Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Alois Srb odpovídá...


Alois Srb odpovídá...

Alois Srb odpovídá...

Offline rozhovor jsme opustili na jaře letošního roku a je tedy na čase uvést další díl. Tentokráte neodpovídal nikdo z pivovarských, ale představitel produkční agentury Revel pan Alois Srb, kterou znáte asi hlavně z pořádání Reprezentačních slavností piva v Táboře včetně degustační soutěže piv a minerálních vod Pivní pečeť. Dále třeba pořádá degustační soutěž Pivo České republiky u příležitosti Slavností piva v Českých Budějovicích.

Foto
Foto: Slavnosti piva Tábor

Zbyněk Melichar / Dwarf

Dobrý den, pane Srbe, mám na Vás pár dotazů obecně k pivním soutěžím i k samotným Táborským slavnostem:

Jakou váhu dle Vás mají výsledky pivních degustačních soutěží? Přijde mi, že se něco koná takřka každý týden a pomalu každý pivovar se na svých stránkách a etiketách „chlubí“ nějakou medailí z degustační soutěže, přičemž řady z nich se účastní třeba jen 10-15 pivovarů.

Pane Melichare, máte do určité míry pravdu. Nedá se tomu ale nijak čelit. Moje povaha mně nedovoluje se vyjadřovat se k něčemu, co neznám. Že rozdíly existují, to oba víme. Jen silný toto může stále překonávat.

To není případ soutěže v Táboře, kde počet přihlášených pivovarů a tím i vzorků naopak dle mě převyšuje „zdravý“ počet a degustátoři nemají dostatečný prostor pro přechutnání všech vzorků, nehledě na nutný odpočinek při přechodu na jinou kategorii piv. Neuvažujete o snížení počtu vzorků či počtu hodnocených kategorií?

Do budoucnosti uvažujeme o dalším rozšíření počtu kategorií. Vzhledem k rostoucímu počtu pivovarů, které mají o naší degustační soutěže zájem a vzhledem k neustále se rozšiřujícímu se sortimentu vyráběných piv není snižování počtu aktuální. Je to stejné jako např. s počtem sportovců a sportů na olympijských hrách.

V souvislosti s tím mě zajímá, jak probíhá výběr degustátorů? Jestli je striktně vyžadován „papír“ o složených degustačních zkouškách nebo se tam teoreticky můžu dostat i já (berte to jako příklad člověka, který se o pivo zajímá, účastní se amatérských degustací, ale nemá složené zkoušky).

Degustátory si nominují výrobci, dále máme řadu nezávislých degustátorů z VŠCHT, z potravinářských škol z Podskalské, z Veselí, do degustační komise se také přihlašují znalci ze Sdružení přátel piva, lidé ze sladoven a z chmelařství. I Vás necháme degustovat, napište a já slib splním.

Dále už konkrétně k Táborským slavnostem. V posledních letech se z nich stala doslova monstrakce, na kterou jsou prostory hotelu Palcát úplně zaplněny. (Nejen) dle mě ale k dobrému pivu patří i příjemné prostředí. Konkrétně mi vadí hlasitá hudba a nečistý vzduch. S hudební produkcí mi asi nezbývá než se smířit, protože akce je spoustou lidí vnímána i jako možnost se pobavit třeba tancem, ale co se týká vzduchu, nenapadlo Vás udělat celou akci nekuřáckou? Mě ano, ale já s tím nic neudělám.

Opravdu s Vámi souhlasím. Kvalitou klimatizace a výměny vzduchu a omezením kouření v některých prostorech se budeme vážně zabývat již v ročníku 2014.

Předem děkuji za Vaše odpovědi.


Jiří Kaňa

1) Máte k pivu nějaký speciální vztah, nebo jste k tomu všemu přišel úplně jinak?

Pane Kaňa, já speciální vztah k pivu nemám. Mám rád dobré pivo a předpokládám, že Vy také.

Dále bych si dovolil drobný komentář k táborským pivním slavnostem. Na táborských pivních slavnostech mi poslední dobou vadí ta obrovská tlačenice, randál a zakouřené prostředí. Kdysi býval aspoň nahoře větší klid, ale neustále se snažíte s nějakým rámusem (resp. hudební produkcí) dohnat hosty i tam. Najít nějaký azyl, kde by člověk mohl v klidu ochutnat pivo a v klidu o tom s někým prohodit pár vět, je tak na slavnostech rok od roku těžší. Od toho se odvíjejí mé další dva dotazy:

Vy mně asi nebudete věřit, mám rád hudbu, ale také mi vadí nesnesitelný rámus. Každý rok s tím skutečně bojuji, ale bohužel lidé, kteří všem mají pobyt v Palcátu zpříjemnit, se často domnívají, že tomu rozumí lépe a více než já.

2) Neměly by být táborské pivní slavnosti nekuřácké?

Váš námět jako celoživotní nekuřák beru vážně a pokusíme se promyslet, zda některé dny a nebo některé prostory takto nevymezíme.

3) Nepřipadá Vám, že už je hotel Palcát pivním slavnostem příliš těsný?

Máte pravdu, bohužel v Táboře nic vhodnějšího nemáme.


Marek Kamlar, Domácí pivovar Praha-Bubny

Dobrý den, pane Srbe, na táborských slavnostech jsem byl teprve 5x, bohužel však musím konstatovat, že z toho mám rok od roku horší pocity. Hned u vstupu člověka uvítá mnohdy nepříjemná ochranka, šatna nebývá zdarma, jak bych od takové akce očekával, ale platí se zvlášť, půllitry za 5 či 30 korun, na které jste letos lákali v tiskové zprávě, jsem v pátek už nesehnal, no a doprovodný program připomíná spíše vesnickou zábavu než událost celostátního, potažmo mezinárodního významu. Když se k tomu přidá mnohdy špatná kvalita nabízených piv způsobená zejména tím, že u vás bývá moc pivovarů na málo lidí a soudek se tak čepuje i dva dny, průser je na světě. Nešlo by s tím tedy něco udělat? Ke snížení počtu pivovarů asi nepřistoupíte, ale co začít tím, že zkrátíte dobu trvání slavností ze čtyř podvečerů/večerů na dva dny s tím, že by se začínalo již v 10:00? Prostor na zlepšení bych viděl i v počtu lístků pouze na stání, aby člověk nemusel platit za místenku, kterou nemá šanci využít, když musí ve 20:30 z hotelu zmizet, aby stihl poslední vlak.

Dobrý den pane Kamlare, Vaše hodnocení mně rmoutí, a určitě se musím a my všichni kolem, na řadě bodů které uvádíte zamyslet a snad účinně řešit. Uvádíte i připomínky, které asi nezměním. Kultura: je to také i o penězích a pokud není něco sponzorováno, hrazeno z různých rozpočtů a projektů, musí odpovídat i přijatému vstupnému. Počet pivovarů se snažíme omezovat každý rok, nakonec se to vždycky, vzhledem k velkému tlaku, moc nedaří. Počet dnů zatím měnit nebudeme. Poprosím Vás - přijeďte dříve, pohostím Vás v budově Jihočeské univerzity při degustacích.

K degustační soutěži Česká pivní pečeť

Čas od času se dostanu i k pivům, která jsou ověnčena některou z „Českých pivních pečetí“, žel mnohdy jsou natolik nepitelná, že se nikterak nepřemáhám a obratem je vracím výčepnímu (v případě čepovaného) nebo sám vylévám do dřezu (v případě lahvového). Jak byste mi tento rozpor mezi výsledky vaší soutěže a realitou vysvětlil, aniž byste odpovídal stylem „sládek pivo vaří, ale hostinský (prodejce) ho dělá“? Nemůže to souviset např. s tím, že zatímco do běžné distribuční sítě putují i patoky, do vaší soutěže pivovary posílají jen to, co se jim tzv. povede, v případě minipivovarů pak dokonce přímo speciální várky? Co vaši soutěž pozvednout na vyšší úroveň tím, že si pro vzorky do jednotlivých pivovarů budete jezdit sami a budete si vybírat zcela náhodně? Podle mě by pak výsledky měly mnohem vyšší vypovídací hodnotu, než jakou mají nyní.

Dále by mě zajímalo, proč do hodnocení piv nezapojíte i laiky, podobně jako je tomu např. na Dočesné v Žatci. Vždyť piva se vyrábějí hlavně pro ně, tak proč nechávat všechno jen na odbornících? Uznávám, ne každý pozná vůni/chuť, která je v pivu nežádoucí či do daného stylu nepatří, ale není to snad jedno, když je pivo jako celek výborné a má vysokou pitelnost?

Vaše obsáhlé hodnocení, připomínka a poznatek je souhrn věcí, se kterými mohu souhlasit, mohu oponovat a budu já ze své pozice těžko vyvracet. Já myslím, že to co je dnes nabízeno v obchodní síti, co je čepováno ve většině restaurací je svojí kvalitou jinde, než co mohlo být nabízeno konzumentům dříve. Je to dáno celkově jinou kvalitou všeho, co s pivem souvisí. Myslím, že špatné pivo souvisí s kvalitou práce, surovin, a vlivů, které nekvalitu můžou způsobit. K degustacím asi polemiku nepovedu, ne že bych nechtěl, máme svůj systém, ten chceme a budeme dodržovat. K výběru uvádím: jede na Olympiádu nemocný sportvec? Když ano, tak jen jako divák.

K údajům na vašem webu

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak mám rozumět titulku vaší letošní závěrečné tiskové zprávy, který hovoří o rekordním zájmu návštěvníků, když k vám letos dorazilo o tisíc lidí méně než loni?

Mám prosbu, kde na webu máme uvedeno, že dorazilo o tisíc lidí méně? Náš problém je, že do hotelu můžeme vpustit omezený počet návštěvníků, jsou zde stálí pivovarští hosté, odborníci, obchodníci a část volných míst prodáváme. Pořadatelé si nemohou dovolit toto neregulovat.

Předem díky za odpovědi.


Richard Chodora, Pivní.info

Zdravím do Svatkovic a mám na Vás pár otázek:

1) Jak vůbec vznikla před více jak dvaceti lety vize na uspořádání Reprezentačních slavností piva v Táboře?

Ta myšlenka vznikla již před 24 roky. Pokusy porovnání, nabídky a na tehdejší dobu pěkné, variabilní prostory Hotelu Palcát v roce 1991 byly pro začátek přímo zázrak.

2) Jaká byla návštěvnost a ochota pivovarů přijet do Tábora prakticky na neznámou akci v prvních ročnících?

To dnes nelze popisovat a zejména mladí příznivci piva toto asi nepochopí. Rajonizace pivovarů, přidělování piva, celnice, neexistence obchodních oddělení v pivovarech a jiné brzdy... Návštěvnost a konzumenti to je další dnes již jiná kapitola. To je dlouhý román nejen v Táboře, České republice a vlastně v celém světě.

3) Co vedlo k uspořádání těchto slavností v zimním období?

Důvodů několik: naše pracovní vytížení, pracovní vytížení v pivovarech a pak i jako důkaz, že pivo je pojem i mimo dobrou sezonu.

4) Jaká degustační soutěž je podle Vás prestižnější? Zlatá pivní pečeť v Táboře nebo Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Případně uveďte rozdíly mezi nimi.

Soutěž Zlatá pivní pečeť je každý rok v počtu vzorků, zúčastněných pivovarů dvakrát větší.

5) Je degustace součástí slavností od prvopočátků?

Degustace piva laiky byla od prvního ročníku, odborníků od roku 1992.

6) Možná je to předčasné, ale jaké nové (mini)pivovary uvidíme v únoru v Táboře?

Kapacita prostor Palcátu je omezená, proto se snažíme každým rokem obchodní partnery měnit. I pro připravované slavnosti v roce 2014 máme zájem o představení výrobců, kteří v Táboře nikdy nebyli, budou zde i noví výrobci, kteří začali svoji činnost v roce 2013. Také zde budou zahraniční výrobci, kteří dosud jsou České republice neznámí. V prosinci umístíme na web www.pivnipecet.cz všechny partnery a účastníky.

Díky za odpovědi.



[Pivní.info] [Zobrazeno 7590x] [8. prosinec 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman Holoubek

středa, 11. prosinec 2013
07:32

Roman Holoubek

Nestihl jsem poslat podněty. Nicméně shodný dotaz tady už padl. Mám na mysli zrušení kouření alespoň v části Palcátu. Jsem rád, že se tím pan Srb bude zabývat.

Ale především bych nejen za sebe, ale předpokládám i za velkou část pivovarských (kteří pravidelně jezdí do "Tábora") velmi poděkovat za obětavou práci, kterou pan Alois Srb věnuje propagaci piva a vůbec moc a moc děkuji i za jedny z nejkrásnějších degustací u nás. Díky pane Srbe.


kuliferda

pondělí, 9. prosinec 2013
10:04

Neměl by odkaz v poslední odpovědi být spíš http://www.pivnipecet.cz/ ?


napsal(a): kuliferda [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:09


posted by: Inzerce

Chody

pondělí, 9. prosinec 2013
10:14

Chody

to kuliferda: Měl a díky za upozornění. Opraveno.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI