Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zvítězil Kozel, Plzeň se neprosadila


Zvítězil Kozel, Plzeň se neprosadila

Zvítězil Kozel, Plzeň se neprosadila

První semifinále První pivní extraligy 2013: do finále postupují Kozel, Bakalář, Starobrno, Radegast a Pernštejn. První semifinálový postup Prazdroje skončil stejně rychle jako začal.

První semifinálové kolo První pivní Extraligy, které proběhlo 25. září 2013 v První pivní tramwayi bylo bez velkých překvapení – nebýt jeho vítěze! Málo favorizovaný Kozel, který sice ve všech předchozích letech postoupil do semifinálového kola, zatím však zaznamenal největší úspěch v r. 2011, kdy skončil desátý (tedy poslední) ve finále soutěže. Jeho letošní postup se ziskem 35 bodů by v lépe obsazených kolech na postup nestačil – a přece! Porota jej vyhlásila po skončení degustace se ziskem 24 bodů (průměrná známka 3, tedy dobrý) vítězem semifinále.

Degustátoři
Degustátoři

Favorizovaný Bakalář z Rakovníka skončil druhý se ziskem 28 bodů, poté co suverénně vyhrál své kolo základní části a dosáhl v ní vůbec nejlepšího hodnocení v základním kole. Následovali zástupci velkých značek, jejichž výsledky ze základní části také příliš nenaznačovaly postup do finále - třetí Starobrno s 29 a čtvrtý Radegast se 30 body. Pětici postupujících uzavřel opět málo favorizovaný Pernštejn s 32 body.

Semifinálová degustace
Semifinálová degustace

Letošní 1. semifinále se stalo hrobem favoritů z prvního kola, kdy nepostoupily Prazdroj, Černá Hora, Ostravar a Francin, navzdory tomu, že si v prvním kole vedly poměrně dobře. Podle očekávání propadla i Holba. Nekonal se tak „zázrak z Plzně“, kdy Prazdroj postoupil letos vůbec poprvé ze základní části soutěže, stejně tak jako Ostravar a Nymburský ležák. Černá Hora byla v semifinále jen jednou v r. 2012, stejně jako Holba, která navíc v úvodním ročníku roku 2010 skončila ve finále devátá.

Tabulka:

1.Kozel PremiumPivovar Velké Popovice, SABMiller24 bodů
2.Bakalář PremiumTradiční pivovar v Rakovníku28 bodů
3.Starobrno MediumPivovar Starobrno, Heineken29 bodů
4.Radegast PremiumPivovar Nošovice, SABMiller30 bodů
5.Pernštejn sv. ležákPardubický pivovar32 bodů
6.Holba PremiumPivovar Hanušovice, PMS34 bodů
7.OstravarOstravar Staropramen/Molson36 bodů
8.-9.Černá Hora ležákPivovar Černá Hora, Pivovary Lobkowicz39 bodů
8.-9.Pilsner UrquellPivovar Plzeň, SABMiller39 bodů
10.Francinův ležákPivovar Nymburk45 bodů
Pořadí
Pořadí

Je tedy jasné, že ve druhém semifinále se můžeme těšit na souboj poličského Záviše, velkobřezenského i vyškovského Březňáku, Loun, Krušovic a Kláštera s Chotěboří, Svijany, Dačickým a strakonickým Otavským zlatým. Obsazení slibuje napínavý boj, kde až čtyři zástupci koncernu Heineken budou soutěžit se šesti středními pivovary. Stejně tak i v prvním semifinále šlo o souboj tří zástupců SABMilleru (z nichž dva postoupili) s jedním zástupcem Heinekenu (postoupil), s jedním zástupcem skupiny Staropramen/Molson (vypadl) a s pěti středními pivovary.

Sledujte i nadále svého favorita ve druhém semifinále, které proběhne dne 7. října 2013, případně v listopadovém finále letošního ročníku První pivní extraligy!


Pozn. PI

Tolik tradiční report od Petra Markvarta z PPE. K tomuto kolu ale přišla i oficiální tisková zpráva od Terezy Melišové a asi by byla škoda neuvést některé údaje v této zprávě obsažené, např. že na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů. Kterých?

Ladislav Jakl, prezident PPE
Ladislav Jakl, prezident PPE

Výsledky potvrdily vysokou úroveň hodnocených piv, kdy i to nejhorší pivo prokázalo vysoký standard. Do finále postoupila piva vyloženě špičkové kvality. Pod vlivem prvního semifinále očekáváme semifinále druhé a doufáme, že bude stejně kvalitní,“ uvedl Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy. „Například Bakalář si velice dobře vedl již v prvním ročníku, kde prohrál pouze v rozpiji, kdy nezvítězil jenom kvůli prohře s pozdějším vítězem. Takto dopředu se vrátil po třech letech, což signalizuje jeho vývoj. Degustace nás přesvědčují, že u ležáků velikost pivovaru vůbec nehraje roli, každopádně čest malých pivovarů zachraňoval Pernštejn a Bakalář“, dodává Ladislav Jakl, president První pivní extraligy.

Jan Šuráň, víceprezident PPE
Jan Šuráň, víceprezident PPE

Více informací získáte na http://www.prvnipivniextraliga.cz/.



[Petr Markvart] [Zobrazeno 6710x] [2. říjen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chlebník

pondělí, 7. říjen 2013
14:11

Zastoupen byl, jak se povídá na Spořilově, Prazdroj a Bakalář. A dopadly dost rozdílně.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI