná kapacita je 20 000 hl/rok. A také restauraci, menší hotel, sál pro společenské využití a možná i něco dalšího. V současné době je objekt značně zchátralý, v interiéru se tu propadá střecha, tu podlaha … ovšem klenuté sklepy, ty jsou nádherné. Součástí areálu je dochovaná věž se zvonem z roku 1761 a kupodivu dochovaná je i částečná výzdoba původní kaple. Investice na obnovu značná, ale škoda by byla nechat tento barokní klenot spadnout.

Sklepy
Sklepy

Stavbu ale zanechme stavbařům (zájemci se mohli se záměrem a plány investora – Zemského pivovaru - seznámit na veřejných prezentacích přímo v místě) a věnujme se pivu. Sice jenom teoreticky, neboť s ředitelem společnosti Zemský pivovar, panem Pavlem Prchalem a mediálním zástupcem panem Pavlem Kučerou sedíme u kafe a o pivu si jen povídáme. Zemské pivo se v současné době vaří v pivovarech Chotěboř a Strakonice, recepty jsou duševním vlastnictvím společnosti. Piva jsou vařena tradičním způsobem, a jak sami udávají prý „z nejlepších přírodních surovin země České a způsobem původním, pivo leží a zraje až 50 dní“.

Prezentace záměrů
Prezentace záměrů

Zemské pivo je klasický ležák zlatavé barvy s příjemnou vůní a vyrovnanou chutí chmele a sladu. Kromě klasického ležáku má pivovar v portfoliu 10° Zemské výčepní, Zemské polotmavé, v zimě pak bylo Zemské zimní, na jaře Zemské jarní a nyní, prý „dle starých katechismů“ upravený světlý ležák jako Zemské letní. Slad odebírají pivovary výhradně moravský, chmel je žatecký. Piva jsou k mání jak ve verzi filtrované (mikrofiltrace), tak nefiltrované a nepasterované. Ale dosti teorie, ochutnejte v některé z aliančních hospod – v červenci je Zemské pivo pivem měsíce.

Zemské ppivo
Zemské ppivo


[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8554x] [9. červenec 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Honajz

středa, 5. září 2018
20:01

Tak Zemský dostal od městské části výpověď, a v Dominikánském dvoře není už ani ta hospoda. Ví se, prosím, jaký je osud Zemského nyní, v roce 2018?


napsal(a): Honajz (jan.lipsansky(a)volny.cz) [Odpovědět]

Sekal

středa, 5. září 2018
23:30

Sekal

Honajz: Z jejich stránek:
Zemský pivovar vynaložil od 2014 do 2017 mnoho milionů korun na schválení projektu rekonstrukce Dominikánského Dvora. Projekt prošel časově náročným procesem schvalování včetně Národního památkového ústavu. Většina dotčených orgánů dala kladné vyjádření včetně kompletního schválení památkovým úřadem.

Součástí podmínek Městské části Prahy 4 bylo prokázání finanční schopnosti. Doložili jsme tuto připravenost v září 2017.

Byli jsme těsně před vlastním zahájením rekonstrukce, kdy se objekt měl opravit a jeho součástí měl být malý pivovar (historicky tam byl už od roku 1626), dále pak menší hotel a restaurace. Dvorní část měla být idylickou oázou pro místní branické občany.

Politický názor Městské části Prahy 4 je ale jiný. Bez ohledu na tyto skutečnosti a jasně prokázanou připravenost k zahájení rekonstrukce, sdělila nám, že Zemský pivovar nesplnil podmínky nájemní smlouvy a tuto jednostranně ukončila. Dopady tohoto účelového rozhodnutí jsou analyzovány jako zmařená investice a tím vyvstává otázka možného soudního sporu o náhradu škody.

S ohledem na tuto skutečnost se Zemský pivovar přestěhoval do přechodných skladových prostorů. Ale nenecháme se odradit! Projekt Zemského piva pokračuje. Rok 2018 (dle čínských pranostik rok Zemského psa), bude o vyhledání jiného vhodného místa v rámci Prahy pro výstavby a realizaci Zemského akciového pivovaru.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Energetik

středa, 16. červenec 2014
13:00

Energetik

Jako občan Braníka doufám, že tohle klapne, protože ten objekt si přesně takovou funkci zaslouží. Navíc je to fakt hezké místo. Zemské pivo už se v Braníku sem tam točí. Jinak na doplnění - U Starého pivovaru to mate navenek, ale uvnitř lze pít nefiltrovaného polotmavého Mouchu z Chýně... ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:44


posted by: Inzerce

Zemský Pivovar

pátek, 11. červenec 2014
17:09

Zveme občany Braníka a všechny naše přátelé do Cafe Periferie na neformální setkání s managementem Zemského pivovaru a zástupci Investora a to v pondělí 14. července od 16 hod. Budete mít příležitost se nás zeptat na rekonstrukci Dominikánského dvora. Dále, ve středu 16. července Vás zveme do Baru Kulovna, kde navíc bude příležitost ochutnat naše pivo. Obě místa jsou samozřejmě v Braníku :).


napsal(a): Zemský Pivovar (pavel(a)bmipr.com) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI