Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Drak


Drak

Drak [p272]

Pojem Drak je v nápojářském průmyslu v poslední době spíše skloňován s nechvalně známou stejnojmennou likérkou zapletenou do metanolové aféry. Nicméně v pivním světě, je drak zasvěcen Brnu, pivovaru Starobrno. Jistě vzpomínáte na speciály Červený drak, (Černý) Black drak a v neposlední řadě i na světlou čtrnáctku.

Produkty našich gigantů si víceméně nechávám s čistým svědomím ujít a to i jejich speciály. Vždy si říkám, že si takové pivo koupím až nadejde situace, kdy nic jiného nebude v tu chvíli k mání. V posledních letech se mi ale taková situace stává vzácnou, dalo by se říci ojedinělou. Do hospod moc nechodím a když, tak si pečlivě vybírám, a lahváčů mám doma dost jiných od výrobců menších, tedy mne sympatičtějších. Tudíž nemám potřebu nákupu...

Poslední únorový den mi přišel od Kateřiny Beaute - PR managera Heinekenu Česká republika mail, že by mne ráda představila jednoznačně největší novinku starobrněnského pivovaru pro letošní rok - Starobrno Drak, originální extra chmelený ležák. A že mi dodá několik exemplářů této novinky k ochutnání. Případně ocení můj názor na toto nové pivo. Proč ne, tohle pivař prostě udělá vždy rád, ať už se jedná o jakéhokoliv výrobce.

Letáček
Letáček

Ještě před mým, silně subjektivním, neobjektivním, nezávislým a amatérským, hodnocení se seznamme s oficiálním popisem: Jedná se o nepasterizované dvanáctistupňové pivo s objemem alkoholu 5,3%, které se stane stálou součástí starobrněnské nabídky. Prodávat se bude čepované i lahvové. Drak je uvařený z vybraných surovin tradičním způsobem na dva rmuty. Po dozrávání v ležáckých sklepeních pod Žlutým kopcem prochází ještě speciálním studeným dochmelením. I díky němu se může pochlubit vyváženou chmelovou vůní a chutí s příjemným hořkosladkým dozníváním, nabádajícím k dalšímu napití.

Tato novinka se poprvé stáčela v pondělí, ale už má za sebou úspěch na degustační soutěži PIVEX - stříbrnou medaili. Samozřejmě PIVEX je ale jednou s nejhůře obsazenou soutěží u nás, takže vypovídací hodnota rovná se nule.

Po několikadenních peripetiích zásilka (celá basa) dorazila a já nového draka mohu ochutnat. První košt probíhá jako dnešní první pivo při cestě vlakem. Po napití mne pivo překvapuje svou jemnou chutí, po extra chmelení, ani po jiné výrazné chuti, není ani vidu ani slechu (ani čichu). Nevím, jak chutná standardní starobrněnská produkce, ale tohle mne přijde jako hodně průměrný ležák :(

Zkusím ochutnat ještě při jiných příležitostech a také kamarádům. Jsem docela zvědav na jejich názory...

Prozatím názor jednoho kamaráda. První napití pro něj bylo velmi příjemné, prý by si toto pivo klidně kupoval. Nicméně s vyprazdňováním lahve ho tato myšlenka postupně opouštěla. Nedivím se, že v degustacích vítězí i velmi slabé vzorky, myslím, že pes může být zakopán ve velikosti degustovaného vzorku :)

Nakonec ještě marketingové zdůvodnění zvoleného názvu nového piva: Proč Drak? Brněnskou legendu o drakovi, který trápil obyvatele Brna až do chvíle, kdy jej především vtipem a chytrostí přemohl obyčejný tovaryš, zná téměř každý. Drak však dlouhodobě patří také ke Starobrnu. Již v 70. letech minulého století totiž pivovar dodával na trh dvanáctku s vyobrazením draka, o něco později pak čtrnáctku pojmenovanou Drak. V devadesátých letech pak slavily úspěch bylinné speciály Červený drak a Černý drak. Přivést draka znovu k životu v názvu nového ležáku se tedy nabízelo, v Brně totiž nelze najít výstižnější symbol síly, tradice a hrdosti na naše město.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 10672x] [25. březen 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Méďa

středa, 26. březen 2014
11:51

No, ne všechno se povede, o tom nás téměř denně přesvědčují i minipivovary.


napsal(a): Méďa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI