Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Odkud je Eggenberg?


Odkud je Eggenberg?

Odkud je Eggenberg? [p225]

Dnešní příběh má kořeny v 16. století, kdy byl v Českém Krumlově založen pivovar. Jak šla století, s větší či menší slávou vařil svoje piva. Až v posledních letech prosakují zprávy, že pivovar špatně či pochybně hospodaří. No a úplně čerstvé informace nevylučují ani jeho uzavření :(

Krumlovské pivo jsem neměl už poměrně dlouho, proto jej objednávám - hlavně kvůli Nakouřenému švihákovi, který byl v minulých letech jediný pitelný, ostatní produkce byla děs a hrůza, tedy alespoň v lahvovém provedení. Dealer mi sděluje, že se pivo podstatně zlepšilo, prý opatřením nové lahvové linky. Je však ekonomicky rozumné, aby se tato jistě ne levná věc pořizovala v době, kdy je pivovar prakticky v krachu, kdy areál patří někomu jinému? No nic kupuju na košt Petra Voka a dvanáctku a musím uznat, že je zde opravdu patrný krok kupředu.

Jirka Kaňa vyslovil hypotézu, že by nová lahvová piva mohla mít něco společného s Pardubicemi, prý dle tvaru etiket a dalších znaků. Co tedy stojí opravdu za změnou k lepšímu?

Starý a nový tvar etiket
Starý a nový tvar etiket

Změna tvaru etiket může být samozřejmě dána i jinou plnící linkou, nicméně situace se má tak, že etikety mají přesně takový tvar a velikost jako etikety Pardubického pivovaru, o jehož majitelích se psalo v souvislosti se záchranou výroby krumlovského piva. Náhodou mám doma ještě jednoho Pernštejna, zkusím tedy porovnat chutě obou dvanáctek. Obě piva jsou si hodně blízká, nicméně určité chuťové rozdíly pozoruju - Eggenberg je trošku sladší. Pardubice navíc plní do lahví NRW kdežto Krumlov do E15 (odlehčená ČP) - nevím, zda je to pro linku problém.

Krumlovská a pardubická dvanáctka
Krumlovská a pardubická dvanáctka

V pátrání nám nepomůžou ani údaje na nových etiketách. Není tam totiž uveden výrobce, ale pouze distributor: Pivo Český Krumlov a.s.. Probíhá už nějaká spolupráce krumlovských s Pardubicemi? Vaří se ještě v Krumlově? Psalo se o vyklizení areálu.

Pijeme tedy pivo krumlovské stočené na nové lince, nebo krumlovské stočené v Pardubicích, nebo echt pardubické? Je už Eggenberg jen takovým létajícím pivovarem (nealko pivo se vyrábí či vyrábělo kdesi ve středních Čechách)? Nebo si značku Eggenberg máme již přeřadit k jinému pivovaru?

Datumovka evokuje spíše Pardubice
Datumovka evokuje spíše Pardubice

Moc otázek a málo odpovědí? Podaří se nám společně dopátrat pravdy? Pravda, jaká pravda? Nechce být svět vlastně slastně klamán za zvuků bajek o tradici, poctivosti a originálním původu...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8010x] [11. prosinec 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

KUBA

pondělí, 7. prosinec 2015
12:18

pivo se vaří zřejmě v pardubicích, pokud ho pardubičtí odněkud ještě nevozí, pivovar je zavřený přebudováván na muzeum, nově je budován nový pivovárek v objektu ledárny,


napsal(a): KUBA (kubasek(a)post.cz) [Odpovědět]

Martin

úterý, 10. únor 2015
19:09

Eggenberg se opravdu dočasně vaří v Pardubicích, ale podle krumlovské receptury. Za nějaký čas se výroba vrací zpět do Krumlova. Etikety jsou nyní tedy přizpůsobeny pardubickému stylu. Co se týče stáčení, pro linku není problém stáčet jednou do NRW lahví a podruhé do lahví České pivo nebo těch odlehčenějších..vždyť stejná praxe je i u dalších českých pivovarů, že lahvují do různých lahví dle potřeby. Piva uvařená v Pardubicích jsou opravdu dosti pitelná, tak snad je to posun k lepšímu.


napsal(a): Martin (Martin18A(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:12


posted by: Inzerce

Pazzy

čtvrtek, 12. prosinec 2013
00:15

Kamarád tam provází a tvrdí, že se tam normálně vaří... Já nad tímhle pivem zlomil hůl, ale když jsem na něj narazil na Kavkaze, v posledním azerském hotelu v horách, těsně před hranicí s Dagestánem, tak jsem si předsevzal ho ještě ochutnat... tak uvidíme..


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Pivař

středa, 11. prosinec 2013
19:13

Dle tvaru etiket bych tipoval minimálně na stáčení v Pardubicích. Pochybuji, že by v Krumlově investovali do nových peletek - mohly by využít své původní bez dalších nákladů. A že ty náklady nejsou nízké. Leda by v Pardubicích měli nějaké volné na jejich tvar etiket - ale ani tak nevidím důvod, proč by nevyužívali svůj původní tvar... Napovídá tomu i uvedení distributora a nikoliv výrobce...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

sasa

středa, 11. prosinec 2013
13:13

sasa

Lahvové jsem sice nepil, ale v srpnu v pivovarské restauraci v Českém Krumlově pivo docela dobré. Mám na mysli ležák 12°. A chutnal i dalším zúčastněným.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Chlebník

středa, 11. prosinec 2013
11:59

V První pivní extralize eggenberg letos beznadějně poslední ze všech 55 testovaných piv. A určitě ne náhodou. Dvě kola po sobě dostaly oba jejich ležáky (eggenberg ležák a Petr Vok) úplně stejnou známku. Katastrofální známku. A problém je dlouhodobý. Už léta se kromě Šviháka od nich nedalo nic pít a poslední rok se i ten zhoršil. Přežít jde točené tmavé, ale ani to nic moc.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Tom

středa, 11. prosinec 2013
21:46

to Chlebník:
Dovolím si s vámi nesouhlasit. krumlovské pivo se ještě před pár lety opravdu nedalo pít. Ale ty doby jsou již dávno pryč. Je pravda, že lahvová varianta mívá dosti velké výkyvy, ale točený ležák světlý, kvasnicový, tmavý i nakouřený vždy bez problému. A to jsem v Krumlově několikrát do roka a pivo si většinou dávám přímo v pivovarské restauraci nebo v penzionu Na louži (zde i výborná kuchyně...) Mimochodem Nakouřený švihák je myslím dosti povedené pivko.


napsal(a): Tom [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 10. prosinec 2013
19:45

jiri.kana

Eggenberg z Pardubic. Dostaly se mi do ruky várky Eggenberga (10%, Petr Vok a tmavé), které zjevně pocházejí z Pardubic. Je to jasné podle tvaru etikety a nekrumlovský původ prozrazuje i vypitelnost obsahu. Na etiketě je uvedený distributor "Pivo Český Krumlov a.s.". Otázka je, bude-li to tak už pořád.

Pozn. PI: Tento diskusní příspěvek byl přeřazen ze sekce "Co je nového?"


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI