Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Muž na Radnici


Muž na Radnici

Muž na Radnici [p1121]

Ne, nebojte se, nebudeme řešit problémy městečka Kunštát s bytovou výstavbou. To mne jen napadla asociace s tímto socialistickým seriálem, protože jsem měl tu čest navštívit pivovárek v Radnicích na Rokycansku. Tím mužem je pan Zdeněk Mulač, který l.p. 2012 vrátil městečku právo várečné. Radnické jsem pil jen párkrát na pivních akcích, kde pivo sice ochutnáte, ale patřičně nevychutnáte a už vůbec nepoznáte. Do Radnic to mám cca 50 km a je ostuda, že jsem se tam ještě nevydal.

Muž z Radnic
Muž z Radnic

V pátek 9. května mám volno, pan Zdeněk si na mne čas také nachází, takže mi nic nebrání vyrazit. Ulice, kde se má pivovárek nacházet není ulicí v pravém slova smyslu, ale spíše částí území kolem výpadovky z města. Zkouším tedy projet okolní uličky a hned na podruhé si všímám cedulky na plotu, která hlásá předmět podnikání kovoobrábění a pivovarnictví a sladovnictví.

Pivovárek
Pivovárek

Parkuju u rodinného domu, na jehož dvoře se nachází stavba, kde je v přední části kovoobráběcí dílna, v zadním traktu s vlastním vchodem pak pivovárek, který se vejde do pár místností. Je nabíledni, že technologie je vlastní výroby. Srdcem je dvounádobová varna, kde na jednu várku uvaříte cca 220l vyrážené mladiny. Naproti se nachází dvě spilečné kádě o objemu 500l, tedy každá na dvě várky. Vlevo pak naleznete ležácký sklep, kde pivo leží v KEG sudech. Dále už jen myčka sudů a kancelář. Sympatický to pivovárek.

Varna
Varna

Nechávám si naplnit soudek na večerní poznávání Radnického piva. K dispozici je jen 10%, což mne nevadí, ba naopak, když je dobrá desítka...

Spilka
Spilka

Sortiment tedy tvoří, narozdíl od informací na webu minipivovaru, dvě světlá piva Radnická 10% (nikoliv 11%), Radnická 12% a Radnická 12% polotmavá. K dostání je Radnické pivo v několika místních či blízkých restauračních zařízeních a hlavně v Pivovarské pivnici, kam se vydáváme následně stočit PETky do prodejny. Forichtung na stáčení je také domácí konstrukce a lahev se při stáčení nachází ve vzduchu až mám strach, že spadne na zem - nespadne.

Plnění
Plnění

Jedná se o zajímavou hospůdku, kde se nekouří snad i díky Vám, čtenářům PI. Otevřeno je ve středu a v pátek a sobotu. K jídlu čekejte nějakého toho utopence a o víkendu snad grilované koleno. Pivo zde pořídíte od 20 do 24 Kč za půllitr, což je cena více jak příjemná. Být místní, asi bych věděl, kam zajít "na jedno". Pro sběratele je k dispozici tácek a zbrusu nové sklo, které ale ještě nebylo na místě (čepovalo se do "čistých" půllitrů).

Pivovarská pivnice
Pivovarská pivnice

Pivo ochutnávám a plně poznávám až večer, kdy na čepu máme onu desítku, která je výrazné chuti a potvrzuje domněnku, že i výčepní pivo může být více jak pitelné - byla výborná! Druhý den koštuju dvanáctku z PETky, která je hutnější, sladší a jemnější - také velmi povedené pivo.

... z Radnic
... z Radnic

Až někde narazíte na Radnické, určitě si jej dejte, pan Mulač umí. Není to žádná rychlokvaška. Profesionálnímu vaření předcházelo dlouhé období homebrewingu a je to znát.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6833x] [15. květen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

čtvrtek, 16. duben 2015
07:30

Chody

Z FB: Naposledy otvíráme v úterý 21.4. a v pátek 24.4. V sobotu 25.4. bude v pivnici uzavřená společnost. Pivnice ukončuje svojí činnost pod naším vedením k 30.4., dále je provozovna volná k pronájmu


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI