Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pod lípou bylo dobře


Pod lípou bylo dobře

Pod lípou bylo dobře [p1187]

V Kyšicích jsem byl naposledy pár dní před otevřením pivovárku. Trvalo mi dost dlouho - skoro čtvrt roku, než jsem se vydal ochutnat místní pivo. Z různých diskusí jsem měl trošku strach z toho, co mne čeká. Ale s chutí do toho. Přijíždíme do Kyšic jedno středeční odpoledne, sedáme si do nekuřácké restaurace, na stěně běží zrovna hokej s Italy na MS. Hospůdka je pěkně zařízená, je v ní příjemné teplo a tak mi nic nebrání konečně objednat místní pivo a po očku přitom sledovat zápas.

Hostinec Pod lípou
Hostinec Pod lípou

Na čepu jsou tři piva ze čtyř deklarovaných v nápojovém lístku (chybí pšenice). Samozřejmě začínám desítkou Čeledín, která se zdá být výbornou na prvotní žízeň. Pokračuji polotmavou jedenáctkou Mouřenín, jenž mi chuťově přijde "málo tmavé". Vrcholem má být Sedlák 12°. Moc velký chuťový rozdíl mezi všemi třemi pivy nepociťuji. Zbývá mi čas ještě na jedno, tak chci zkusit, jak bude po tom všem chutnat desítka. Ale je mi nabídnut ještě Pattonův speciál 14°. Když už jsem tu, že...

Čeledín
Čeledín

A tady je až moc výrazná chuť. Sakra, to chutná jako ejl, ale proč to rovnou neřeknou, proč jen čtrnáctka? Na stole o něm ani zmínky. Celkově jsem zde s pivem spokojen, není to ten typický minipivovarský ležák. Ceny piva za půllitr jsou 27, 29, 33 a 39 Kč. Trošku mi kazí požitek absence vlastního skla - vše je čepováno do anonymního "pšeničného". Tácky i držáky na ně v místních barvách nechybí.

Zaujal mne deklarovaný obsah alkoholu u jednotlivých piv. Desítka až 4,7%, dvanáctka 5,5% alc.. U minipivovaru bych čekal spíše méně prokvašené pivo, s menším obsahem alkoholu (např. výčepní Chýně má snad kolem 3%?) a s plnější chutí. Na obsah alkoholu si může hrát gigant, aby tím ohromil svého lemtače...

Z menu
Z menu

Jelikož jsem ještě docela syt od oběda, volím k pivu jen smažené papričky plněné sýrem podávané s česnekovým dipem (do dipu bych snad jen doporučil nakrájet čerstvý či restovaný česnek). Moje paní zkouší grilovanou vepřovou panenku s barevným pepřem a jemnou omáčkou doplněnou hříbky. Obě jídla jsou výborná a leckterá "lepší" plzeňská restaurace by si z místní kuchyně mohla vzít příklad. Krom stálého jídelníčku tady poobědváte i hotovky.

Panenka
Panenka

Celkový dojem na mne tento pivovar (hostinec - penzion) zanechal velmi dobrý a příště snad již bude vládnout léto a já si budu moci kyšické pivo vychutnat, když už ne přímo ve stínu lípy, tak v blízkosti tohoto našeho národního stromu.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6213x] [1. červen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

aknasus

úterý, 10. červen 2014
20:18

Jidlo maj mozna dobre,ale to pivo nic moc.


napsal(a): aknasus [Odpovědět]

Frďa

neděle, 1. červen 2014
21:03

Nejvíc mě překvapil závěr článku, kde je autor s velmi dobrým dojmem, po přečtení jsem takový happyend nečekal, tak sem si to celé přečetl ještě jednou a nemůžu si pomoct, zdá se mi, že si autor protiřečí.
V onom podniku sem nedávno byl taky a k druhé návštěvě mě neláká, není důvod tam znovu cestovat.


napsal(a): Frďa [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:33


posted by: Inzerce

Chody

pondělí, 2. červen 2014
07:59

Chody

to Frďa: Proč by si autor protiřečil. Dobré pivo, dobré jídlo, proč znovu nezajet...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI