Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak by praotec Čech na Říp nedošel


Jak by praotec Čech na Říp nedošel

Jak by praotec Čech na Říp nedošel [p1404]

Pojďte a poslyšte pověsti dávných časů…“ Ale ne, nechme klasikovi, co jeho jest. Však si všichni ještě ze školy pamatujeme, jak to s praotcem Čechem bylo. Ač už v letech, briskně vyběhl na horu Říp (ostatně ona v blízkém okolí ani jiná nebyla) a shlížel z vrcholu na utěšený kraj, zemi zaslíbenou, mlékem a strdím oplývající…

Přenesme se do současnosti a představme si dnešního „praotce“, usedlého tatíka s pivním mozolem. Ten, pokud by vůbec na kopec vylezl, nehledal by mléko a strdí, ale rovnou by se šel občerstvit Bakalářem do vrcholové hospody. Pokud by se výstupem moc nezadýchal, možná by si i zanotoval známý popěvek: „Vidím zemi zaslíbenou, orosenou pivní pěnou“. Ostatně i náš humorista – již klasik, Neprakta - vložil do úst praotci vpravdě prorockou větu: „Zem ta oplývá mlékem a strdím, takže zbývá založit jen pár pivovarů!

Ovšem, ubíral-li by se dnešní „tatík praotec“, milovník piva, na horu Říp směrem od obce Ctiněves, byť veden snahou a dobrým předsevzetím vrcholu dosíci, zřejmě by při průchodu obcí veškerá předsevzetí vzala za své. Skoro na konci vsi, za kapličkou, je lípa, u lípy statek s Lípou. Tedy s majitelem, panem Alešem Lípou a v tom statku… no přece nový minipivovar. Podřipský rodinný minipivovar .

Lípa u statku, vzadu budoucí pivovar
Lípa u statku, vzadu budoucí pivovar

Nesedíme sice pod lípou, ale s panem Lípou v prostorách jeho budovaného pivovaru. Jako vždy mne samozřejmě zajímá, jak k nápadu na založení pivovaru přišel. A slyším příběh trochu odlišný, byť ve finále korespondující s jinými. Pan Lípa dostal vrácenou v restituci, kromě statku a polností, také chmelnici. A přes pěstování chmele se postupně propracoval k myšlence, že by měl využít i dosud nevyužitou budovu u statku, chátrající stodolu. Vzhledem k tomu, že je milovníkem dobrého piva, bylo rozhodnuto, že sen o vlastním pivovaru si splní.

Tak rychle sice ne, jak se napíše, prý to rozhodnutí zrálo asi 10 let. Ovšem před třemi lety se rodina definitivně rozhodla „jít do toho“ a postupně, více méně svépomocí (řekla bych – v takové rodinné akci Z), rekonstruovali starou stodolu. Kompletní technologii, včetně montáže, pak dodaly Pacovské strojírny.

Varna
Varna

Měděná dvounádobová varna o objemu 550 litrů je umístěna v budoucí „nálevně“, v zázemí pivovaru pak spilka – otevřená, 3x 1000 litrů. Tu si pan Lípa prosadil - prý „když minipivovar, tak jedině s otevřenou spilkou“. Ležáckých tanků, plášťově chlazených, je 8 po 1000 litrech, dále pak 2 přetlačné a 1x CKT pro svrchně kvašená piva. A ještě je tu dost místa na případné rozšíření. Inu, stodola je stodola.

Otevřená spilka
Otevřená spilka

A ještě tu zbývá místo na hospůdku, samozřejmě nekuřáckou, jakož i malou venkovní zahrádku. S vařením se tady zatím nepočítá, prý až někdy, prostory rovněž jsou. Hladem ale neumřete, nějaké ty chuťovky k pivu k dostání budou.

Tanky
Tanky

A jak je to s pivem? Pivo si pan Lípa sám nevaří, sládkem je v Podřipském rodinném minipivovaru pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva. Zaučuje však zetě pana Lípy, takže to bude do budoucna opravdu „v rodině“. Slad odebírá pivovárek ze Záhlinic, chmelí se ŽPČ, Sládkem a Premiantem, kvasnice jsou ze Žatce. Vařit se bude podle potřeby, předpokládaný výstav je 1000 hl/rok. Na čepu bude 11° a 12° světlá, příležitostně pak 13° polotmavá a na léto pšenice.

Kvasnice
Kvasnice

A kdyže Podřipský ležák, nejen „tatík praotec“, ale i my ostatní, ochutnáme? Předpokládané otevření minipivovaru plánuje pan Lípa na přelomu června a července letošního roku. Máme se na co těšit, doporučuju však napřed ten Říp, pak už by se vám asi nahoru nechtělo.

A když už jsem „nakousla“ praotce Čecha - víte, že se, on pohan, dostal do křesťanského nebe a to přímo do nebeské komise? Vše na pravou míru uvádí největší český génius Jára Cimrman. Ač byl praotec Čech zarytým pohanem a v křesťanském nebi by správně neměl být, podplatil svatého Petra tuzemským rumem a tak byl vzat na milost. Inu, asi tehdejší pivo nebylo ten pravý úplatek.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10655x] [11. červen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 27] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 31. srpen 2015
10:41

Dan

Pivovar jsem konečně navštívil až tuto sobotu 29. srpna. A musím jen chválit.
Jednak je to kouzelné místo, jedna z nejstarších vesniček přímo u Řípu a pivovar se nachází v úplně prvním stavení, tedy alespoň podle čísla. Už to má svoje kouzlo a vůbec nevadí, že na domě zatím není omítka. Uvnitř je vše jak ze škatulky. Ale hlavně, všechna ochutnaná piva výborná. Desítka osvěžujiící, jehká, voňavá. V tom parném dnu, vynikající. Jedenáctka, krásně vyvážený ležák, u kterého by se dalo vydržet. A pšenice krásně plná, osvěžující. Tmavé neochutnáno, protože právě došlo. Pan Lípa je sympatický člověk, sdílný, ochotný, krásně se s ním povídalo. Moc pěkné místo s krásnou atmosférou a dobrým pivem. Tak ať se pivovárku a lidem kolem něj daří.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Martin Š.

pondělí, 14. červenec 2014
13:35

Výborná práce, děkuju za informace a inspiraci! Každý poctivý pivovárek, který se snaží být blízko lidem, vítám.


napsal(a): Martin Š. [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:24


posted by: Inzerce

Jana

sobota, 28. červen 2014
20:06

Jana

Pivovar jsem dnes opět navštívila a již jeho pivka popila. O 11° se tu zmiňoval Henri a já mu dávám plně za pravdu. 11°je pivo, u kterého by se večer vydrželo posedět. Ochutnala jsem i nově stočenou 10°- výborné lehké pivo pro horké dny. Pro cyklisty jako dělané.
Pokud byste chtěli pivovárek navštívit, tak musíte zvonit z druhé strany statku, ne od lípy. Venku je pár stolečků k sezení. Interiér se ještě dokončuje. Pravidelná otvírací doba ještě není zveřejněná, ale o víkendech fungují již přes den, ve všední dny spíše k večeru.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
15:08

to hroch: Dvě várky jsou jedna spilka? To jakože uvaří dvě várky nějak hned za sebou a dá do jedné spilky? To je divné.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 20. červen 2014
15:40

Dwarf

to Láďa s.: to není divné, ale naopak zcela běžné :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
16:01

to Dwarf: V tom případě je ovšem produktivita dost mizerná. Furt si myslím, že je produktivnější mít varnu na 1000 litrů a spilku taky na 1000 litrů.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Láďa s.

pátek, 20. červen 2014
13:18

Nevíte proč má spilku i ležácké tanky po 1000 litrech a varnu jenom na 550 litrů?
Nějak mi ten smysl uniká. Díky za info.


napsal(a): Láďa s. (sen.v(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pátek, 20. červen 2014
13:36

hroch

to Láďa s.: Je to velmi časté. Spilka 1000litrů je levnější než dvě spilky 500litrů. U tanků je to taky tak. Varna je holt taková kolik bude potřeba a dvě várky jsou jedna spilka. Dvojnásobná varna je většinou minimálně čtyřikrát dražší tam nemá cenu předčasně předimenzovávat.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

pivovarský

pátek, 20. červen 2014
14:00

to hroch: Dvojnásobná varna je většinou minimálně čtyřikrát dražší tam nemá cenu předčasně předimenzovávat. Většinou to neplatí, větší varna bývá dražší pouze o nárůst váhy plechů na zvětšení objemu, řízení, potrubí i čerpadla bývají shodná. Větší varna = vyšší produktivita na varně, nižší náklady na uvaření jedné várky.


napsal(a): pivovarský [Odpovědět]

Henri

pondělí, 16. červen 2014
09:06

Henri

Aby ta debata nebyla tak smutná...
Podřipský rodinný minipivovar ve Ctiněvsi jsem navštívil 16. 6. 14. Pan Lípa je velice vstřícný a sympatický člověk, nebyl problém s ním posedět a popovídat si u piva čepovaného přímo z ležáckého tanku. Restaurace se zahrádkou bude otevřena v brzké době. Není problém zakoupit sudové pivo, či si nechat stočit pivo do přinesených PET, či jiných láhví.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 16. červen 2014
17:55

Dwarf

to Henri: a co chuť, Henri? :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Henri

úterý, 17. červen 2014
14:40

Henri

to Dwarf: Já pil světlou 11%, byl to poctivý a dobře pitelný ležák. Přímo z tanku je pivo vždy nejlepší, tak snad bude dobré později i z pípy v hospodě.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Hubert

neděle, 15. červen 2014
10:50

Smutná debata...


napsal(a): Hubert [Odpovědět]

Jirka Čížek

čtvrtek, 12. červen 2014
21:17

To je divný, počítadlo tu ukazuje 4 komentáře, ale v tuto chvíli jsou tu jen dva. Nepromazává to někdo účelově? Je to svobodný web??


napsal(a): Jirka Čížek [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 12. červen 2014
21:55

jiri.kana

to Jirka Čížek: Promazává, aby to líp klouzalo. Když už se i Chody - ženatý provozovatel svobodného webu - odhodlal k účelovému promazání, tak to asi musel být echt plevel. Většinou mu totiž svobodní diskutující vytýkají právě to nepromazávání ;)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 13. červen 2014
00:20

Dwarf

to jiri.kana: byl to echt plevel...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Echt plevel

sobota, 14. červen 2014
09:39

to jiri.kana: Škoda, že sem to nestihl přečíst, takhle už lze jenom zjistit, že smazány byly příspěvky Honzy Kočky a Střevlase, ale čím zaplevelovali Chodyho web, to už se zbytek čtenářstva nedozví.


napsal(a): Echt plevel [Odpovědět]

strevlas

sobota, 14. červen 2014
14:47

strevlas

to Echt plevel: spíš než v tom, co jsme napsali my, byl problém v příspěvku jakéhosi "Poradce", který byl smazán, a s tím i naše odpovědi. Ale tak je to správně, dokud nebudou moct přispívat jen přihlášení uživatelé, podobné útoky se budou objevovat dál.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

sobota, 14. červen 2014
15:12

to strevlas: jo jo, Echt plevel si nevsiml, ze by zamerne?, smazaneho prispevku Poradce. Holt bez registrace se tu budou nekteri predvadet. Doplnte si po svem, kdo a jak...


napsal(a): Honza Svetpivacz [Odpovědět]

Xaver

neděle, 15. červen 2014
07:18

to Honza Svetpivacz: Pane Kočka, zvládl byste někdy napsat nějaký komentář, který by se týkal tématu článku? Radši řešíte, kde kdo co napsal či nenapsal, že?


napsal(a): Xaver [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

neděle, 15. červen 2014
09:42

to Xaver: Vazeny Xavere, pokud tu anonymove maji potrebu ucelove vypichovat z diskuzi veci, ktere pak prekrucuji, mam i ja nutkani na to reagovat. A na obsah textu take reaguji. Staci jen pozorne cist.


napsal(a): Honza Svetpivacz [Odpovědět]

Chody

neděle, 15. červen 2014
10:16

Chody

to Xaver: Koukám, že Váš příspěvek je silně k tématu článku :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

středa, 11. červen 2014
23:11

Dan

Paní Jano, díky za další pěkný článeček. Ačkoliv se v této lokalitě dost často vyskytuji, tak jsem o chystaném pivovárku neměl ani tušení. Přibývá jich tolik, že už není možné to všechno stíhat


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 12. červen 2014
16:11

Jana

to Dan:
Děkuji. Stíhat se opravdu všechno nedá. O tomto minipivovaru jsem se doslechla úplně náhodou a jen tak mezi řečí v jedné hospodě. Prý "tam někde, co má kamarád chalupu bude minipivovar".... Chvilku mi to pátrání zabralo, ale snaha byla korunována úspěchem. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

MOJA

středa, 19. listopad 2014
19:18

Jana:


napsal(a): MOJA [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI