Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Návrat k tradici?


Návrat k tradici?

Návrat k tradici?

Královédvorské pivo, toť pojem, co se v dnešní době rovná značce Tambor. Nikoho by tedy nepřekvapily plakáty poutající na Královédvorské pivo Novopramen, což byla poslední značka, která se vařila ve starém dvorském pivovaru a nejen zde. Po podrobnější prohlídce však na plakátu neuvidíte ani zmínku o místním pivovaru, ale logo nějaké vinotéky s upřesněním, že prodává i pivo. Že by vznikal ve městě Tamboru přímý konkurent, tedy další dvorský pivovárek? Nebo se jedná jen o značku bez výrobního zázemí, rozuměj přeetiketování nějakého průmyslového piva?

Plakátek na Novopramen
Plakátek na Novopramen

V diskusním příspěvku uživatele Pivomír : V prodejně Vinotéka-nápoje Goldšmídovi ve Dvoře Králové je k dostání nové pivo Novopramen 11. Pro tuto prodejnu ho vaří pivovar Konrad, je vše jasně a stručně řečeno. Výrobce ostatně nezapírá i zadní etiketa. Dle dalších údajů se zřejmě jedná o převlečený Konrad 11, resp. Vratislavický ležák. Co vede průmyslové pivovary k poskytnutí svého standardního, mimochodem velmi dobrého piva, jiné značce? Proč si nechránit svoje know how? A tady nemám na mysli jen Konrada, dalším takovým je např. Vyškov a jistě další. Proč nenavařit úplně jiné pivo? Kvůli velikosti várky?

Novopramen v lahvi
Novopramen v lahvi

Pojďme se podívat na příběh tohoto piva. Na zadní etiketě kromě loga naleznete starý královédvorský pivovar a ceduli na pivovar pana Klazara. Nevím, zda by se mu líbilo spojení svého pivovaru s komunistickou značkou a zda se to bude líbit jeho potomkům. Ale třeba to má dodavatel ošéfované. A proč vlastně nový Novopramen spatřil světlo světa? Dle etikety: Název piva je na počest časů pivovaru ve Dvoře Králové n.L.. K výrobě piva se používá voda ze studní Jizerských hor, kvalitní slad a aromatický žatecký chmel. Vysoká kvalita a výborná chuť je trvalým synonymem značky. Nejsem z toho moc moudrý. Když se ale podíváte na zadní etiketu originálu z Vratislavic, zjistíte, že druhá část popisku je prakticky stejná.

Popisek na Konradu
Popisek na Konradu

Vítám každé nové pivo, i jen ta nová etiketa je zpestřením trhu. Ale tady mi něco trošku vadí - Královédvorské pivo. Kdyby s tím pan Goldšmíd přišel před rokem 2009, ale teď když pravé královédvorské pivo už existuje? Myslím, že by se dalo vymyslet spoustu alternativ, např.: Novopramen - značka starého královéhradeckého pivovaru; Novopramen - původně ze Dvora Králové nad Labem; Novopramen - nové pivo ze starého pivovaru apod...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9354x] [1. duben 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 15] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Zdeněk

pondělí, 19. květen 2014
21:56

zdenek

Je to uplne jedno, kde to pivo delaji Pro me je dulezite, jak chutna. A ze nekdo se vrati k staremu a chutnemu pivu to není spatne. To svedci o tom ze pam Goldsmid je hrdej na sve město. A co vy ??? Je videt ze jste zblbli ze supermarketu a plastových petlahvi. Ten kdo ma rad tambora at si ho da, me nechutna.


napsal(a): Zdeněk [Odpovědět]

Eprt

pondělí, 14. duben 2014
11:52

Opravdu mě zajímá jen chuť ,vůně a barva piva. Nějaké debaty o tom, kdo to pivo vlastně vaří jsou tak trochu žabomyší válkou. Kdo ji začal mě nazajímá a ostatně, asi konzumenty piva také ne. Hlavní jsou opravdu vjemy a pocity při konzumaci. A zde Tambor zcela jasně pokulhává a ztrácí jak chutí , řízem či vůní.


napsal(a): Eprt (livewood(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:31


posted by: Inzerce

Milan

pondělí, 7. duben 2014
13:47

Milan

Jak tak koukám, tak hlavními debatéry nejsou Ti, kdo pivo asi ani nepijí. Jediný kdo v této debatě ví o čem mluví je Lojzíček od Krakory, nejde o název, ale o chuť a kvalitu piva. Vy ostatní se dejte leda tak na politiku!!!


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Ing.Topornikov

sobota, 5. duben 2014
19:17

Dobrý den,
Návrat k tradici?tradice piva ve Dvoře Kralove je v pivovaru ve Vratislavicich???ten pan co to vymyslel ,to je asi peknej mongol z osady homodeju.....přeju všem hodně zdraví a ať je po novopramenu nechutné průjem ...


napsal(a): Ing.Topornikov (Mmvz(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Gusta

sobota, 5. duben 2014
22:17

Gusta

to Ing.Topornikov: podle stylu psaní seš mongol spíš ty (nebo makedonec?)


napsal(a): Gusta [Odpovědět]

Honza

čtvrtek, 3. duben 2014
07:45

honza

V případě zde uvedeném se ,ale nejedná o obchodní spolupráci mezi majetkově ne majetkově zpřizněnými pivovary.


napsal(a): Honza [Odpovědět]

uwe

středa, 2. duben 2014
19:24

obchodní značka, to je běžná praxe nejen v pivovarnictví. např. svijanské nealko a pšeničné pivo je vyráběno v Primátoru Náchod. dobře, zmíněné pivovary mají stejného vlastníka, ale Primátor dodává nealko pivo třeba i pivovaru v Chotěboři.


napsal(a): uwe [Odpovědět]

Lojzíček od Krákory

středa, 2. duben 2014
14:36

Právě jsem ochutnal pivo Novopramen, mě jakožto koncovému zákazníku je úplně jedno jakým způsobem je a není co ošetřeno (známka, název, kde se pivo vaří atd.) ale jak pivo chutná a kolik stojí. Musím subjektivně říct, že pivo Novopramen 11 (ať už je dvorské, vratislavské, pražské nebo bůh ví jaké ještě) je oproti tamboru mnohem lepší, říznější se zlatavou barvou, parádní pěnou a hořkou pivní chutí. Je to prostě pivo a ne sladkohořkokyselý nápoj bez pěny. Jelikož jsem každodením konzumentem piva Krakonoš nikdy mě tambor chutnat nebude, ale na ten novopramen bych klidně přešel.


napsal(a): Lojzíček od Krákory [Odpovědět]

Pivař ze Dvora

středa, 2. duben 2014
13:44

Dle mého názoru se pan Goldšmíd chová jako cizopasník. Což se od člověka jeho "velikosti" dá očekávat.


napsal(a): Pivař ze Dvora (pbora(a)seznam.cz) [Odpovědět]

mandleek

středa, 2. duben 2014
11:25

mandleek

Zdravím, připojiji se ke Konrádu (nevím, zda to tu již proběhlo...)
null


napsal(a): mandleek [Odpovědět]

Jára

středa, 2. duben 2014
06:47

Jara

Připadá mi to všechno poslední dobou postavený na hlavu


napsal(a): Jára [Odpovědět]

pivo

úterý, 1. duben 2014
20:28

pivo

Také mi to u piva v principu vadí, Vratislavice jsou Vratislavice a Dvůr Králové je Dvůr Králové! Samozřejmě to platí i pro jiné.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Gusta

úterý, 1. duben 2014
16:24

Gusta

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! :-)


napsal(a): Gusta [Odpovědět]

Honza

úterý, 1. duben 2014
23:34

honza

V případě pivovaru z Vratislavic to není první ani poslední pivní mutant. Jsem zvědav kdy budou Vratislavice z Prahy vařit pivo Budvar z Uherského Brodu na počest pivovaru v Kutné Hoře pro sodovkárnu Darmojedech.


napsal(a): Honza [Odpovědět]

pivo

středa, 2. duben 2014
08:01

pivo

to Honza: Tak nějak to také možná bude, jako u blbých na dvoře, jak se říká ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI