Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl třetí


Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl třetí

Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl třetí

Minule se událo...

A byl tu pátek 23., den opravdu pivní. Den, kdy jsem za volantem pobyl jen krátkou etapu do Žatce, a zbytek dne jsem svůj život svěřil do rukou a nohou řidičky Marty. Na Žatec jsem se těšil – nikdy jsem tu nebyl a centrum chmelařství je plné lákavých zastavení. Budovy výzkumného ústavu chmelařského nevypadají moc vzhledně, ale stejně jsme je jen míjeli. Nicméně centrum se stále velmi nově vypadajícím Chrámem chmele a piva dává tušit, že se někdo pěkně praštil přes kapsu.

V Žatci
V Žatci

Jediné, co jsme z připravených atrakcí absolvovali, byl výstup na Chmelový maják. Shora je pěkný výhled na město a jeho okolí, porůznu jsou na obvodu instalovány dalekohledy namířené na zajímavosti, které mají cosi společného s chmelařstvím a pivovarnictvím. Opravdu pěkný nápad. A pak už to šlo ráz na ráz – procházka přes náměstí k velkému pivovaru, fotka, nákup v prodejně, návrat zpátky a oběd na zahrádce minipivovaru U Orloje. Pivo dobré, jídlo dobré, obsluha pomalá, dokonce na nás zapomněli s jídlem. Ale mají tam zajímavě řešené pěkné záchody:)

Pozdrav ze Žatce
Pozdrav ze Žatce

Po nezbytné fotce na dvorku s kovovým štamgastem na pohlednici jdem ještě navštívit místní pivotéku, kde nás bodrý provozovatel vítá slovy, že měl strach, když tam tak oplendujeme, že se ani nestavíme. Stavili jsme se, dobře popovídali a odnesli si několik lahví na pozdější konzumaci.

A jelo se na další štaci, do Zichoveckého pivovaru, se zastávkou u prodejních stánků pivovaru Krušovice (abych si splnil návštěvu, jel jsem kolem mnohokrát, ale nikdy nezastavil). A po nejhorších silnicích, které jsem kdy viděl, opravdu mě velmi nemile překvapilo, co je možné vydávat za silnici 1. třídy (z Řevničova na Slaný), nemluvě o třetitřídkách kolem Zichovce.

Zichovec
Zichovec

Pivovar v Zichovci působí stejně jako Chalupník v Perštejně docela jako pěst na oko, jako příliš honosný a rozhlehlý podnik na to, v jaké obci se nachází. V době našeho příjezdu tam byl obsazen jen jeden stůl. Na dané téma jsem si popovídal s obsluhující a dozvěděl se, že od začátku srpna tam mají nového provozovatele a že se tam děje spousta věcí a bývá každý večer docela plno. Zichovecké pivo jsem dosud pil jen na SVS 2012, kam zichovečtí dovezli pivo ještě nedoladěné a nedoleželé, a proto mě nijak nezaujalo. Naproti tomu Krahulíka 2013 shledávám výborným pivem, kterému nic neschází ani nepřebývá, opravdu dobře se pilo. S sebou jsem si na pozdější ochutnání koupil 15° polotmavého Magora a jeli jsme dál – na večeři do Slaného.

Antoš
Antoš

Najít Pivovarskou krčmu bylo dílem asi tří okamžiků, usadili jsme se venku na zahrádce, já si objednal Antošův ležák a oba nějaké to jídlo. Přiznávám se dobrovolně – pošmákli jsme si, bylo to nejlepší jídlo celého putování. Doplněné 3 výbornými pivy neměl pobyt ve Slaném chybu. Ale den ještě nekončil, ještě mi zbývala jedna štace – Mělnické Vtelno.

Pivovar a hospoda ve Vtelně byla po všech těch předchozích vymydlených štacích návrat do reality všedního venkovského dne. Obyčejné stoly v obyčejné nálevně, stůl plný štamgastů, na zdi řvoucí televize se zprávami TV Nova. Ale pivo dobré. Na čepu 4 druhy, které bylo lze si zakoupit s sebou v PET. Ochutnal jsem průměrný ležák Václav a chutný svrchně kvašený W-ale. S sebou jsem si vzal polotmavý speciál Adolf. Tedy polotmavý, inzerují ho jako světlý, ale kdekteré polotmavé pivo je světlejší. Opravdu nevím, co si mám myslet o pivovarech, které do světlého piva přidávají barvicí slady.(?)

Neumann ve Vtelně
Neumann ve Vtelně

Ubytování jsme našli v autokempu u plochodrážního stadiónu v nedalekém Mšenu a den jsem zakončil slušným pivem z města, kde naše dnešní putování začalo, natočeným krásnou holkou.

A ráno přišla sobota 24. 8., krásný slunečný den, kdy se v Ujkovicích konal Den otevřených dveří, či jak to tam sami nazývají – prodejní den. Právě kvůli návštěvě tohoto zvláštního pivovárku vytvořeného z budovy starého nádraží jsem naplánoval směr našeho dovolenkového putování. Pivo Slepý krtek jsem do té doby ochutnal jen jednou, a to na SVS 2012 v kávové verzi. Což o to, chutnal mi, ale gró českého pivovárku je a bude přeci jen hlavně světlý ležák a kde jinde ho ochutnat a nejlépe vychutnat, než na místě vzniku.

Prodejní den v Ujkovicích
Prodejní den v Ujkovicích

Na místo jsme dojeli krátce po 10. hodině, tedy hned po zahájení čepování a byli jsme překvapeni množstvím lidí, které jsme viděli. To jsme ještě nevěděli, co přijde později; počet lidí, kol i aut dalece přesáhl i očekávání pana majitele. Světlý ležák na čepu hned zrána nebyl, měl být naražen až později po dopití předchozích nápojů, kterými byly polotmavý ležák, medovinový ležák, radler a malinovka. Ochutnal jsem oba ležáky a velmi spokojeně se přitom vyhříval na sluníčku. Piva mají svou specifickou rázovitost, ale jsou uvařená poctivě, s láskou a nemají žádné vady. Jedinou vadou byla stále se zvětšující fronta.

Slepý krtek
Slepý krtek

Před polednem jsme se s Marťou vydali pěšky do sousední vsi Rabakov na zastávku už neprovozované trati z Dolního Bousova do Kopidlna, kde ten den měly jezdit historické vlaky. Ještě před odjezdem z domova jsem si našel, že krátce po 13. hodině pojede vlak do Dětenic, kde jsem taky ještě nebyl a kde mají taky vlastní pivo. Přímo na zastávce visel jízdní řád lehce se lišící od toho, který jsem si pamatoval. Nejspíš došlo ještě v týdnu k nějakým změnám a vlak, na který jsme čekali, nejel. Nu což, šli jsme zpátky do Ujkovic a já tak mohl ochutnat i světlý ležák – byl výborný.

Svatá pravda
Svatá pravda

A potom jsme vzali roha. Lidí bylo opravdu víc než moc, takže jsme vzdali i čekání na divadelní představení místních ochotníků Švestka. A popojeli do Dětenic, kde jsem si splnil značku jedním světlým lehce nakyslým pivem (holt středověk) a cácora si nacpala svou mlsnou hubu medovníkem.

A jeli jsme domů.

Děkuji tímto Martičce za trpělivost, kterou má s mým pivním koníčkem i přesto, že podíl turistiky byl oproti plánu umenšen, kdežto moje konzumace nikoli.



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 6438x] [22. září 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

hroch

pondělí, 23. září 2013
08:50

hroch

Krásně sis to užil jen co je pravda. Je co závidět.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Sekal

neděle, 22. září 2013
22:01

Sekal

Letos v červnu jsem jel z Krušných hor, a tak jsem si řekl, že si krapet zajedu a vezmu to přes Žatec. U Orloje ovšem svatba, pro veřejnost zavřeno, což mi dost zvedlo mandle, protože jsem se ještě ráno díval na web, a tam nic. Všem potenciálním návštěvníkům DŮRAZNĚ doporučuji předem zavolat. Z důvodů totální nasranosti jsem muzeum vynechal. V tom Vtelně se to už zlepšilo? Byl jsem tam, když jsme byli společně v Podkováni a ve světlém ležáku byl strašně patrný diacetyl, pšenice byla hrozná, ale celkem ušel, ale taky žádná sláva.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:53


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

pondělí, 23. září 2013
06:51

Roman Holoubek

to Sekal: Také jsem jel do Vtelna s obavami, protože pověst o nich nebyla nejlepší. Byl jsem tam před týdnem v rámci cyklovandru. Byla tam světlá a tmavá pšenka - ty byly slabý průměr, ale daly se vypít. Světlý ležák a tmavý i světlý speciál byly velmi povedené. Kdyby tam byla možnost ubytování a nemuseli jsme ještě v podvečer spěchat do nejbližšího města (Benátky), tak bych rád v příjemném obyčejném prostředí poseděl déle.


Roman Holoubek

neděle, 22. září 2013
19:23

Roman Holoubek

Dwarfe,
krásná dovolená. Je co závidět (včetně řidičky Marty).

A mám obdobné zážitky. Zvláště bych vyzdvihl Slaný (David Máša má skvělá piva a jejich šéfkuchař to umí též skvěle). A shodou okolností jsem na den Slepého krtka jel jen pár kilometrů poblíž. Ale o akci jsem nevěděl. Lituji toho, zatím se mi nepodařilo toto pivo potkat. Snad příště...

Díky za skvělé čtení.


Dwarf

neděle, 22. září 2013
20:38

Dwarf

to Roman Holoubek: Díky za pochvalu, Romane :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI