Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beskydský pivní maraton 2013, den první


Beskydský pivní maraton 2013, den první

Beskydský pivní maraton 2013, den první [p1280][p286][p1192][p1104]

Již dlouho jsem bojoval s myšlenkou navštívit východ Moravy a poznat osobně místa s novodobou pivovarskou tradicí, o kterých jsem dosud věděl většinou jen z doslechu. Vědom si náročnosti celého projektu, neponechávám nic náhodě a více jak měsíční příprava se v reálu ukázuje tím nejlepším možným řešením. Zkombinovat trasy vlaků a autobusů s mnohdy delší chůzí náročnějším terénem, neznalostí místních podmínek, otvíracími dobami jednotlivých podniků, možností ubytování a nakonec i aprílovým počasím mi dalo skutečně zabrat. Nicméně jsem vytvořil jasný harmonogram a toho se snažil držet po celou dobu akce.

Je čtvrtek 12. září ráno a já vlakem odjíždím z Pardubic směr Český Těšín. Cesta utíká velmi příjemně i přes výlukové práce na trati a po třech hodinách jízdy přestupuji na vlakový spoj směr Frýdek – Místek.

Tak trochu symbolicky je prvním místem na pivní mapě, které navštěvuji, teprve před měsícem otevřený pivovar RADAS ve Stříteži skupiny Radas Collection Stil s.r.o. v čele s jednatelem společnosti p. Radúsem Mohylou. Objekt se nachází přímo naproti místní vlakové zastávce, při příchodu se mě u vstupu do areálu ujímá paní Věra Mohylová a prozrazuje mi něco málo z historie pivovárku, jehož stavba započala minulý rok.

Tajemný pivovar ve Stříteži
Tajemný pivovar ve Stříteži

Technické zázemí pivovaru je dílem českých a slovenských výrobců, varna je provedena z nerezové oceli. V současné době pivovar nabízí světlé výčepní pivo, světlý ležák a dále ochucená piva s příchutí borůvek, malin a limetky. Příležitostně se počítá s výrobou vícestupňových speciálů. Pivo se stáčí přímo do sudů, nedávno byl zahájen rovněž prodej v praktických PET lahvích. Největšímu zájmu konzumentů se podle paní Mohylové těší světlý ležák a laická veřejnost rovněž oceňuje borůvkový speciál.

Pro sběratele jsou připraveny pivní tácky, sada etiket, logované pivní sklenice i kovové vývěsky na pípu. Dále je možné objednat placenou exkurzi v pivovárku – většinou v sobotu při minimálním počtu 10-ti účastníků.

Pivo samotné si už pomalu našlo cestu do některých restaurací v okolí. Bohužel přímo ve Stříteži není místní pivo na čepu, proto jej ochutnávám až předposlední den akce v pizzerii Alfredo v Třinci a musím říci, že chutnalo.

Radas chutnal znamenitě
Radas chutnal znamenitě

Čas vymezený návštěvě rychle utekl a přesouvám se dále vlakem do Dobratic. Jen pár kroků odtud mám možnost navštívit již zaběhlý pivovar KONÍČEK ve Vojkovicích. Nejsem tu poprvé, ale musím přiznat, že to tady po několika letech od předchozí návštěvy moc nepoznávám. Přibyla venkovní pivovarská zahrádka, značných změn doznal i lokál samotný. Nicméně se jedná o velmi pohostinné místečko s výtečným pivem a bezchybnou a velmi sympatickou obsluhou. Pro mě jednoznačně jednička v tomto koutě naší vlasti.

Sympatická obsluha u Koníčka
Sympatická obsluha u Koníčka

Z časových důvodů vynechávám tradiční tříchodové menu (polévka, hlavní jídlo a moučník) a dávám raději přednost ochutnávce místního piva. Jedenáctka Ryzák, tmavá dvanáctka Vraník a polotmavá čtrnáctka Grošák jsou vskutku výborná piva s vyváženou chutí a navíc výtečně ošetřená. Vynechávám pouze lehké letní pivo Ryzler s ovocnou příchutí, zato hrdlo proplachuji výtečnou borůvkovou limonádou. Pivo se zde točí do nelogovaných sklenic, nicméně sklo pro sběratele lze zakoupit přímo u obsluhy, stejně jako pivní tácky a etikety místních piv. Ani zde není problémem nákup piva v PETkách.

I tady návštěva rychle uběhla a nezbývá než se vydat k dalšímu bodu pivních toulek, do Vyšních Lhot pod vrchem Prašivá (843 m n.m.). Zde trochu stranou hlavní silnice nalézám v pozdním odpoledni po pětikilometrovém výstupu po asfaltové silnici místní restauraci a pivovar KOHUTKA.

Kohutka
Kohutka

Objekt samotný pochází z roku 1918, pivovarská technologie zde byla instalována teprve minulý rok a od března roku letošního je pivo na čepu. Kromě posezení u výčepu je k dispozici i sál pro 50 osob a venkovní zahrádka, kde ve chvíli mého příchodu sedí osamělý cyklista s kulichem na hlavě a labužnicky vychutnává místní mok. Na pípě jsou toho dne piva Kohut světlé výčepní, světlý ležák, 13° polotmavý speciál a aktuálně i speciál medový. Ochutnávám dvě z nich a rovněž i zde chutnají velmi dobře. K dispozici je i minutková kuchyně se širším výběrem specialit. Sběratelé zde mohou zakoupit pivní tácky, sadu etiket a samolepku, výhledově se uvažuje o výrobě logovaného skla. V rohu místnosti tiše přede lednice s místním pivem v plastových lahvích.

Kohut
Kohut

S nastálým večerem považuji za nezbytnou povinnost navštívit ještě jedno místo – restauraci a pivovar VE DVOŘE v nedalekém Vratimově (založen 2012). Zde kromě teplého jídla ochutnávám místní pivo s poetickým názvem Brabčák. Zatímco světlá jedenáctka chutná velmi dobře, polotmavá čtrnáctka je již dávno za zenitem, vtíravá kyselinka se postupně střídá s kovovou pachutí v ústech. Na čepu je ještě medový speciál, nabídku na jeho ochutnávku nakonec odmítám. V prodeji u obsluhy jsou pivní etikety, ovšem jak se dozvídám později, logované pivní sklo je již vyprodáno a bude jej možno zakoupit až dodatečně.

S pocitem dobře prožitého dne uléhám a oddávám se snění.

Má to pokračování...



[Petr Tuček] [Zobrazeno 7251x] [29. září 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dubacek P.

pátek, 13. prosinec 2013
23:12

Hezke hezke. Tech pivovaru je tam vice. Za vyzkouseni doporucuji i Beskydsky pivovarek na Ostravici. Pokud je nekdo i turista, pak z Ostravice je hezka vychazka do Malenovic s dvema kouzelnyma prastaryma hospodama U zbuja a U Velicku. Zvlast za hezkeho pocasi je to puldeni prochazka s krasnymi vyhledy a zvladnou to i rodice s detmi.


napsal(a): Dubacek P. [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 30. září 2013
21:52

Dwarf

pěkně napsáno :-) v této oblasti mám spoustu restů


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:01


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 1. říjen 2013
07:27

Chody

to Dwarf: Copak restů, to já se tam asi nikdy nedostanu :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI