Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na skok ve Veselce, aneb jak chutná Bedřich (Smetana)


Na skok ve Veselce, aneb jak chutná Bedřich (Smetana)

Na skok ve Veselce, aneb jak chutná Bedřich (Smetana) [p1309]

Nevím, jestli toho dne se vznášel ve vzduchu duch, zhmotňující Murphyho zákony nebo „jen“ nacházelo uplatnění české přísloví, že „člověk míní, Pámbu (pro ateisty příroda) mění“. Nebo v tom byl, možná, ještě jiný, škodolibý činitel. Protože návštěva nově otevřeného pivovaru Veselka v Litomyšli byla opravdu, bohužel, jen na ten skok.

Ale popořádku. Návštěvu, spojenou s výletem, jakož i prohlídkou města Litomyšle, kde jsem už mnoho let nebyla, jsem měla naplánovánu na sobotu, hned po oficielním otevření pivovárku (které bylo 11. listopadu). Předem jsem návštěvu ohlásila a ouha! – první problém: „sládek tady nebude, je na závodech. V pátek ale bude vařit“. Milé zjištění - sládek sportovec.

Restaurace Veselka
Restaurace Veselka

Pátek je ale pro mne velice časově napjatý den. Inu, vypustím výlet, případně i zkrátím prohlídku místních pamětihodností. V tomto případě má nový minipivovar přednost. Zjišťuji spojení a domlouvám tedy návštěvu na páteční dopoledne s tím, že po poledni musím odjet. Problém č.2: na trati do České Třebové je výluka a místo předpokládaného 10-15ti minutového zpoždění je rázem minut třicet. Dvacetiminutová rezerva na autobus (dokonce dva) je „Jasánek kde?“… Další až skoro za hodinu. To už je mi ale jasné, že nejen odpadne město, ale možná i oběd a návštěva se odehraje téměř v poklusu. Taky že ano, ale rychlý oběd a dvě pivka jsem přece jenom stihla. Poklus byl až poté na vlak.

Výčep
Výčep

O plánovaném minipivovaru v Litomyšli se objevily první zmínky už v roce 2009, leč další léta bylo zas „ticho po pěšině“. To byla také moje první otázka na sládka pivovaru, pana Jiřího Koháka, též majitele objektu a spolumajitele restaurace. Původně plánovaný podnikatelský záměr z výše uvedeného roku, bohužel, nevyšel podle představ a pivovar se realizovat tehdy nepodařilo. A než se podařilo sehnat finanční prostředky na minipivovar současný, uplynulo pár let.

Varna
Varna

Nynější varna, dvounádobová, o objemu 300 litrů, vzešla ze spolupráce pánů Martina Velíska a Jiřího Michaloviče. Spilka pochází z původního pivovaru Zlínský švec, je otevřená, 2x 600 litrů. Ležácké tanky jsou 3, plášťově chlazené, též po 600ti litrech.

Spilka
Spilka

Pivovar a vaření piva je pro pana Koháka koníčkem. Začínal, jako mnoho jeho kolegů, jako domovarník. Koníček sice přerostl v „koně“, ale zatím stálé zaměstnání má přednost. Pan Kohák totiž vlastní, spolu se svým otcem, rodinnou firmu, zabývající se kovoobráběním. Kromě stálého zaměstnání a koníčka pivovarského je pan Kohák i aktivní sportovec - a už jsme u těch závodů: je cvičitelem karate a trénuje místní žactvo.

Sklep
Sklep

Ale vraťme se k pivu! Vzhledem k současným omezeným prostorám se v pivovaru Veselka zatím vaří jeden druh piva – Bedřichova jedenáctka. Již samotný název evokuje zdejšího nejslavnějšího rodáka, Bedřicha Smetanu, navíc spjatého nejen s hudbou, ale i pivovarnictvím. Jeho otec pracoval totiž jako sládek v zámeckém pivovaru v Litomyšli.

Pan sládek
Pan sládek

Logované sklenice pivovaru Veselka nesou portrét skladatele, název piva a dodatek „symfonie chutí“. Pan Kohák vaří pivo (zatím) 1x týdně, vaří se na 2 rmuty a 3x se chmelí (1x Premiantem a 2x ŽPČ). Slad odebírá z pivovaru Dobruška, kvasnice z Poličky. K dostání je pivo (25 Kč/0,5 l) zatím jen v restauraci Veselka, pokud však bude zájem, nebrání se i distribuci do okolí, či plnění do láhví.

Bedřichova jedenáctka
Bedřichova jedenáctka

A jaká Bedřichova jedenáctka je? Přesně taková, u které bych si přála strávit příjemný večer při „pokecu“ s kamarády. Lehké, osvěžující pivo, příjemně hořké. Byla to prý první várka, ale doufám v další takové a přeji je sládkovi i do budoucna. Určitě jsem v Litomyšli nebyla naposled. Alespoň si příště prohlédnu město.

A abych nezapomněla, musím pochválit i místní kuchyni. Zvěřinové ragú opravdu nemělo chybu! Více o objektu i pivovaru zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8815x] [20. listopad 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Paolo

čtvrtek, 7. leden 2016
01:24

Pivinko jedenáctku Bedřich Smetana jsem ochutnal nedávno u vás na Veselce - bylo výtečné. Děkuji opět se stavím.


napsal(a): Paolo [Odpovědět]

Martin

pátek, 3. leden 2014
09:52

Mě Bedřichova 11° vůbec neuchvátila, dal jsem jen jedno a pokračoval kvasnicovým Valáškem, což bylo úplně jiné kafe. :-)


napsal(a): Martin (MartinSpad(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI