Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

1. selský pivovárek v Kroměříži


1. selský pivovárek v Kroměříži

1. selský pivovárek v Kroměříži [p1210]

Mnoho Vás čtenářů i mnoho Vás krásných čtenářek možná napadne, proč další minipivovar, když už jich máme na Moravě i v Čechách docela dost. Mnoho čtenářů i mnoho krásných čtenářek možná napadne, proč další minipivovar v Kroměříži, když už tu dva (1 2 ) máme. Na tyto otázky nemám úplně smysluplnou odpověď. Prostě jsme chtěli mít svůj pivovar. Nic víc, nic míň. A to bez ohledu na to, kolik a jakých dalších v okolí a v republice už funguje. Máme svoji vizi a cestu a moc se neohlížíme na to, co, kde a jak dělají ostatní.

Náš pivovar nebyl postaven jen za účelem výdělku; my oba společníci se živíme jinak, v zemědělství. Náš pivovar byl postaven proto, aby našim zákazníkům a nám oběma, přinášel radost. Radost z krásné a pozoruhodné stavby, radost z pití dobrého piva.

Pivovarská budova
Pivovarská budova

A tak pojďme na úplný začátek, na podzim 2011. Čtyři kamarádi jsme si chtěli uvařit svoje vlastní pivo. Zatím to není vůbec originální. Takových borců bylo a je spousta. První várka strašná, nedařilo se, výkon vařiče nedostatečný, 14 hodin nekonečné práce, my všichni sedření. Po čtyřech týdnech však pivo pitelné bylo. Kupodivu. Tak jsme vařili znovu a znova, až se nám vše dařilo a pivo se líbilo nám, kamarádům a hlavně našim manželkám (díky, ženy naše, za neskonalou trpělivost).

Uvařili jsme několik pivních stylů, doladili receptury. Nejvyšší čas to začít dělat ve větším, řekl jsem si. Jenže moji kamarádi, domovařiči, se mnou do toho nešli. Nechtěli. Nebyli si jisti, zda-li takový podnik bude životaschopný. Budiž jim to odpuštěno.

Úplnou náhodou jsem o tom říkal svému dlouholetému zákazníkovi a kamarádovi, který se touto myšlenkou ihned nadchnul a přesto, že vůbec pivo nepije (ano, i takto pomýlení spoluobčané mezi námi žijí) jsme se velmi rychle dohodli. Oba dva amatéři v pivovarnickém sektoru. Lehkovážnost? Asi ano. Nadšení? Zcela určitě.

Varna
Varna

Oba dva pocházíme ze zemědělského prostředí, tak proto je náš pivovárek nazván selským, proto se naše dvě základní piva jmenují Sedlák 12% a Sedláček 11%.

Odpusťte mi poněkud delší úvod, teď už to bude stručnější. První várka proběhla 8. září 2013, zatím máme za sebou várek 38, jsme tedy asi na polovině své kapacity (moc sice neplánujeme, ale chtěli bychom navařit tak 1000 hl/rok, uvidíme).

Od začátku jsme chtěli vařit piva, která jsme si dříve navařili doma, která nám nejvíce chutnala a která se od ostatní produkce odlišují. Nejen stylem, ale i chutí, vzhledem a obalem.

Každé z našich čtyř pivních stylů je vařeno zcela odlišným způsobem. Jiné teploty, jiné prodlevy, jiná doba kvašení na spilce, jiné teploty na spilce, jiná doba zrání ve sklepě. Každé z našich piv je proto velmi odlišné, v chuti, ve vůni, v těle, v charakteru. Jejich popis si, prosím, přečtěte na našem webu nebo na Facebooku.

Sestava je kompletní
Sestava je kompletní

Nelze však opomenout celou stavbu našeho pivovaru. Zcela ojedinělá, v kontextu historického města Kroměříže. Ta je postavena v duchu renesančních a barokních tradic. Mnoho moderních a zároveň kvalitních budov zde není. Pivovar byl postaven v novodobém, mohlo by se snad i říci, funkcionalistickém stylu, jako přirozený protiklad historickému městu. Ostatně, jste-li na pivovaru, máte před sebou Kroměříž v celé své plné kráse, navíc orámovanou Hostýnskými vrchy a sv. Hostýnem na nich. Budova, jakož i celý interiér, je dílem renomovaného zlínského studia Ellement v čele s Hanou Maršíkovou. (vřele doporučuji, krásná, produktivní a smysluplná spolupráce).

Výhled z terasy
Výhled z terasy

Chtěli jsme se odlišovat od samého začátku. A proto:

  • Jsme postavili pivovar na „zelené louce“.
  • Jsme pivovar postavili nejen funkční, ale také krásný.
  • Vaříme piva jinak, než ostatní.
  • Používáme a vždy používat budeme jen základní suroviny. Nikdy byliny, nikdy ovoce, nikdy koření a další suplementy. Jen slad, obilí, chmel, voda a kvasnice.
  • NIKDY RADLER!!!
  • NIKDY 10%
  • NIKDY NEALKO
  • Balíme naše piva do sáčků (prý jsme jediní na světě, říkají nám sběratelé).
  • Jsme tu hlavně pro naše zákazníky, milovníky tak trochu jiných, než běžných piv.
Dej Bůh štěstí!
Dej Bůh štěstí!

Dej Bůh štěstí! Vám i nám.

Tomáš Váňa, 1.selský pivovárek, Kroměříž



[Pivní.info] [Zobrazeno 10065x] [17. prosinec 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 12] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Martin

pondělí, 13. leden 2014
14:27

Pro mě je nejlepší pivo u zdroje - viz např. ty (ke všemu předražené) patoky u Vodoucha na Vinohradech, to se nedá pít. C & K vídeňský ležák z Prvního selského pivovárku, to je jiné kafe!! Měl jsem pár kousků v Radničním sklípku a byly skutečně vynikající. Pokud bude nějaká možnost ochutnávky a miniexkurze, rád přijedu.


napsal(a): Martin (MartinSpad(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Tomáš Váňa

pondělí, 13. leden 2014
16:27

to Martin: Prijedte, rad Vas u nas privitam. Cislo na mne je uvedeno nize.


napsal(a): Tomáš Váňa [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:40


posted by: Inzerce

Tomáš Váňa

sobota, 11. leden 2014
20:58

to Milan: az budete znat termin, zavolejte mi. Rad vam pivovar ukazu osobne. Nasledne pak vse okoštujeme. Tomas, 776 465 304


napsal(a): Tomáš Váňa (1.selsky-pivovarek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Milan

sobota, 11. leden 2014
15:41

Milan

Měl jsem toto pivo možnost ochutnat v pátek, kdy jsem jej zakoupil v Brně v pivotéce Svět piva. Vřele doporučuji naprosto perfektní pivo! Těším se na osobní návštěvu v pivovaru.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Komár33

středa, 18. prosinec 2013
12:50

Všechny piva které jsem pil a piji(nejčastěji Sedlák) jsou výborná, řemeslně vydařená a o chuti nemluvím.Jsou právě jiná ve své hořkosti a v tom, že běžným konzumentům europiv nechutná.Pouze vyznavači plné chuti a tradiční metody vaření mohou ocenit tenhle kroměížský klenot.Ze sudu chutná skvěle!!!
Dej Bůh štěstí!!


napsal(a): Komár33 (dalik.33(a)email.cz) [Odpovědět]

Henri

středa, 18. prosinec 2013
09:25

Henri

Ještě, kdyby z toho sáčku na mne vykoukla skleněná lahev místo, pro dobré pivo, nedůstojné PETky, tak by to k dokonalosti a odlišnosti od ostatních nemělo daleko.
V každém případě se těším na návštěvu a přeji úspěch a chci věřit, že třeba i na to sklo jednou dojde a začnou vznikat pivovary, které si v tomto směru piva váží a nebudou se připojovat k této "balkanizaci" naší pivní kultury. Dej Bůh štěstí.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 17. prosinec 2013
21:54

Dwarf

krásné povídání :-) od Tábora je to daleko, ale na jaře se zkusím stavit


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Tomáš Váňa

sobota, 11. leden 2014
21:11

to Dwarf: kdyby jste to do jara nestihl, tak Vam nase pivo dovezu k Vam, do Tabora


napsal(a): Tomáš Váňa (1.selsky-pivovarek(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 12. leden 2014
12:37

Dwarf

to Tomáš Váňa: neříkejte 2x :-) určitě by to šlo domluvit v AUX café, kde se o dobré pivo umějí postarat :-) každopádně do KM mám výlet předběžně naplánován na březen/duben


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 12. leden 2014
14:10

jiri.kana

to Tomáš Váňa:Na zásilku do Tábora bych se z Budějovic taky přijel podívat :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pivo

úterý, 17. prosinec 2013
21:30

pivo

Přeji ať se vám daří a ať vaříte jen poctivé pivo,které bude lidem chutnat,budou ho s radostí pít a bude jim po něm dobře. A je to tak, pivo má být pivem a ne pololimonádou nebo čím. Ze Zlína to nemám daleko,a tak se budu muset i s kamarády "na jedno" zastavit. Také trochu proto, že děda se jmenoval Sedláček...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Tomáš Váňa

sobota, 11. leden 2014
21:09

to pivo: nez prijdete, dejte mi vedet. Rad se Vam budu venovat


napsal(a): Tomáš Váňa (1.selsky-pivovarek(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI