Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK: English Pale Ale


PRK: English Pale Ale

PRK: English Pale Ale

V posledních pár letech si ejly, tj. svrchně kvašená piva typu ale, postupně našly cestu do hrdel osvícenějších českých pivařů a staly se pravidelnou součástí sortimentu českých (mini)pivovarů. Jestli současnou bohatou nabídku ejlů domácí provenience skutečně řídí zvýšená poptávka zákazníků, odvaha sládků experimentovat anebo se jedná o krátkodobou módu, je těžké nyní rozklíčovat. Je ale neoddiskutovatelným faktem, že v současnosti by minipivovar, který by alespoň občasně nějaký ejl neuvařil, jeden pohledal. Z průmyslových pivovarů pak v současnosti ejly vyrábějí Primátor, Vyškov a Vysoký Chlumec.

Piva typu ale zahrnují rozmanité kategorie, které se rozlišují barvou, stupňovitostí, chmelením, použitými slady či geografickým původem, takže lze rozlišit např. belgický ale, britské bittery, Amber Ale, IPA, tmavé Cascadian Dark Ale atd. Pro lepší povědomí o možné klasifikaci ejlů doporučuji nahlédnout např. na stránky BJCP (Beer Judge Certification Programme).

PRK si pro poslední degustaci (28. dubna 2014) vybrala jeden z klasických stylů ejlů, English Pale Ale (EPA). BJCP rozeznává celkem tři subkategorie tohoto stylu EPA. Jako klasické EPA uvádí piva označovaná jako Ordinary Bitter, Pale Ale či Real Ale. Tato piva se vyznačují výrazným sladovým aroma, přičemž chmelení nemusí být na vůni příliš zřetelné. Barva velmi světlá až měděná. Na chuti nízká až střední sladovost, hořkost střední až vysoká, chmelová chuť nízká až střední, estery mohou, ale nemusí být v chuti ani vůni výrazné. Celkově by to měla být středně plná lehčí piva s alkoholem do 4%. Další podkategorií je Premium Bitter, která se liší od předchozí podkategorie zejména o něco vyšší hořkostí a stupňovitostí, a tedy i obsahem alkoholu (cca do 4.6%). Poslední podkategorií pak jsou tzv. Extra Special Bitter, která jsou ještě silnější (4.6%-6.2% alc.) a hořčí než přecházející verze. Tato piva by přes znatelnou hořkost měla být vyvážená a znatelně sladová, zlatavé až temně měděné barvy. EPA tedy nejsou žádné chmelové vypalovačky, spíš decentní sladová piva.

Degustace EPA
Degustace EPA

Výběr vzorků na degustaci byl řízen kombinací dvou hlavních faktorů – dostupností (ne vše se vaří celoročně a třeba na severní Moravu se jen tak lusknutím prstu nedostaneme) a deklarovanou kategorií vzorku. Sehnat ejl deklarovaný jako EPA se nakonec ukázalo být jako menší problém, protože ne každý pivovar si klade ambice svoje piva přesněji stylově zařadit. Někdy to na mě dělá dojem, že si čeští pivovarníci se stylem svého ejlu hlavu prostě nelámou a pivo pak označí pouze jako Ale. Pomoc jsme tedy vyhledali i na stránkách pivníci.cz, kde jsou Pivníky otestovaná piva rozdělená do kategorií. Kromě vzorků označených EPA (Permon, Primátor ) jsme do degustace zařadili i piva označená Pale Ale (Kocour ) nebo prostě Ale (Zichovec, Podlesí, Krásná Lípa ), předpokládali-li jsme požadované stylové zaměření. Jelikož v době konání degustace nebylo českých EPA zrovna moc k sehnání, doplnili jsme peloton degustovaných o dvě anglická piva (London Gold Beer Wells & Young’s 4.8% a Robinson’s Unicorn 4.3%), u nichž jsme doufali, že by mohly posloužit jako kvalitní srovnání.

Celkem jsme tedy degustovali osm vzorků. Výsledky hodnocení jednotlivými degustátory jsou shrnuty v tabulce níže. Po degustaci jsme poprvé aplikovali nové pravidlo, kdy jsme dodatečně hlasovali o vyřazení vzorků, které nesplňovaly daný styl. Jednomyslně jsme vyřadili Ale z Krásné Lípy, který, ač velmi dobrý, pro svoji výraznou hořkost a chmelové aroma připomínal spíš IPA nebo APA. Druhý sporný vzorek, Or[ejl] ze Zichovce, hlasování zdárně přestál v poměru 5:3 a zůstal tak v soutěži. Kdo byl tentokrát nejmírnější a kdo naopak nejpřísnější, si můžete spočítat sami za domácí úkol.

Vzorky
Vzorky
VzorekStřevlasRosťaSekalFelčarJanaOndraHenriDwarfMartinCelkemPořadí
Primátor EPA565546555463
Permon PEPA875676674567
Podlesí Ale775744487536
Kocour Pale ale847344386474
London Gold Beer645455374432
Unicorn634654785485
Krásná Lípa Aledq.
Zichovec Or[ejl]234932842371

Zichovecký Or[ejl] nakonec vyhrál. Pro mě to bylo jediné pivo (kromě vyřazené moc dobré Krásné Lípy), které bych si s chutí objednal, příjemně hořké, vyvážené, dle mého názoru označitelné jako Extra Special Bitter. Na to, že to byl první pokus o pivo tohoto typu v Zichovci, to dopadlo výborně. Na druhé místě se umístil britský London Gold Beer, který mě osobně nezaujal, zcela obyčejné, nezajímavé pivo. Na třetím místě skončila EPA z Primátora. Ze všech degustovaných piv byla nejtmavší, řekl bych až polotmavá (opět nemusí stylově vadit); mně na chuti i vůni nejvíc vadila přílišná sladovost až karamelová sladkost typická pro většinu primátorské produkce, což ale dle BJCP nelze pivům tohoto druhu vyčítat.

Pod stupni vítězů zůstal Kocour Pale Ale, který mně osobně přišel dost strašný výraznou esterovostí na vůni. Druhé britské pivo, Unicorn, bylo páté, zde opět zcela průměrné pivo s vůní, které mi nebyla příjemná; v poznámkách mám zelenina, ale to nemusí být zcela odpovídající, sám jsem si nebyl pojmenováním charakteru vůně při degustaci jistý. Na posledních místech se umístily Podlesí Ale a PEPA z Permona, obě piva hrozivě páchnoucí po staré zelenině, kanálu, skunkovi a kdo ví po čem ještě. Po této zkušenosti jsem byl dokonce označen za odvážlivce, když jsem si po degustaci dal Spring Ale od Permona, ale oproti PEPA bylo toto pivo přímo lahodné.

Abych svůj dojem z degustace nějak shrnul. English Pale Ale je tak široký styl, že mnohé z „vad“, které zapříčinily snižování hodnocení jednotlivými degustátory (barva, estery, hořkost, „nijakost“; viz klasifikace BJCP), mohly naopak být znaky zcela zapadajícími do požadovaného stylu. Je možné, že jsme my z českých pivařů svolných k ochutnávání něčeho jiného, než obyčejných ležáků, preferencemi vychýlení spíše k hořkým a výrazně chmeleným pivům. Méně hořké ejly proto asi moc neoceníme, a proto hodnocení nebyla tentokrát příliš vysoká. Sladová piva nám prostě moc nechutnají. Na základě charakteru některých vzorků však lze tuto degustaci interpretovat i tak, že najít v českých minipivovarech dobrý a stylový English Pale Ale nemusí být jednoduché, a pokud už je pivo dobré, bývá často mimo deklarovaný styl. Přesto buďme rádi, že se o podobná svrchně kvašená piva naše minipivovary pokoušejí.

Na závěr obligátně děkujeme Zlejm Časům za perfektní servis a útočiště pro naše pravidelné seance, a minipivovarům v Zichovci, Podlesí a Krásné Lípě za poskytnutí vzorků zdarma.



[Pavel Saska] [Zobrazeno 6484x] [19. květen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI