Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Královská akce na královském hradě


Královská akce na královském hradě

Královská akce na královském hradě

Hradů je po naší republice rozeseto hojně, bývala to opevněná feudální sídla, sídla hradních pánů. Tu buď řádně pečujících o svůj majetek a poddané, či byla osídlena rytíři loupeživými. Pak tu byly hrady královské a nad nimi ten nejvyšší – sídlo českého krále – Hrad pražský. A nejen v minulosti, ostatně i v dobách dnešních je reprezentativním sídlem hlavy státu.

Tudy prosím
Tudy prosím

I pivních festivalů se v naší malé zemi koná během roku víc než dostatek. Různé úrovně. Ovšem ten královský je jen jeden. A k tomu konaný na královském místě: Festival minipivovarů na Pražském hradě, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem. Ve dnech 13. a 14. června 2014 proběhl již jeho III. ročník, jako vždy pod taktovkou Českomoravského svazu minipivovarů. Myslím, že filozofie tohoto „degustačního“ festivalu, jediné akci svého druhu u nás, je čtenářům PI dostatečně známá a převážná většina jej určitě někdy i navštívila. Pro ty ostatní jen stručně - po zaplacení vstupného (letos 350Kč/den) obdrží každý návštěvník degustační skleničku, katalog s informacemi o jednotlivých pivovarech a může začít neomezeně ochutnávat.

Na Hradě
Na Hradě

Letos bylo přihlášeno 70 pivovarů se 140ti druhy piva 25ti různých stylů z celé republiky. Jak to tak bývá, skutečnost se opět trochu lišila. Na Střelecké cestě se představilo 61 pivovarů (členů ČMSMP i hostů) se 120 ti pivy, počet pivních stylů ale zůstal zachován. I tak je to nárůst oproti ročníkům předchozím. Ohlédneme-li se do minulosti, pak v roce 2012 bylo přihlášených 47 minipivovarů, festivalu se jich zúčastnilo celkem 44 (včetně neuvedených hostů) s více než 80ti pivy. V roce 2013 bylo přihlášeno 60 minipivovarů se 120 jejich pivy, přijelo jich však jen 52. Dva se omluvily z důvodu pádného – boj s následky povodní, ostatní prostě „jen tak“ nepřijely. Letos se na povodně nebylo možno vymluvit, tak je s podivem, že některé pivovary opět neměly tu slušnost a byť přihlášené, se ani nenamáhaly omluvit. Takových už „chronických neomlouvačů“ je prý víc.

Zahajovací přípitek
Zahajovací přípitek

Ale nechme suché statistiky a vnořme se spolu mezi degustující lid na Střelecké cestě, v pátek 13. června. Již před hodinou oficiálního otevření (ve 14 hod.) se tvořila fronta nedočkavců u vstupu a poté již bylo vidět podél stánků bloumající osoby všeho pohlaví i věku se skleničkou a notýsky v ruce zapisující si, jaká piva ochutnali, či kam se nasměrovat na další ochutnávku. S přibývajícím časem dav narůstal, volné místečko, k popíjení a diskusi s přáteli, známými i neznámými lidmi (nejen k sezení na schodech, zídce, či trávníku, ale i k stání) se hledalo čím dál obtížněji.

Degustace v trávě
Degustace v trávě

Ochutnat od každého, byť v malém množství, se opravdu nedalo, zvolila jsem osvědčený postup z let minulých: piva pražských a blízkých minipivovarů či často čepovaná v kultovních pražských hospůdkách jsem vynechala a zaměřila se na ta, která jsou hůře dostupná. Piva různých stylů bych zařadila do kategorií: dobrá, průměrná i vyloženě špatná (přiznám se, že dva vzorky jsem po malém napití hned vylila). Jak hodnotit? Každý má chutě jiné, z těch asi 22 vzorků (spíše slabší stupňovitosti vzhledem k teplému počasí), které jsem ochutnala, pořadí dělat nebudu.

Stánky zevnitř
Stánky zevnitř

Takže jen pár postřehů: mile mne překvapil jeden z hostů – minipivovar Clock z Potštejna se svými pivy (11° pšenice a 13° americká IPA). Letos konečně dostavivší se nejvýše položený pivovar u nás - pivovar Luční bouda zaujal se svým 12° Paroháčem (na rozdíl od 14° ptm Vánočky). S dobře pitelnými desetistupňovými pivy (pro horka jak dělanými) přijely třeba pivovary Kolštejn - 10° Vogtey (název podle historického fojtství), Valašský pivovar v Kozlovicích se svoji 10° Turista, Permon s 10° Summer Ale.

Zástupci pivovaru Clock
Zástupci pivovaru Clock

Rovněž ibiškový ležák 11° z Vimperka, ale i Růženka od Medvídků - 11° pšeničné pivo s bylinkami (jediné pražské pivo mnou degustované) určitě zaženou žízeň v parných dnech. Zajímavá byla i 11° Brown Ale z Chotovin. Silných piv jsem ochutnala minimum, kromě výše zmíněných mne pak zaujala 14° IPA od Joe´s Garage Brewery. Do kategorie poslední, kromě již zmiňované Vánočky, patřil Haštal 12° ptm. ze Želivského klášterního pivovaru a 13° ptm. Rotschild z Rožnovského pivovaru.

Chotovinský sládek a jeho Brown Ale
Chotovinský sládek a jeho Brown Ale

A co dodat k samotné organizaci? Žádný zápor! Pořadatelé si vzali výtky návštěvníků z let minulých k srdci a tak snad návštěvníkům nechybělo nic ke spokojenosti. Vlastně možná ano – pro příště by chtělo nainstalovat více stolečků, neboť mám-li v jedné ruce sklenku, ve druhé katalog, kde mám držet tužku? Třetí ruka asi tak operativně nenaroste! A možná ještě něco, početnější osobní účast zástupců jednotlivých pivovarů, byť i toto se již postupně zlepšuje.

Nashledanou za rok
Nashledanou za rok

Takže – ne „Král je mrtev, ať žije král“, ale III. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě skončil, těšme se na ročník další!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6554x] [18. červen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kama

středa, 18. červen 2014
18:54

To jsou tu zase všechny komentáře smazány nebo tentokrát žádné nikdo nenapsal?


napsal(a): Kama [Odpovědět]

Chody

středa, 18. červen 2014
22:18

Chody

to Kama: Docela trapný příspěvek. Můžete být první, tedy teď už druhý nebo třetí :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI