Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Děčínské pivo: vzpomínka na minulost a příslib budoucího


Děčínské pivo: vzpomínka na minulost a příslib budoucího

Děčínské pivo: vzpomínka na minulost a příslib budoucího [p188]

V Děčíně se brzy opět bude vařit pivo a to pod starým dobrým názvem Kapitán. Návrat byl veřejnosti potvrzen tuhle sobotu na Prvním podkrušnohorském pivním festivalu. Rád bych při té příležitosti také zavzpomínal, kdo že se to bude vracet. V článku najdete i krátký rozhovor s budoucím děčínským pivovarníkem.

Mám k děčínskému pivu trochu bližší vztah. Nejen proto, že Kapitán byl jedním z piv s lidskou tváří (spolu třeba s Březňákem nebo Krakonošem ). Děčínské (resp. podmokelské) pivo bylo první, na které jsem pravidelněji chodil do hospody. Tehdy ještě ilegálně. V Ústí nad Labem, do knajpy jménem U městského dvora, které ovšem nikdo neřekl jinak než „Na hnátě“. Ne že bychom tam chodili cíleně kvůli děčínskému pivu. Hospoda ale byla blízko gymplu. A hlavně se tam příliš neřešil věk zákazníků…

Na čepu byla světlá desítka Bukanýr a tmavá desítka Korzár. Ještě k tomu čepu – pípa byla klasická plechová s klikami, půllitry s uchem, kterých se tam tehdy ještě roznášely věnce. Jeden pingl pořád za pípou, točil a točil, druhý na place a nosil a nosil. Jako mladí šestnácti - sedmnáctiletí pitomci jsme si tam objednávali „řezaný“ (to je, vole, když smícháš černý se světlým a je to tak nejlepší) a připadali si při tom jako světáci. To byly časy. Při odchodu jsme byli spokojení, že nám nalili a že jsme vypili pět piv; výčepní byli rovněž spokojeni, že se jim podařilo čtyři piva rozmístit do pěti půllitrů…

Děčínské světlé a tmavé desítky. Námořnické (Děčín je přístavní město) a místní motivy názvu byly docela pěkné, M.L.A.S.K. už spíš zoufalý.
Děčínské světlé a tmavé desítky. Námořnické (Děčín je přístavní město) a místní motivy názvu byly docela pěkné, M.L.A.S.K. už spíš zoufalý.

Bylo děčínské pivo dobré? Těžko říct. Tehdy jsem to nedokázal dost dobře posoudit. Mně chutnalo. Pověst ale, pokud vím, byla alespoň v Ústí spíš nelichotivá. Zde také děčínské plnilo funkci lacinějšího piva. To znamená, že se v nápojkách prodávalo za nějakých 4–5 Kč. Na laciné pivo jsou tu ale dnes už jiní a nápojky taky nějak zmizely… A děčínské pivo taky někdy kolem půlky devadesátých let zmizelo. Zmizel Bukanýr, Korzár, Kormorán, Admirál. Zmizel i Kapitán. Ten se teď ale vrací.

V sobotu 9. listopadu byl chystaný návrat Kapitána představen zejména děčínskému obecenstvu na 1. Podkrušnohorském pivním festivalu. Zdá se, že lidé na něco takového slyší, protože hned ze začátku akce ve 14 hodin postávalo před děčínským společenským domem Střelnice překvapivě dost zájemců. Ostatně i já byl mezi nimi. Nechal jsem se taky nalákat, zejména díky svému výše uvedenému niternému vztahu k děčínskému pivu.

Děčínské ležáky
Děčínské ležáky

Co k festivalu napsat? Inu, nebyl jsem cílová skupina. Když vám prozradím, že jsem jednu chvíli zvažoval název článku „Dětský den s Kapitánem“, asi už to nemusím dál moc rozvádět. Ne že by tam snad někdo lákal děti na pivo. Ale prvních několik hodin akce mělo zřejmě za úkol nabídnout rodičům možnost ochutnávky pod záminkou vyvenčení dětí. Bylo jich tam spousta. Navíc fakt nemám rád různá hudební a jiná vystoupení na pivních akcích, na moderátory na pódiu se vesměs mračím (prostě se zrovna v tu chvíli chci bavit s někým jiným), takže co se týče té besídky, fakt jsem si to neužil.

Pivní část festivalu byla podstatně zajímavější, nabídla průřez minipivovary severočeského pohraničí, od Sokolova přes Perštejn, Ústí a Krásnou Lípu až po Varnsdorf. Některá stará známá piva překvapivě zklamala, jiná dosud neochutnaná naopak velmi příjemně překvapila a potěšila. Z těch potěšujících záležitostí bych rád jmenoval pivo z Krásné Lípy. Jak ležák, tak ejl. Krásnou Lípu bude třeba navštívit!

Na festivalu se čepovalo zásadně do třetinkového ologovaného skla s Kapitánem (oproti záloze nebo v ceně vstupného), možnost vypláchnutí byla samozřejmostí. Takhle nastavená laťka pivní kultury mi vyhovuje.

Setkání minulosti s budoucností, přítomnost ještě není přítomna
Setkání minulosti s budoucností, přítomnost ještě není přítomna

Kromě různých piv byla dalším velkým lákadlem možnost ochutnat čtyři různé chuťové verze Kapitána a hlasováním pro tu nejlépe vyhovující se podílet na konečně chuťové podobě budoucího piva. A také hlasovat pro jednu z podob budoucího loga. Jenže fronta na ochutnávku byla tak dlouhá (od pohledu v řádu desítek minut), že jsem na možnost spoluovlivnit výslednou chuť Kapitána rezignoval. Aspoň do toho Děčíňákům nekecal nějaký Jihočech.

Pivní festival mě tedy až tak úplně neuspokojil, ale předpokládám, že z hlediska pořadatelů se muselo jednat o velmi úspěšnou akci. A místní si to zjevně taky užívali.

Kdybych měl stroj času, vrátil bych se mimo jiné do začátku devadesátých let. A ochutnal bych určitě i děčínské. Jsem ale rád, že budu mít možnost ochutnat děčínského Kapitána ještě dřív, než dá někdo ten stroj do kupy.

Jaké logo by se líbilo vám?
Jaké logo by se líbilo vám?

Díky vám, díky vám, chlapíku statečný,

za vaši odvahu, rozum a sílu

vy jste náš Kapitán…


V chystaném děčínském pivovaru má prsty náš starý známý pivní propagátor Honza Kočka. Nejlepší tedy bude zeptat se přímo jeho, o co jde.

Co máš společného s nově vznikajícím děčínským pivovarem?

Mám podepsanou smlouvu na nájem pivovaru - zařízení, které si objednalo Centrum pivovar Děčín, konsorcium českých investorů, které předělává budovu bývalého pivovaru na obchodní centrum, restaurace a minipivovar (www.centrumpivovar.cz). Dodavatelem zařízení je Pivo Praha. Varna 10hl, kapacita cca 1 700 hl ročně.

Kdy bude možnost ochutnat nové děčínské pivo? Co by plánovaný termín ještě mohlo odsunout?

Plánované otevření celého centra, včetně pivovaru, je stanoveno na 4.4.2014. Zdržení? Leda zdržení celé stavby.

Někdejší Kapitán býval obyčejný 11% ležák. Propaguje se jeho návrat a oslovují se pamětníci. Ale neříkej mi, že zrovna ty si vystačíš jen s obyčejnými ležáky...

Ležák není nudný, umí být i velice zajímavý :) Kromě Kapitána, světlé jedenáctky, se plánuje Admirál, polotmavá čtrnáctka. A řada Nomádů, kteří se budou vařit i jinde. Děčínská řada piv bude pro místní.

Taky tě překvapilo, kolik lidí se tuhle sobotu podařilo na návrat Kapitána nalákat?

Spíš jo. Děčín je sice město s pivovarskou tradicí a 55 tisíci obyvatel, ale posledních deset let tu nebyl ani pivní festival, ani sklepní minipivovar, nic. Takže velká neznámá. Snad se to brzy změní:)




[Jiří ] [Zobrazeno 10007x] [13. listopad 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kejna

pátek, 22. listopad 2013
08:54

Kejna

pobavil mě závěr, věřím, že to neznamenalo, že by jedním z umělců na pódiu byl i Josef Laufer se svojí proslulou baladou,
jinak moc hezký článek pane, přidal jste blankytu do křídel míru :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.11.2013 ve 08:54:37


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Bli OnTion

neděle, 17. listopad 2013
12:45

Taky mužu udelat vařit pivo v moje večerka, ale až na jaro, až pude teplo na chodnika, dam židli z Číny, bude to dóbrý


napsal(a): Bli OnTion [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:42


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

čtvrtek, 14. listopad 2013
16:02

Roman Holoubek

Také jsem pamětník a také pamatuji děčínská piva, jak z jejich stabilní éry, tak i z nesmyslných projektů těsně před koncem.
Za mne přeji Honzovi Kočkovi - ať se Ti to chlape podaří a těším se na pivo u Tebe.
A Jirkovi Kaňovi? - jen jedno - závidím Ti jak umíš krásně vykreslit atmosféru několika větami - jen tak dál.


Honza Svetpivacz

čtvrtek, 14. listopad 2013
10:16

Tak to me Jirko mrzi, ze se ti akce nelibila. Asi jsi opravdu nebyl cilovka :)
Ano, akce byla pojata pro celou rodinu(mistni kapely, ohnostroj, detske aktivity, placky...), deti tam nakonec bylo vic jak tri sta, s nimi samozrejme rodice, celkem skoro dva tisice prichozich, takze na hrane kapacity Strelnice.
Za organizatory dobry, hodne lidi se zapojilo do hlasovani, jeste se to zpracovava, vysledky budou na FB pivovaru.
Fotky pokracujici prestavby pivovaru na Centrum pivovar jsou na FB Centrum pivovar...


napsal(a): Honza Svetpivacz [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 14. listopad 2013
08:30

Narmer

Na Kapitána mám docela hezké vzpomínky. Někdy v roce 90 - 91 jsme s kamarádem, tehdy jako studeti Gymnázia v Teplicích, vždycky o velké přestávce vyrazili do nedalekého krámku na lahvovýho Kapitána. Vlastně to byla docela síla, když si vezmu, že jeho teplota rozhodně nebyla optimální (jinak řečeno - byl teplej, jak ch..ky) :-) , ale za ten pocit pánů tvorstva nám to tehdy rozhodně stálo :-); hlavně naše okolí bylo štěstím bez sebe, když jsme na někoho dejchli :-);
O pověst Kapitána bych se nebál. Ať už měl původní Kapitán pověst jakoukoliv, po 20 letech bude mít nový a starý Kapitán společný jen název. V každým případě: dej Bůh štěstí :-)


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Rash

čtvrtek, 14. listopad 2013
00:25

Rash

"(...) Jako mladí šestnácti - sedmnáctiletí pitomci jsme si tam objednávali „řezaný“ (to je, vole, když smícháš černý se světlým a je to tak nejlepší) a připadali si při tom jako světáci. To byly časy. Při odchodu jsme byli spokojení, že nám nalili a že jsme vypili pět piv; výčepní byli rovněž spokojeni, že se jim podařilo čtyři piva rozmístit do pěti půllitrů…"

Nedávno jste mi chválil článek o pivovaru Frýdlant. Teď musím já pochválit ten Váš. Přesně díky takovým větám, ale i díky mnoha jiným, Vaše články rád čtu. Těším se na nového Kapitána. Pro severní a severozápadní kouty naší země mám slabost. ;)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Milan

středa, 13. listopad 2013
23:11

Milan

to Pavel R.: V 80.tých letech jsem jezdil služebně minimálně jednou týdně Š 1203 do severních Čech a součástí vozu byla vždy tehdy unifikovaná basička, která se vždy cestou vyměnila za plnou. Jediné pivo, které mi tehdy nešmakovalo bylo mostecké, jinak ostatní, podotýkám že ležáky, v ceně 2,30 za 11% a 4,00 či 4,70 za dvanáctku mi zcela vyhovovaly a zcela spravedlivě jsem je v té době střídal. Děčínské pivo se poněkud od ostatních lišilo a to tím, že bylo nasládlé, méně chmelené, dnes by se dalo říct chlebnaté. Z vlastní zkušenosti vím, že při větší konzumaci Kapitána docházelo občas k bolení hlavy. Nezatracoval bych ani zde kritizovaného Kalicha, všechna piva tehdy měla svou osobitou chuť, žádné unifikované výrobky jako dnes. Zlatopramen byl Zlatopramen, Březňák Březňákem, dnes ho vyrobí klidně v Starobrně a od Media ho ani nepoznáš.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 14. listopad 2013
21:34

Pavel R.

to Milan: Hezky napsáno. Nehledě na to, že jsem v polovině 80. let také vlastnil Š 1203.Vzhledem k tomu, že pocházím z pivovarské rodiny, tak jsem měl k pivu vždycky blízko a to už od malička, takže hodně pamatuji i když by pivovarští odborníci ( Malakin a spol. ) mohli říci, že chuťová paměť trvá maximálně půl roku. Je fakt, že v té době, kdy nám bylo náct a více, jsme byli schopni vypít i koze pití. Ale vím, že mi Kapitán chutnal. O litoměřických pivech to nemohu až tak tvrdit. Tam mi to vpití trvalo déle, hlavně mým vnitřnostem, ale jak je vidět...přežil jsem to.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Sekal

středa, 13. listopad 2013
23:00

Sekal

Já si pamatuji pouze Děčínského admirála (aspoň myslím, že se to tak jmenovalo). Točil se v 1.pol.90.let v Ječné ulici v Praze. Bylo mi tehdy cca 20, na jeho chuť jsem nebyl připraven a považoval ho za hnus. Chodili tam kamarádi, takže jsem ho měl opakovaně, nikdy jsem se do něj nevpil.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

yerka

středa, 13. listopad 2013
20:52

yerka

Na Kapitána jsem chodil v místě bydliště a chutnal mi a na černého Kormorána jsem jezdil 15 km do Mostu, jak mi šmakoval. Bývalá děčínská piva považuji, v tehdejší době za pitná. Narozdíl třeba od litoměřického Kalichu, piva z Mostu a Žatce. Přitom dnes je žatecké pivo mňamka. To jen k tomu, jak píše pan Kaňa, že děčínské pivo nemělo v UL dobrou pověst.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 13. listopad 2013
21:18

jiri.kana

to yerka:Problematická bude samozřejmě vůbec interpretace dobré či špatné pověsti piva v první půlce devadesátých let. Jak se dovědět něco o nějakém pivu? Při absenci internetu a pivních periodik (s výjimkou Pivního kurýra, ale tam snaha o objektivní hodnocení nebyla náplní toho tehdy jinak přínosného časopisu). Buď z vlastní opakované zkušenosti a nebo poslouchat, co o tom říkají lidi, s kterými na to zrovna přišla řeč. Moje zkušenosti se dost často s míněním okolí rozcházely, tím či oním směrem (kupříkladu vychvalované lounské pivo jsem kdysi skoro nebyl schopen polknout).
Zmiňovaný Kalich mi nejdřív připadal naprosto děsivý a nepoživatelný, pak jsem mu přišel na chuť. Otázka je, co se změnilo, jestli chuť piva nebo mé chuťové preference. Ale byl jsem ve vývoji (resp. vývinu) a ta piva asi taky :-) Proto mi tehdejší doba možná připadá tak pestrá a zajímavá.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.11.2013 ve 21:21:12


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Pavel R.

středa, 13. listopad 2013
21:34

Pavel R.

to yerka: Kapitána jsem pil ještě v době (začátkem 80. let), kdy se mu o černém Kormoránu ani nezdálo a bylo to pivo celkem dobré a pitelné. Kazit se začalo až kolem těch devadesátých let.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

velbloud

čtvrtek, 14. listopad 2013
09:30

velbloud

to yerka: Prosím Tě prozraď mi, kde v Mostě měli Kormorána? Jinak děčínské pivo pamatuji jen lahvové, kupoval jsem ho v pivovarské prodejně krátce před zavřením pivovaru... Na akci ve Střelnici jsem byl taky a souhlasím s článkem p. Kani. Doufám, že se nový Kapitán dostane opět na výsluní a bude mít dobrou pověst, alespoň na Děčínsku...


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 14. listopad 2013
20:51

yerka

to jiri.kana: Tak tím co napsal pan Pavel R. je to vysvětleno, já znal Kapitána do r. 1989, pak z mého bydliště zmizel a v "devadesátkách" jsem jej již neměl možnost pít.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jana

středa, 13. listopad 2013
21:42

Jana

to Pavel R.:
Potvrzuju, Kapitán na přelomu 70. a 80. let bylo pivo velmi dobré.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 14. listopad 2013
09:43

yerka

to velbloud: Bylo to v Kahanu, chodilo se tam z boku, bylo to trochu pod úrovní terénu. Dnes je tam snad hospoda stále, ale co tam točí netuším....


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI