Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beskydský pivní maraton 2013, den druhý


Beskydský pivní maraton 2013, den druhý

Beskydský pivní maraton 2013, den druhý [p334][p287][p983]

První den jsem navštívil...

Druhý den pivního maratonu, pátek 13. září mě vítá uplakaným počasím. Po předchozím přesunu do Frýdku Místku nastávají komplikace. Autobusová linka směr Rožnov pod Radhoštěm je z důvodu rekonstrukce místních komunikací překvapivě přeložena z autobusového nádraží na poněkud vzdálenou zastávku Anenská, o jejíž existenci nemá část místních obyvatel zjevně ani ponětí. Naštěstí na poslední chvíli narážím na ochotného řidiče městského autobusu, který umí poradit kde hledat. S jazykem na vestě usedám do správného spoje a po necelé půlhodině jízdy vystupuji přímo u VALAŠSKÉHO PIVOVARU v Kozlovicích.

Valašský pivovar...
Valašský pivovar...

O tomto pivním punktu bylo již napsáno mnohé, chyběla však osobní zkušenost. Vstupuji do dřevěných dveří a pomalu se rozhlížím. Na první pohled úžasná stavba s klenutými stropy a masivním dřevěným nábytkem, které dominuje měděná varna v prostoru za výčepem. Při bližším průzkumu už nadšení poněkud opadá. Interiér je vyzdoben starožitnými obrazy, dobovými pivovarskými cedulemi, zarámovanými etiketami a nechybí ani staré keramické pivní korbely a sklo a další artefakty dávno zašlých časů.

...a jeho hostinec
...a jeho hostinec

Objednávám polední menu a na jazyku převaluji nejprve světlého Vojvodu, poté i tmavou verzi zvanou Fojt. Obě piva lahodná, bez jakékoliv pachuti. U výčepu je možno zakoupit místní pivo v dárkovém balení včetně nosiče. Zato suvenýry pro sběratele nejsou k zakoupení žádné, jak se dozvídám později. Krátce před návštěvou jsem pivovar kontaktoval s dotazem na možnost jejich nákupu, bohužel jsem do dnešního dne neobdržel žádnou odpověď. Takže nakonec trochu zklamání.

Po hodinové návštěvě pivovarské restaurace odjíždím se smíšenými pocity do sousedního Dolního Sklenova a navštěvuji místní hostinec a pivovar NA ZASTÁVCE.

Hostinec Na Zastávce
Hostinec Na Zastávce

Jedná se o klasický vesnický hostinec s fotogalerií místních štamgastů na stěnách. Vskutku originální nápad. Na čepu je kromě nošovického Radegasta též místní Hukvalské pivo. Jak známo, technologie pochází ze zrušeného minipivovaru v Žabni. Ochutnávám světlý ležák, pivo je po předchozím přeražení sudů opravdu prudce pitelné. Na čepu je ještě polotmavá čtrnáctka, já však raději proplachuji hrdlo teplým čajem. Není ještě všem dnům (a tedy ani pivu) konec.

Na následující den je avizováno i naražení medového speciálu při příležitosti tradičních Tvarůžkových hodů. Jedná se o první pivovar z mé probíhající návštěvy, kde mi pivo čepují do logovaného skla, což kvituji s povděkem. Sběratelé zde mohou zakoupit firemní sklo, tácky, etikety a trička s logem Hukvaldského piva. Celkově hodnotím jako velmi sympatický podnik s velmi přívětivými cenami.

Tekutý pozdrav z Hukvald
Tekutý pozdrav z Hukvald

Venku přestává konečně pršet a já se přesouvám o nějakých ten kilometr dále, do obce Krmelín na návštěvu minipivovaru U HODŽE . Paní výčepní při mém příchodu ochotně otvírá hospůdku o hodinu dříve, což je opravdu potěšující. Nejprve ochutnávám jedenáctku Syčák, je opravdu velmi dobrá. Pivo prokládám trochu odvážně tvarůžkovou pomazánkou, která ve spojení s čerstvým chlebem nemá opravdu konkurenci!

U Hodže
U Hodže

Následuje letmá ochutnávka medové dvanáctky a přecházím na borůvkový speciál. Rovněž fantastický chuťový zážitek, pivo je lahodně hořké s krásným dozvukem a barvou lesních plodů. Chutná mi natolik, že bez váhání objednávám další pohárek a znovu jej prokládám tvarůžky. Jen k degustaci bezinkové třináctky jsem se nedostal, ale nijak toho nelituji. Cítím se tu jako doma s tím nejlepším pocitem, že o mě někdo opravdu pečuje. Zakupuji nálepky s logem pivovaru a pivní tácky.

Krmelínské pivo
Krmelínské pivo

Pivní sklo zatím není k dispozici, ale prý se uvažuje o jeho výrobě pro sběratele. Návštěva tohoto podniku zcela překonala moje očekávání, doporučuji ji všem!

Další dny zase někdy příště...



[Petr Tuček] [Zobrazeno 6599x] [6. říjen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI