Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

(Ne)utopená Náplavka a Pivní Pěna v Dejvicích


(Ne)utopená Náplavka a Pivní Pěna v Dejvicích

(Ne)utopená Náplavka a Pivní Pěna v Dejvicích

První říjnový víkend v Praze se nesl ve znamení, pro milovníky dobrého piva, dvou zajímavých akcí. V pátek odpoledne a sobotu to byl festival malých a mini českých pivovarů „Pivo na Náplavce “, akce, původně plánovaná na přelom května a června, ovšem odložená z důvodů povodně. Sobotní odpoledne pak lákalo návštěvníky do Prahy 6, na „nový multižánrový festival pro celou rodinu“, 1. dejvické PivoPění.

Jak už samotné názvy akcí napovídají, každá byla primárně určena pro jinou cílovou skupinu. Festival na Náplavce, pořádaný společností Archetyp (pořadatelem Farmářských trhů tamtéž), tématicky navázal na loňskou žižkovskou Parukářku. Koncipován jako degustační, s povinností si zakoupit festivalovou sklenici o objemu 0,3 litru. Sklenice s logem festivalového piva „Vltavský plavec“, společně s festivalovým pivním táckem, propiskou a katalogem s přehledem a popisem prezentovaných pivovarů byla součástí tzv. degustačního setu za 200 Kč.

Degustační sety
Degustační sety

Sklenici bez loga si pak bylo možno zapůjčit za 50 Kč a vrátit za 30 Kč (rozdíl byl poplatkem za umytí a zápůjčku). Žádné kelímkáče, tekoucí voda na umytí skla, kulturní popití pro kulturní pivaře. Původní seznam zúčastněných pivovarů se sice poněkud obměnil (bohužel, brožura uváděla jen ty původní), ale i tak bylo co ochutnávat. Na čepu bylo údajně 70 druhů piva, sama jsem to nepočítala. Specielně pro tuto akci byl uvařen „Vltavský plavec“, 13° světlý speciál, v objemu pouhých 200 litrů. Ochutnat bylo možno i „středověké“ pivo, jehož ukázkové vaření předváděli „středověcí“ pivovarníci z Břevnovského klášterního pivovaru. Trojí rmutování a zcezování přes slámu. Prý podle receptury Tadeáše Hájka z Hájku.

Vaření středověkého piva
Vaření středověkého piva

K pivu pak samozřejmě pestrý výběr gastronomických specialit- od pořádné flákoty masa, přes ryby, chuťovky k pivu, až po sladkosti. A také cosi vegetariánského, ale to jde mimo mne. Co se týče potravy duchovní, tu obstarávaly různé hudební skupiny, bez nichž bych se, asi nejen já, klidně obešla. Náplavka je dost dlouhá a před hlukem by se dalo poodejít na jeden, či druhý konec, ovšem nával byl takový, že se stěží dalo projít k jednotlivým stánkům.

Pivo na Náplavce
Pivo na Náplavce

Byla jsem na Náplavce v pátek v podvečer, kdy sice dav byl značný, ale fronty na pivo u jednotlivých stánků byly ještě přijatelné. Výjimkou byl dlouhý had u všeradského „Pivobusu“. Na skok jsem se zastavila ještě v sobotu k večeru, ale to už téměř nebylo možné projít davem z jednoho konce na druhý. Akorát jsem se ovšem „přichomýtla“ k vyhlašování výsledků „lidového“ hlasování o nejlepší pivovar. Zde jsou: 1. Pašák Plzeň, 2. Zvíkovský rarášek, 3. U Stočesů Rokycany.

První místo putuje do Plzně
První místo putuje do Plzně

Záměrem slavnosti dejvické, pořádané Městskou částí Praha 6 v části ulice Dejvické, bylo skutečně pobavit příslušníky celé rodiny. Nejen Pivo-pěněním, ale i Pivo-pěním (v hodinách odpoledních veskrze decentním), hrátkami pro děti - nejen s klaunem Ferdou, tombolou, jakož i krátkými přednáškami o pivu (pivního historika Pavla Jákla) a kulinářským koutkem. A při tom ochutnávat originální česká piva z produkce malých pivovarů, víno, pálenku, jakož i české kulinářské speciality.

Dejvické pódium
Dejvické pódium

Nemalou pozornost přitahovalo rovněž vaření a ochutnávka „středověkého“ piva, opět pod taktovkou břevnovských. Zastoupených pivovarů bylo sice o něco méně než na Náplavce - 21 (některé měly stánky na akcích obou), ale výběr mi připadal pestřejší. Tuším, že vůbec poprvé se v Praze prezentoval pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou. Návštěvníci mohli ochutnat na místě i pivo flekovské, které se mimo vlastní pivovar prakticky nikde nevyskytuje.

Pivovárek Melichárek
Pivovárek Melichárek

Z nově vzniklých a širší veřejnosti prakticky neznámých pivovárků, zde byly zastoupeny ještě: pivovar Glokner ze Svachovy Lhotky, Křinický pivovar Falkenštejn z Krásné Lípy, Baštýř (pivovar Energon Obořiště) a Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny Všeradice. Pokusný pivovar Chmelařského institutu v Žatci nabízel zájemcům zajímavou degustaci dvou piv - desítek, jedna chmelená ŽPČ, druhá Novošlechtěncem.

Glokner v Praze
Glokner v Praze

Pivo se na slavnosti čepovalo do plastových kelímků a bohužel, pořadatelé nemysleli na ty, co z plastu pít nechtějí a mají sklenice vlastní. Nebylo si je kde umýt! Tímto děkuji Berounskému medvědovi, že nám tuto možnost poskytl.

Celkový dojem z obou akcí? Každá měla něco do sebe, každá klady i zápory. Mytí skla jsem již zmínila (v Dejvicích se snad pro příště, pokud nějaké bude, poučí), hlučná hudba - to je asi kapitola sama pro sebe, nejen zde, ale i na mnoha dalších akcích. Lid si to prý ale žádá – a „hlas lidu, hlas boží“. Výběr lokalit - pro tak rozsáhlou akci s davy lidí místo na Náplavce není příliš vhodné, pořadatelé by měli pro příště (pokud chtějí opakování) zvolit jinou lokalitu.

V Dejvicích
V Dejvicích

Ulice Dejvická byla klidnější, i místa bylo dost. Možná to bylo ale i tím, že propagace se nesla spíše směrem k místním. Rovněž ceny piva zde byly nižší než na Náplavce. A abych nezapomněla - sběratelé pivních suvenýrů měli v sobotu dopoledne na Náplavce svůj Pivní bleší trh. Zajímavé bylo i pozorovat některé „VIP“ návštěvníky. Tu s větší, tu s menší suitou (na obou akcích) procházeli mezi lidmi někteří kandidáti do PS, lídři volebních stran.

Spytihněv
Spytihněv

Co se týče nabízených piv, ochutnala jsem pouze vzorek z těch, co jsem neznala, či již dlouho nepila. Nechci hodnotit jednotlivě všechna, musím však konstatovat (a shodlo se nás na tom povícero), že jen velmi málo pivovarů u nás umí uvařit slušnou a pitelnou pšenici. Nejvíce mi pak chutnala piva z pivovaru Konrad, jak 12° červené pivo, tak za studena dochmelovaný 14° Spytihněv, jakož i Svatováclavská novinka Kounického pivovaru, nakuřovaný specielní 14,9° Rauchbier.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8268x] [9. říjen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Tonda

čtvrtek, 17. říjen 2013
14:53

Děkan: Pravda, v době kdy výše zisku rozhoduje o úspěšnosti buďme vlastě rádi, že jsme u vstupu na akci \"zdarma\" nedostali každý krokoměr a při odchodu bychom museli zaplatit za ušlé kroky, protože jsme opotřebovali dlažbu, která také něco stojí :-)


napsal(a): Tonda (t.pm(a)post.cz) [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 14. říjen 2013
08:04

Děkan

to Tonda: Pokud myčky fungovaly a bylo jich dostatek, nepovažuji 20 Kč za nikterak pobuřující poplatek - někdo ty myčky musel půjčit, dopravit, zajistit zdroj pitné vody ... to přece něco stojí.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:52


posted by: Inzerce

Mosquit

pondělí, 14. říjen 2013
08:12

Mosquit

to Děkan:
... a jsem přesvědčen, že to bude dohromady stát i víc než 20 korun krát 1000 návštěvníků...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Děkan

pondělí, 14. říjen 2013
08:57

Děkan

to Mosquit: Tak tak, já vždycky říkám, ať si každý rozumbrada zkusí něco obdobného zorganizovat sám a pak se bude divit, kam mu vylezou náklady.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Tonda

pondělí, 14. říjen 2013
18:27

to Děkan:
- kritizuji maskování vstupného za náklady na mýtí půlitru, respektive nemožnost si tam přinést vlastní "sklo". Nic víc.

to Jana:
- četl nebojte


napsal(a): Tonda [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 17. říjen 2013
10:28

Jardel

to Děkan: to je taky krátkozraký názor. Kdo nenatočil žádný film tak nemůže film kritizovat? Kdo nic nikdy neorganizoval tak se nemůže podivit/kritizovat věc, která se mu nepozdává? interesantní...bych nehájil organizátory za každou cenu a ještě takhle


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Tonda

sobota, 12. říjen 2013
21:21

ad Pivo na Náplavce:
- tvrdit Vstup zdarma, ale chtít za půjčení a umytí (sic!) půlitru 20 Kč? Poněkud drahé mytí nebo tam půlitry umýval Babiš nebo co? :-)
- alternativní pivní set za 200 kč prakticky k ničemu
- slušelo by takovému "festovalu" i vegetariánské nebo veganské občerstvení

Ale jinak celkem fajne...


napsal(a): Tonda (tonda(a)email.cz) [Odpovědět]

Jana

neděle, 13. říjen 2013
09:28

Jana

to Tonda:
ad: vegetariánské občerstvení..
Pán nečetl článek? Moje gusto to sic není, ale zmínila jsem ho tam. Ovšem, nevšimla jsem si, že by ten stánek byl nějak zvlášť vyhledávaný.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Jana D.

pátek, 11. říjen 2013
22:29

to David R.: Souhlasím se všemi ohledně názoru na Pašáka. Ten je již delší dobu velmi průměrným až podprůměrným pivem. Jeho několikačetná vítězství za poslední dvě pivní sezóny jsou opravdu velmi překvapující. Svědčí to buď o podivném vyhodnocování hlasování nebo o (bohužel) současné orientaci pivní veřejnosti. Dle mého názoru se nejspíše jedná o špatnou organizaci hlasování na pivních akcích.


napsal(a): Jana D. [Odpovědět]

Absolon

sobota, 12. říjen 2013
09:47

to Jana D.: Díky za podporu, teď už je potřeba jen sehnat důkazy o uplácení a můžu podat na Ebrla trestní oznámení.


napsal(a): Absolon [Odpovědět]

Absolon

čtvrtek, 10. říjen 2013
20:55

Pašák poslední dobou vítězí poněkud častěji, nevím, jak vy, ale já jsem opatrnej věřit tomu, že je to vítězství férové. Stejně tak výkřiky Polreicha na Apetit festivalu v Plzni jak mu Pašák hrozně chutná. Tady to vypadá, že jejich sládek má ambice být nejlepší a když už mu nejde uvařit dobré pivo, zapracuje jinak. Pane Václave Ebrle, není to fér, osobně neznám nikoho, kdo by vám dal hlas...těší vás to? Měl byste se stydět!


napsal(a): Absolon [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 10. říjen 2013
11:03

Dan

Pašáka jsem ochutnal a moc mne nenadchnul, překvapuje mne, že zvítězil.
U mne byla číslem jedna, piva z pivovaru Všerad. Dvanáctka byla výtečná a IPA úplně luxusní.
Mně se akce na náplavce líbila, ovšem byl jsem tam poměrně brzy v pátek a lidí bylo tak akorát. K večeru to houstlo, ale šlo to.
Mytí skla bylo chvílemi problémové, nejdřív voda neodtékala a poté ani nepřitékala. S hadicí tam zápasilo snad deset lidí, kteří nedokázali pochopit, že když je na ní utažená smyčka, tak jí voda nepoteče. Nakonec se to podařilo zprovoznit.
Co akci vyloženě škodilo, byla hlasitá hudební produkce s repertoárem, který by si asi našel příznivce v jiných řadách, než mezi milovníky piva. Celé to ještě doplňoval rádoby vtipný moderátor, který zřejmě neneašel jiné uplatnění. Navíc o pivu asi moc nevěděl a občas plácal úplné nesmysly.
Jinak ale akce pěkná. Pití ze skla je přecijen kulturnější. Ovšem mohli by povolit, aby se čepovalo i do doneseného, nebo zakoupeného 0,5 l skla.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 10. říjen 2013
12:25

Jana

to Dan:
Tak samozřejmě, Všerad neměl chybu!Podle mého se měl umístit na bedně. Sama jsem ho na Náplavce neochutnala, neb jsem jej pila krátce předtím. Vlastní sklo prý nebylo možné, protože pořadatel potřeboval vydělat na pronájmu sklenic, aby se zaplatily výdaje. Na hudbu mám naprosto stejný názor, ale, jak jsem psala, lid si to prý přeje. :-? Proti akci nic, ale příště jinde.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

středa, 9. říjen 2013
23:12

Sekal

Na Náplavce zvítězil Pašák, chm. Jejich světlý ležák byl bez řízu, nepříjemně chmelen a lehce nakyslý, celkově nedobrý. Vox populi... Nebýt vynikajícího stoutu z MMX, odcházel bych dost rozladěn. S tím mytím skla to taky nebylo slavné.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 9. říjen 2013
23:26

Jana

to Sekal:
Ani mně ten Pašák nechutnal, vybrala bych si lépe. V pátek odpoledne, až na chvilku oprav, s mytím problém nebyl.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

David R.

čtvrtek, 10. říjen 2013
20:59

to Sekal: Pašák je nejslabší pivovar na celym Plzeňsku a možná i v západních Čechách. Jeho vítězství je stejně úsměvné jako reklamy na europiva, které mají nabudit dojem, že kdo je nepije, není COOL :)


napsal(a): David R. [Odpovědět]

Chody

středa, 9. říjen 2013
19:50

Chody

Možná jste si všimli zvýrazněných hlášek žádné kelímkáče a čepovalo do plastových kelímků. Asi nebudeme diskutovat o tom, že je lepší pivo ve skle. Nicméně pojetí Náplavky mi na mou náturu přijde nevyhovující. Nemám rád, když mi někdo něco přikazuje. V poslední době rád i na degustačních akcích koštuju z půllitrového skla, což na Náplavce nešlo a ani Vám zřejmě do Vašeho skla nenačepovali. Takže asi z principu bych šel raději do Dejvic, kde bych si sice sklo neměl kde vymýt, ale mohl bych si nechat svobodně načepovat...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.10.2013 ve 19:53:10


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

středa, 9. říjen 2013
19:39

ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI