Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl první


Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl první

Dovolená 2013 aneb nespanilé putování (nejen) po pivovarech, díl první

Tento článek vznikl po otázce Chodyho, proč jsem už tak dlouho nic nenapsal, když pořád někde jezdím, a byl vytvořen zkrácením shrnutí mé dovolené pro můj osobní web. Řekl jsem si, že když může někdo napsat o týdenní dovolené v okolí jednoho pivovaru, proč by nemohl někdo jiný napsat o týdnu, kdy potkal pivovarů 20 ;-)

Cílem mého prázdninového automobilového putování bylo ochutnat několik převážně mnou dosud nepoznaných pivních značek z oblasti jižních, západních a středních Čech. Protože ale moje životní partnerka pivo vůbec nepije, bylo potřeba to celé obalit tak, aby i ona měla nějaké pozitivní zážitky :)

Putování začalo v sobotu 17. srpna a prvním cílem byla Zlatá koruna a výstup na nejvyšší vrchol Blanského lesa – Kleť (1083 m.n.m.) se známým vysílačem, díky kterému se i já můžu dívat na televizi, rozhlednou a horskou chatou, kde se lze dobře občerstvit (Pardál, Budvar kroužek a Žumberk – ten den 13° ejlík). Že jsme šli nahoru přes Kokotín není zas tak důležitá informace, ale pobaví to, stejně jako cedulka se vzdáleností od Pičína na turistickém rozcestníku :)

Rozcestník
Rozcestník

V sobotu byl nádherný slunečný horký den, což se už cestou projevilo v koloně u Výstaviště v ČB, kde jsme strávili skoro 2 hodiny (uvařil jsem chladící kapalinu), čímž jsme se připravili o pozdější podvečerní návštěvu pivovaru ve Svachově Lhotce, který mi tak zůstal na jindy. Za přicházejícího soumraku jsme dorazili do kempu ve Vyšším Brodě, postavili stan na jediné volnější loučce a vydali se na dlouhou cestu na vyšebrodské náměstí, na jehož spodním konci mě konečně do svých útrob vpustil Pajzl u Jakuba – kouzelný sklípek se 4 stoly a jedním stolkem a výborným místním pivem. Před 4 lety tu zrovna v době mého příjezdu probíhala rekonstrukce. Pivo Jakub jsem dosud poznal jen sporadicky na několika slavnostech a musím uznat, že i ve větším množství se jedná o výborné pivo.

Volarská varna
Volarská varna

V neděli 18. jsme se přes Čertovu stěnu a Stezku korunami stromů vč. tobogánu na cestě dolů z ní probojovali až do Volar, kde jsem se chtěl mrknout do hotelu Bobík. Hotel jsem našel, restauraci v něm se všemi stoly obsazenými též, pěknou vyleštěnou měděnou varničku si vyfotil, jakožto i za sklem se nacházející spilku, ve které cosi (budoucně dobrého) pěnilo, poptal se a s informací, že zatím točej pivo dovezené odjinud, se vydal hledat jinou restauraci.

a spilka
a spilka

Obědvali jsme nakonec v penzionu U Potůčku, kde to pivně není vůbec zajímavé, ale já si zde pro účely statistik na BeerBorci a ze studijních důvodů splnil značku našeho největšího molochu a poprvé po 8 letech si dobrovolně a sám objednal (byť třetinkové) pivo Gambrinus, a to v nefiltrované ležákové podobě, což by mělo být to nejlepší, co pivovar nabízí. Pít se to dá, žádný zázrak to není, chutná to prostě jako pivo z velkého pivovaru. A rychle pryč a dál do kopců šumavských – na Kvildu. Zaparkovat a nikoli hned do pekárny, ale pěkně pěšky k pramenům Vltavy a zpátky, abych si pivo zasloužil :)

Na Kvildě
Na Kvildě

K pekárně jsme dorazili v půl šesté a zjistili, že se v neděli zavírá už ve 4. Naštěstí bylo kolem spousta cyklistů a turistů a v pekárně bylo ještě otevřeno. Paní za výčepem se rozhodla, že už opravdu končí a přijímá poslední objednávky, takže jsem si nechal rychle natočit 2 desítky (jiná piva už nebyla) a mohl spláchnout prach z cest a osvěžit své vyprahlé hrdlo výborným pivem.

Na další kilometry jsem svěřil svůj život do rukou a nohou řidičky Marty a navigoval jsem ji do Srní, kde bylo nutno najít a navštívit penzion U Zlatého srnce a ochutnat tamější pivo. Vše se zdárně podařilo, domácí nás přijali, nabídli k jídlu výbornou kulajdu a mně natočili do sklenice na nožce svou světlou dvanáctku. Pivo bylo dobré, první i druhé, pochutnali jsme si a přesunuli se kousek zpátky do kempu na Antýglu.

Zlatý srnec
Zlatý srnec

V pondělí 19. byla první plánovanou akcí procházka k Prášilskému jezeru. Tu jsme vykonali z placeného parkoviště u hlavní silnice a vydali se autem již v dešti směrem k Železné Rudě. Do města jsme vjeli v lijáku, který stěrače stíhaly tak tak a cestu k hotelu Belveder jsem hledal takřka po hmatu. Ještě 15 minut jsme na parkovišti seděli v autě, než se totální liják změnil aspoň v prudký déšť a my jsme vůbec mohli začít uvažovat o přesunu do restaurace. Interiér působil velmi příjemně a hlavně tam bylo sucho :) Dali jsme si výborný oběd a stále nekončící déšť mi dovolil přechutnat celý sortiment pivovaru. Všechna 4 piva, jak je v ŽR zvykem, byla výborná a za stejnou cenu.

Na Belvederu
Na Belvederu

Ale ještě nebyl ten den všem pivům a zážitkům konec, ještě jsme jeli za kulturou – do Klatov prohlédnout si mumie v katakombách. Před dalším slejvákem jsme se potom schovali v páně Pavlasově podniku Modrý Abbé a já tak po více než 6 letech opět navštívil toto místo a ochutnal další domácí nealkoholický experiment pana majitele, tentokrát svrchně kvašený s pšeničným a ovesným sladem.

Úterý 20. začalo cestou ke hradu Švihov, který jsme ve větrném a studeném počasí obešli, na náměstíčku posnídali, všechno poctivě vyfotili a vydali se k Chudenicím ke hřbitovu, odkud jsme zahájili procházku po naučné stezce s dendrologickou zahradou a rozhlednou Bolfánek na vrcholu kopce. V Americké zahradě mají spoustu stromů, z nichž většinu nepoznám a v budově rozhledny, kterou je věž bývalého kláštera, zajímavou expozici o natáčení filmu o Chodech. Pod rozhlednou se nachází restaurace lákající mj. na speciální pivo Bolfánek. Jen jsem se přesvědčil, že je z minipivovaru Stará škola, a vydal se právě tam na oběd. Fasáda budovy staré školy je vyvedena do daleka zářící oranžovou barvou, interiér na mě působil velmi příjemně, jídlo bylo výborné a pivo osvěžující. Před dalším kulturním nášupem pobyt v Chudenicích splnil vše, co jsme očekávali.

Stará škola
Stará škola

Naše cesta pokračovala přes Domažlice s Bílou věží a Chodským hradem (se zajímavou expozicí o historii pivovarnictví v kraji) a Újezd u Domažlic, kde se nachází Kozinův statek, na vrch Hrádek, kde stojí Kozinův pomník. V bufetu pod ním jsem neodolal pivu z Chodovaru a na zbytek dne tak opět přepustil místo za volantem Martě. Ten den jsme jedinkrát nespali v kempu, ale využili ubytování typu Tramp na půdě penzionu v obci s poetickým názvem Pivoň (130/os vč. sprchy).

Pokračování příště



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 7866x] [8. září 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 23] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

sasa

pátek, 15. červenec 2016
10:38

sasa

Chystáme se na Šumavu do pivovarů Modrava, Srní, Kvilda, Vimperk. Nemáte někdo čerstvější informace o dění v těchto pivovarech? Na PI jsou články staré nejméně 2 roky. Zajímavé jsou i stránky většiny těchto pivovarů, kde nelze najít ani otevírací dobu s výjímkou Vimperka. Uvádějí jen informace o ubytování, pekárně a podobně.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Jana

pátek, 15. červenec 2016
12:23

Jana

sasa:
Vzhledem k tomu, že jsem se odtamtud minulý týden vrátila, mohu Vám poradit s pivovary v ZČ části Šumavy. Modravu určitě navštivte, otevřeno od (tuším) už 10 hod. Výborná kuchyně (náš oblíbený kančí guláš opět neměl chybu), všechna piva vynikající. Mně osobně nejvíc chutnala 11°světlá. A mohu dodat (kolega z PRK Střevlas promine, že předbíhám s informací jeho článek), že 10°vyhrála v naší poslední degustaci(3.kolo 10°). Na Srní měli v době naší návštěvy 12°ležák a pšenici, obě též výborná piva. Tady ovšem nepočítejte s jídlem, vaří se (zejména v sezóně) pouze pro ubytované hosty. Otevřeno asi od 11 hod., možná i dřív, ale tak brzy jsem tam nikdy nebyla. Na Kvildu pozor, v létě velmi často vydávají za svoje pivo jinde uvařené. Já osobně se jí raději vyhýbám. Ta jejich pivnice, na rozdíl od pekárny, nemá otevřeno od rána, ale až někdy později. Přesně nevím (viz pozn.výše). Vimperk je klasika, jak sám píšete, mají i slušné stránky. Pokud budete v i v okolí Kašperských Hor, můžete zjistit, jak daleko jsou tam s pivovarem. Podle mých informací od zdroje, zatím čekají na kolaudaci. Dá se tedy předpokládát, že pokud vše dobře dopadne, mohli by mít do koce léta pivo. Ale to jsou jen moje odhady.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:00


posted by: Inzerce

Maxič

pondělí, 18. červenec 2016
18:42

Maxič

Jana: Kašperky fungují od této soboty. Luxusní 10°sv. a i 13°pltm se povedla. 11° a 12° budou brzo následovat...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Jana

pondělí, 18. červenec 2016
19:10

Jana

Maxič:
Mluvila jsem v sobotu s majitelem, zatím jen zkušební provoz. Naostro by měli jet od srpna.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Maxič

úterý, 19. červenec 2016
21:31

Maxič

Jana: Maxič: Otevřeno cca od 11-21h, 10°+13°jak na čepu, tak v litrových petkách(cca 30/35kč?),ty jsou bez etikety, popsané pouze fixem + papáníčko...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Jana

středa, 20. červenec 2016
09:23

Jana

Maxič:
Díky. Já se tam dostanu ale až tak v půli srpna nejdřív.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

zbych

pondělí, 18. červenec 2016
22:19

sasa: byli jsme tam minulý týden v rámci 9. pivní tour, celkem v 8 lidech a z našich poznatků: Kvilda perfektní - perfektní pivo, slušná nabídka piv (pouze spodně kvašená),a hospodský tak jak ze starých dob, Modrava - zklamání (ceny, nabídka piv, které ničím nepřekvapily), Srní - na čepu byl pouze ležák, ale velmi dobrý, plus perfektní paní pro všechno, která už je tam zavřena snad 7 let (obsluhuje, vaří, stará se o hosty), Prachatice - dobrá nabídka piv (i svrchňáky), skvělá obsluha - stojí za navštívení, Volary - piva pitelná, nic víc, vše spodně kvašené, obsluha OK


napsal(a): zbych (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

sasa

úterý, 19. červenec 2016
06:33

sasa

zbych:
Děkuji všem za čerstvé informace ze Šumavy.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

strevlas

úterý, 10. září 2013
16:13

strevlas

...nejlepší je ten stydlivý Dwarfův postoj před Starou školou (promiňte, už lezu do 10. pivovaru za tři dny...)


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

JindraKT

pondělí, 9. září 2013
00:56

Vy jste na Kvildě byl pouze v pekárně? A vedle do pivnice jste nezašel?


napsal(a): JindraKT (mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 9. září 2013
12:02

Jardel

to JindraKT: oni už točí to jejich i v pekárně...


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 9. září 2013
17:50

Dwarf

to JindraKT: důvod je napsaný v článku, stačí si to přečíst ;) do uzamčené pivnice jsem se vloupávat nechtěl...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

JindraKT

úterý, 10. září 2013
15:56

to Dwarf:
No, já četl pozorně a dočetl jsem se, že pekárna má zavírací dobu v 16 hodin (což mohu ze svých asi tří dosavadních návštěv potvrdit), ale že vy jste dorazili asi v 17.30 h a díky tomu, že na místě bylo ještě dosti lidí, jste byli v pekárně obslouženi. O tom, že vedlejší pivnice byla již uzavřena, nikde nenacházím ani slovo... :-)

Jinak podle mojí (přiznám se, že občas již selhávající) paměti jsem měl za to, že ještě počátkem července měla pivnice otevřeno denně do 22 hodin. Ale jak říkám: Buď se již u mě projevují počátky senility a paměť mi selhává, nebo s blížícím se koncem turistické sezóny došlo ke změně, anebo si prostě na Kvildě s otevírací dobou dělají, co chtějí. Škoda, že na webu kvildské pekárny/pivovaru není o otevírací době (ale ani o aktuální nabídce piv) ani čárka... :-(

Co se týče pivovaru v pensionu U Zlatého srnce: Zde mám zkušenost velmi negativní. Při naší návštěvě jsme byli jakousi starší nesympatickou ženou za pípou dosti nevybíravě vyhozeni z (prázdného) lokálu s tím, že se jistě již brzy jejich ubytovaní vrátí z výletu a budou vyžadovat večeři, a tudíž pro nás (dva) již není místo. Po této zkušenosti již nemám chuť tento minipivovar (přesto, že jsem prakticky místní a nemám to sem daleko) navštívit.
Jinak pivo ze Srní slibují na čepu i v plzeňské restauraci zdravé výživy Wild Rose ( http://www.restaurant-wildrose.cz/napojovy-listek ), nicméně ani při jedné z mých návštěv tohoto jinak velmi hezkého podniku pivo neměli; prý se v sezóně všechno na Srní vypije a k nim už nedorazí...

Dwarfe, díky za upřesnění a za článek.


napsal(a): JindraKT (mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 10. září 2013
19:07

Dwarf

to JindraKT: dobrá, uznávám, že jsem to nespecifikoval a nerozdělil :-) protože v mém vnímání je to obojí prostě Pekárna Kvilda (od jisté doby s pivovarem), byť s 2 výčepy, které měly oba v neděli zavíračku v 16:00

co se týče Srnce, četl jsem předtím nějaké negativní reakce, ale nás přijali vlídně a upřímně i přesto, že též čekali hosty, kteří dorazili asi 12 minut po nás... tak nevím, na čem to závisí


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

úterý, 10. září 2013
20:31

Jana

to Dwarf:
Tam to vyloženě závisí na tom, jak se dotyčná vyspí. :-)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

hroch

úterý, 10. září 2013
21:29

hroch

to Dwarf: Závisí to třeba na tom, že tvým dvěma metrům a minimálně stotřicetikilům se špatně odmlouvá. A taky seš prakticky nevyhoditelnej. :)


napsal(a): hroch [Odpovědět]

kisutam

pondělí, 9. září 2013
20:29

kisutam

to JindraKT: V té jejich pivnici,kde se nachází i varna,je vskutku velice zvláštní otevírací doba...


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

kisutam

středa, 11. září 2013
18:42

kisutam

to Jana: Nebo s kým se vyspí???


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 10. září 2013
22:51

Dwarf

to hroch: to je názor za 11 bodů z 10 ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Maxič

středa, 11. září 2013
23:07

Maxič

to hroch: Tím se vysvětluje, proč mě tak rychle pustili do varny-páč jsem podobně postavy jako Dwarf...:-)


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

pivo

neděle, 8. září 2013
21:32

pivo

Musela to být moc pěkná dovolená. Všechny ty ochutnávky, trochu i závidím.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 8. září 2013
12:40

jiri.kana

Ve Volarech jsem se stavil včera. Na čepu místní polotmavá dvanáctka (nezaujala mě) a "pivo dovezené odjinud", což byl Poutník (dobrá volba). Světlý ležák přímo od zdroje prý bude do týdne.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

středa, 11. září 2013
21:30

tomáš

to jiri.kana: Když si tak na jejich webu prohlížím fotky tý sterilní bezduchý nóbl restaurace, tak mám obavy o budoucí výtoč, protože si tam fakt nedovedu představil místní chlápky v montérkách i bez a nevím kolik turistů do Volar, kde nic moc není, přijede mimo letní sezonu. Když už dalo město těžký prachy do rekonstrukce bolševickýho hotelu, tak by se mělo konečně odhodlat zachránit starej krásnej pivovar, kterej je v dost zuboženým stavu a kterej by se mohl stát na rozdíl od toho hotelu lákadlem pro turisty.


napsal(a): tomas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI