Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový jihočeský pivovar u golfové stepi


Nový jihočeský pivovar u golfové stepi

Nový jihočeský pivovar u golfové stepi [p1267]

Na jihočeské pivní mapě přibyl další bod, který se jeví být docela zajímavým a nadějným. Minipivovar Glok, nacházející se ve Svachově Lhotce.

Svachova Lhotka. Schválně – kdo z vás tohle jméno dnes slyší poprvé? Kousek od Českého Krumlova, pár zastrčených stavení, kterými končí silnička odbočující z Chabičovic (které zmiňuji zejména kvůli tomu, že se jedná o nejbližší autobusovou zastávku) na trase Český Krumlov – Kaplice. Za Lhotkou už je jen golf, les a údolí Vltavy.

Golfové hřiště (v pozadí Kleť)
Golfové hřiště (v pozadí Kleť)

Village golf hotel Svachův dvůr “, všude samý golf… – přiznávám, že mě to zpočátku trochu odrazovalo a mé plebejštější já se obávalo, zda má v této společnosti vůbec co pohledávat. Mé obavy naštěstí byly zbytečné a už teď na začátku snad můžu prozradit, že se mi tam prostě líbilo. A nejen mně.

Po kraťoučkém pěším výletu (druhá nejbližší autobusová zastávka je Zlatá Koruna, Rájov, Harazím na trase České Budějovice – Český Krumlov) jsme notně vysmažení, polem lesem brodem, sluncem loukou golfem, dorazili do oné Lhotky. Dvůr rekonstruovaného jasně bíle omítnutého statku byl řádně rozpálený, ale uvnitř čekalo příjemné posezení v chladu. A taky velmi milá a úslužná obsluha. Ta vlastně nečekala, nýbrž obsluhovala.

Budova hotelu, restaurace, pivovaru a lázní
Budova hotelu, restaurace, pivovaru a lázní

Máme desítku, ale ta je taková, že někomu chutná a někomu vůbec…“. Takhle začalo představení tamní pivní nabídky a bylo tudíž jasné, že desítku musíme ochutnat. Byla nám přinesena ve skle na pšenici, shledali jsme ji lahodnou, svěží a dobře picí. A na českou desítku neobvykle chmelově aromatickou. „Kdyby mi někdo řekl, že je to ejl, tak mu to i uvěřím“, pravil jsem já a shodli jsme se všichni tři. A ej(l)hle – byl to ejl! Později jsme tedy zjistili, že je to psáno v pivní nabídce, která na našem stole zrovna nebyla. Ale ta radost, že jsme na něco takového přišli sami, to byl jeden z velmi milých okamžiků dne. Zbývá dodat, že ejl to byl jemný, žádný chmelový extrém.

Světlá svrchně kvašená desítka v ne zcela vhodném skle
Světlá svrchně kvašená desítka v ne zcela vhodném skle

Na čepu dále dvanáctka polotmavá, tmavá a světlá. Světlý ležák byl svěží a chutný, chuťově mi připadal čistý. Ničím mě neohromil, ale ani nenudil. Kdyby toto byl ležákový standard, pilo by se u nás zas o něco radostněji…

Sedmička zrovna došla. Ano, světlé 7° pivo. Pivovárek mě mimo jiné zaujal produkcí 7° piva, což mi při vzpomínce na topiče, slévače a taviče přišlo v noblesním golfovém prostředí poněkud paradoxní. Ale na druhou stranu, takové pivo s alkoholem něco málo přes dvě procenta umožňuje rozumnou dobu po požití legálně odjet automobilem.

Varna
Varna

Něco málo k cenám – půllitr desítky vyjde na 29 korun, dvanáctka na 36. Chutný oběd si dáte za 109. Pivo lze zakoupit i v PET lahvích na recepci, litr a půl bez rozdílu barvy a stupňovitosti za 90 korun. K dispozici je i sklo, tácky a trička.

Poprosili jsme a byli jsme ochotně provedeni po výrobním a lázeňském zázemí, což nás samozřejmě potěšilo. Pivovárek je nerezový z Blučiny. Spilka otevřená. Sládek Martin Hrubeš má prý zkušenosti ze zahraničního působení. A kegy mají vlastní, nikoli „půjčené“. Shlédli jsme lázně pivní ve dřevě (v ceně procedury pro dva je 5 litrů piva) i běžné hydromasážní vany.

Pivní lázně
Pivní lázně

Pivo se jmenuje Glok. Glok zní jako zvon v němčině. Na půllitrech je psáno „pivo jako zvon“. A na věžičce je zvon, vyrobený prý v nějaké staré italské firmě s kořeny snad až někde ve 14. století. Srdce zvonu má být z Olomouce, pokud jsem dobře poslouchal.

Perlička na závěr – něco mi tam „chybělo“. Představte si moderní golfový komplex s hotelem, minipivovarem, restaurací, pivními lázněmi, s možností pořádat kongresy, zastrčený někde v Sudetech… Ale bez dnes již téměř všudypřítomné cedule, která informuje, že stavba byla spolufinancována z nějakého operačního programu EU. Takže to jde i bez veřejných peněz.

Ze Svachova dvora
Ze Svachova dvora


[Jiří ] [Zobrazeno 8132x] [18. srpen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 17] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

tomas

pátek, 30. srpen 2013
13:17

tomáš

to moreli: Já myslím, že tam začínal spíš Böhmerwald. Sudetenland byl historicky cca od Ústí n.Labem po Jeseníky.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

moreli

pátek, 30. srpen 2013
13:37

moreli

to tomas: Máš pravdu, ale pojmem Sudety se dnes většinou označuje veškeré území odstoupené v roce 38 Německu. O existenci Boehmenwaldgau, Deutschsuedmaehren, Deutschboehmen a skutečném Sudetenlandu drtivá většina lidí nemá páru.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:58


posted by: Inzerce

Tchoř

pátek, 30. srpen 2013
23:26

to moreli:
Jo, měl jsem na mysli "Sudety" v tom původním smyslu slova, asi tak jak píše Tomas.
Svachova Lhotka se nazývala německy Fösselhof nebo Mehlhiedl a měla podle lexikonu obcí (z roku 1928) 3 domy, přičemž celé Mirkovice (tehdy Mírkovice, event. Mirkowitz) byly z 65 % české. Ale zpět k pivu: světlou dvanáctku mají dobrou!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 31. srpen 2013
20:05

jiri.kana

to Tchoř:Já to myslel taky tak (jako odstoupené území), čili první chyba. No a druhá chyba pramení z toho, že má protektorátní mapa z roku 1941 není až tak podrobná a místo, kde je Svachova Lhotka, mi připadalo být už za hranicí.
Každopádně se čtenářstvu omlouvám za plácnutí nesmyslu, příště budu opatrnější.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Tchoř

čtvrtek, 29. srpen 2013
22:36

Jen rejpavá poznámka: "někde v Sudetech" to opravdu není. :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

moreli

pátek, 30. srpen 2013
11:53

moreli

to Tchoř: Máš rejpale pravdu, Sudety začínali až 300 metrů od Svachova dvora :D


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 25. srpen 2013
14:37

Dwarf

krásný článeček :-) chtěl jsem se tam stavit minulou sobotu, ale neklaplo to, snad mi to vyjde ještě letos


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jerzy

středa, 21. srpen 2013
08:17

Co se týče té sedmičky, není spíše polotmavá? Alespoň mě tak při mé návštěvě připadala (stoprocentně to ale nevím, protože s obsluhou ani sládkem jsem se o tom nebavil). A docela mi chutnala. Jinak musím potvrdit, že místní obsluha je opravdu velmi příjemná.


napsal(a): Jerzy [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 19. srpen 2013
08:14

jiri.kana

to Vendula:Díky. Ale něco mi říká, že kdybych to nepsal já, ale paní Běhounková, tak tam nejspíš bude víc právě \"toho podstatného\" (jako například otvíračka denně od 10 do 22 a jistě i něco o technologii). Její nasazení při \"těžení informací\" je totiž podstatně vyšší než to moje :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jardel

úterý, 20. srpen 2013
12:31

Jardel

to jiri.kana: tak otvíračka je možná to jediné co bych uvítal navíc. Pro mne jako běžného píče je tento článek dostačující.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Vendula

neděle, 18. srpen 2013
22:50

Dávám 5 hvězdiček hned ze dvou důvodů, za prvé článek je sice stručný, žádný román, ale to podstatné tam je a za druhé konečně je taky od někoho jiného než od té pivní turistky v penzi, což je vzácnost, vlastně kromě toho, že je dneska neděle, tak je to takovej druhej svátek :-)


napsal(a): Vendula (vaclava.zavadilova(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

pondělí, 19. srpen 2013
10:31

Chody

to Vendula: Já Vám nevím, vždycky vyleze někdo, kdo se jinak neprojevuje a začne se strefovat do paní Jany :( Co zatím vězí? Závist, že stačí objet plno štací? Osobní nevraživost? Nevím. A přitom stačí tak málo. Zapojte se pí/sl Vendulo a napište pro nás také nějaký report...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Proč v komentech hledat nevraživost?

pondělí, 19. srpen 2013
11:46

to Chody: Samozřejmě, může to tak vypadat, ale spíš to vypadá na prostou radost z toho, že i jiní lidé napíšou článek, nic víc bych za tím nehledal.


napsal(a): Proč v komentech hledat nevraživost? (abcdef09(a)email.cz) [Odpovědět]

Chody

pondělí, 19. srpen 2013
12:40

Chody

to Proč v komentech hledat nevraživost?: Opět výkřik "ze tmy" :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Proč v komentech hledat nevraživost?

pondělí, 19. srpen 2013
13:00

to Chody: Ano, už je mi to jasné, když by někdo z té tmy články paní Jany chválil, tak bude vše O.K. Někdy tma vadí a jindy zase nevadí...


napsal(a): Proč v komentech hledat nevraživost? (abcdef09(a)email.cz) [Odpovědět]

kisutam

neděle, 18. srpen 2013
20:33

kisutam

Jedná se o Martina Hrubeše z Kroměříže z Černého Orla?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Referee

pondělí, 19. srpen 2013
08:50

Ano sládek z Kroměřížského Černého Orla.


napsal(a): Referee [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI