Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lípa je nejen Krásná…


Lípa je nejen Krásná…

Lípa je nejen Krásná… [p1193]

Malé městečko na pomezí (dnes již národního parku) Českosaského Švýcarska a Lužických hor, Krásnou Lípu, jsem v minulosti navštívila mnohokrát. Ať už mé kroky pouze přes něj vedly na nějakou pěš, či cyklo túru, nebo dokonce jsme tu s přáteli přespávali u příležitosti nějaké turistické akce, vždycky mi připadalo takové malebné, poklidné. Místo, kde se zastavil čas. Je to místo, na které mám jenom dobré vzpomínky, byť jsem tady jednou píchla kolo. Ale i tato příhoda patří k těm dobrým, neboť v místní dílničce proběhla oprava téměř obratem a ještě jsem od ženy majitele dostala kávu, aby mi čekání rychleji uběhlo.

V Krásné Lípě
V Krásné Lípě

O to víc mne potěšila zpráva, že právě zde bude otevřen nový minipivovar. Ten starý, fungující do roku 1949 a zbouraný v letech šedesátých si já nepamatuji. Ani to Krásnolipské pivo (světlou 10° a světlou i tmavou 14°) jsem neochutnala.

Slavnostní otevření je avizováno na pátek 2. srpna. Tento den se mi však nehodí a tak domlouvám svoji návštěvu na den následující. Již ráno při nástupu do vlaku tuším, že se asi pěkně ohřeji, další tropický den na obzoru. Naštěstí pivovarská restaurace je klimatizovaná. A od nádraží tak daleko není, necelých 10 minut, z kopce. Ale to předbíhám.

Křinický pivovar
Křinický pivovar

V pivovaru se vítám s majiteli (jsou celkem tři) a postupně je při pití zdejšího moku zpovídám. Technické detaily si zvídaví čtenáři již jistě přečetli v jiných pramenech, ale přesto je ve stručnosti níže uvedu, mne však zajímalo nejvíc něco jiného. Jak se současní majitelé dali dohromady, když všichni jsou původně „náplava“ odjinud a co je vedlo k založení pivovaru. Toto mi vysvětluje jednatel společnosti, pan RNDr. Jan Srb: prvopočátek se datuje do roku 2005, kdy všichni pracovali na projektu OPS České Švýcarsko na podporu cestovního ruchu. Zde se seznámili a v této oblasti pak působili i dále. Další ze spolumajitelů, výkonný manažer pivovaru, pan Bc. Radim Burkoň, tomu přitakává. Ten se do Krásné Lípy dokonce i přestěhoval. Pan ing. Jiří Rak, majitel malé cestovní agentury, působící v regionu, je pak třetím společníkem (určitě nejen do mariáše).

Etikety
Etikety

A tihle pánové si řekli, že by bylo fajn, obnovit tradici vaření piva v regionu, ke kterému mají své vazby. Když jim město nabídlo objekt ke koupi, bývalý zájezdní hostinec, neváhali a v roce 2010 jej koupili a začali pracovat na projektu vysněného pivovaru. Lehce se o tom mluví i píše, ale trvalo to více než dva roky, než se stal sen skutečností. Partnery projektu byly i další subjekty: město Krásná Lípa, Rozvojová agentura OPS Č. Švýcarsko a Agentura Pondělí.

A právě partnerství posledně zmiňovaného subjektu pivovar odlišuje od jiných podobných podniků. Zabývá se totiž integrací a zapojením osob s postižením na otevřený trh práce. Křinický pivovar je zároveň sociálním podnikem, ve spolupráci s výše zmíněnou agenturou zaměstnává postižené lidi z regionu, kde je práce málo i pro lidi zdravé. Chvályhodný počin.

Lahváče
Lahváče

V klimatizované restauraci, u dobrého piva by se povídalo příjemně dál. Nechci však majitele zdržovat od práce (přece jenom, je den po otevření) a tak obracíme list směrem k technologii a vůbec věcem, s pivem spojenými. V Křinickém pivovaru se rozhodli navázat na tradici piva Krásnolipského a jejich základním portfoliem bude (místo původní 10°) 11° světlá a silnější pivo tmavé, příp. polotmavé. To podle zájmu zákazníků. Dále pak letní a zimní speciály. Na otevření si toho však připravili více: světlou 11°, polotmavou 12°, tmavou 14°, řezanou 12° a svrchně kvašenou pšenici s květem lípy (to prý když jsou v Lípě a sami se o sběr květu pivovarští přičinili) a meduňkou.

Výčep
Výčep

Všechna piva jsou za stejnou cenu 30/21 Kč a název Falkenštejn (Falkenstein) evokuje na české straně zbytky hrádku u Jetřichovic a na straně německé známý a horolezci hojně navštěvovaný mohutný skalní útvar stejného jména. Přeshraniční spolupráce je tady doma, vždyť region je Českosaské Švýcarsko. A tak není divu, že i starosta města Bad Schandau byl na slavnostním otevření pivovaru. A v době mé návštěvy se určitě polovina osazenstva rekrutovala z německých turistů. Ale vraťme se k pivu.

Varna
Varna

Technologii dodala firma p. ing. Krýsla, varna je dvounádobová, 500 l, 4 spilky, uzavřené víkem, po 1000 litrech a 8 tanků o stejném objemu. Pro svrchní kvašení do budoucna počítají se dvěma CKT. Po počátečním rozjezdu a experimentování předpokládají odběr sladu z Kounic, speciální pak od Wayermannů, chmel ŽPČ a Harmonie, kvasnice z Protivína. Vaří se klasicky, na 2 rmuty. Vrchním sládkem je ing. Koza a pivo zde vaří další ze sympatických mladých mužů, absolventů „Kozí líhně“ sládků SPŠPT Podskalská, Martin Melzer, který mne také svým rajonem provází.

Sládek při práci
Sládek při práci

Vkusně moderně zařízená restaurace je zcela nekuřácká, v patře pak je ještě sál pro pořádání společenských akcí. Venku malá předzahrádka. Dát si tu můžete nejen chuťovky k pivu, ale na jídelníčku je i pár hotovek regionální kuchyně. Pivovarská sekaná pečená v pivu a zadělávaná čerstvým mlátem opravdu neměla chybu! Dodavatelé surovin, certifikovaní farmáři a výrobci, jsou též výhradně z regionu. Ani sběratelé nepřijdou zkrátka, ke koupi jsou tácky, etikety, sklo i trička. Pivo si rovněž můžete odnést s sebou v litrových PETkách (kromě pšenice).

Restaurace
Restaurace

A jaké pivo bylo? 11° sv. – příjemně hořké, dobře pitelné pivo; 12° ptm. – plná, na můj vkus více sladová, s kávovými tóny; pšenice – trochu ostřejší, s vůní bylinek, meduňka ovšem překrývá ten lipový květ, osvěžující, dobře pitelné pivo. 14° jsem neochutnala, tu hodnotit nemohu. Těžko říct, pro které bych hlasovala jako pro svého vítěze. Asi by 11° a pšenice obsadili bednu společně.

Spilka
Spilka

Pokud tento nádherný kraj neznáte, nový pivovar bude určitě dalším stimulem k jeho návštěvě. V samotném městě, které je i sídlem Správy NP České Švýcarsko, najdete také infocentrum parku a muzeum. Fyzicky zdatní se můžou ještě letos, 7. září, zúčastnit i Park maratonu (Krásná Lípa – Bad Schandau), jehož je Křinický pivovar partnerem. Kdo nechce běhat, může se občerstvit Běžeckou 9°, kterou pivovar chystá pro tuto příležitost.

Sklep
Sklep

Odpoledne pokročilo, pivovar jsem si přidala k těm dobrým vzpomínkám z minulé doby a ani se mi do rozpálených ulic nechtělo. A to jsem ještě netušila, co mi národní dopravce chystá za „chuťovku“ na cestě zpáteční.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7718x] [12. srpen 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Rash

středa, 21. srpen 2013
14:01

Rash

Pivní Partyzán navštívil Krásnou Lípu a Křinický pivovar až čtrnáct dní po otevření a jeho pocity a najdete tady: http://pivnipartyzan.blogspot.cz/2013/08/krasna-lipa-schonlinde-pivo-falkenstejn.html


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Kari

pondělí, 12. srpen 2013
14:00

Kari

Zavedení sociálního podniku je jistě chvályhodný počin, kterým se Křinický pivovar odlišuje (byť to rozhodně není jediný pivovar, který zaměstnává postižené lidi). Tento počin byl zároveň podmínkou pro získání dotace 5 mil. Kč z Integrovaného operačního programu. V tom už se Křinický pivovar mnoha dalším podobá.

Mimochodem ve stejném seznamu podpořených projektů na zavedení sociálních podniků jsem našel projekt Pivovar Chříč (příjemcem dotace - v tomto případě pouze necelých 650 tis. Kč - je společnost Pivovar Chříč s.r.o.). K tomu se mi podařilo vygooglit jen reportáž ČRo Plzeň ( http://www.rozhlas.cz/plzen/zpravodajstvi/_zprava/937789 ), o snaze o zachování objektu bývalého pivovaru rovněž s cílem obnovení vaření piva. Máte někdo víc informací? (Omlouvám se, že jsem se oslím můstkem dostal až k tématu pro rubriku "Chystané pivovary" a děkuji Janě za jako vždy velmi aktuální článek.)


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:19


posted by: Inzerce

Rash

úterý, 13. srpen 2013
09:13

Rash

to Kari: Třeba tady http://www.propolis-os.cz/ (netuším, co používáte za vyhledávač, ale google na základní hesla vyhodí desítku dalších souvisejících odkazů).


napsal(a): Rash [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI