Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak jsme dobývali České Budějovice 2: Samson


Jak jsme dobývali České Budějovice 2: Samson

Jak jsme dobývali České Budějovice 2: Samson [p226]

Vrátíme se v naší návštěvě po časové ose zpět k příjezdu na nádraží a jako první štaci máme v plánu exkurzi do pivovaru Samson. Exkurzi, která se málem neuskutečnila z - dovolím si tvrdit že byrokratických - důvodů. I když, na druhou stranu, z mediálně známých důvodů, to asi nemá pivovar jednoduché. Ač ohlášeni, na vrátnici z nás zrovna radost nemají: „za vrátnici ani krok, než se vyřídí formality“ a ani fotografování dvora a budov zvenčí nejde zrovna osazenstvu vrátnice pod nos.

Pivovar z ulice
Pivovar z ulice

Po nezbytném papírování a zaplacení sto korun českých se nás ujímá náš průvodce, pan ing. Daniel Dřevíkovský. Sympaťák, ale - zakazuje nám fotografovat, zejména technologii, prý si to majitelé nepřejí. Vytahuji tedy svoji legitimaci PI (díky Chody) a jsem odkázána na tiskového mluvčího, pana Sommera. Ten slibuje oficiální fotky k otištění zaslat. Jemu čest, slib dodržel a tak můžete i vy nahlédnout do útrob Samsona.

Nádvoří
Nádvoří

Nejprve trochu historie – datum založení pivovaru Samson se počítá od roku 1795, kdy skončil spor tamějšího magistrátu s občany o právo vaření piva. Na místě současném však začal pivovar vyrůstat od roku 1843. Nejprve zde byly postupně umístěny lednicové sklepy (1851) a po dokončení sladovny (1871) se pivovar v roce 1872 rozjíždí naplno. Jeho produkce byla již od počátku zaměřena na export, nejprve se pivo vozilo koněspřežnou železnicí, trasovanou poblíž závodu, posléze byla postavena i vlastní vlečka (bohužel, už je minulostí).

Budova sladovny
Budova sladovny

Dobu, kdy byl součástí Jihočeských pivovarů, si asi každý pamatuje, jakož i to, že při povodních v roce 2002 pivovar utrpěl značné škody. Od roku 1966 se používá značka Samson, po peripetiích obnovená v roce 2011. A historie doby nedávné je tak složitá, že ponechávám každému na úvaze, co si z mediálně propíraných kauz vezme. A ještě malá perlička z dob dávné historie: na základě jakýchsi obchodních dohod může pivovar používat, jako pouze jeden ze dvou subjektů (druhý je Porsche), Württemberský znak.

Sladovna
Sladovna

Nejprve naše kroky míří do sladovny, kde se nachází 9 humen a sladuje se od září do května při celkové produkci 2 300 tun. Při výrobě piva používá pivovar Samson pouze české suroviny, vodu bere z artézských studní (z hloubky 274 m), doslazování cukrem, ani barvy za studena se nepoužívají. V roce 1995 proběhla velká rekonstrukce pivovaru, kdy zde byla instalována i nová varna (ZVÚ H.Králové) o kapacitě 440 hl.

Varna
Varna

Ta původní pocházela z roku 1918 a měla kapacitu pouze 250 hl. Ovšem na výzdobě původní místnosti se realizátor “vyřádil“. Klasické historické nádoby a nádherně zdobně vykachlíkovaná hala, s původním erbem města Českých Budějovic. Do budoucnosti se tu prý počítá s muzejní expozicí.

Spilky
Spilky

Spilky má pivovar jak otevřené tak i CK tanky. Otevřené kádě jsou o obsahu 440 hl a je jich celkem 34 (z toho 12 půlených). Ležácké sklepy pak mají kapacitu 250 000 hl. Celkový výstav piva je 120 000 hl/rok, víc jak 50% jde na export, zhruba do 20 zemí, pod názvem „1795“ (světlé, tmavé i nealko). Pivo proto prochází pasterací, nefiltrovaná je pouze malá část ležáku 12°. Na přání zákazníka produkuje pivovar i privátní značky, např. Praga. V technologii nechybí nejmodernější KHS plnič.

Koštujeme
Koštujeme

V portfoliu piv jsou: 10°, 11°, 12° světlé, 12° tmavá, dále pak dia pivo Dianello a známé Pito, které se zde vyrábí od roku 1974 (jako první nealkoholické pivo u nás). V rámci degustace jsme ochutnali světlý ležák, na naše přání ve dvou verzích: kvašený v otevřené spilce i v CKT. Byli jsme zvědaví, který bude lépe chutnat. A jak to dopadlo – svorně jsme se shodli, že lepší byl ten z CKT, prý je i více sycený, tak asi proto. Pro mne osobně to bylo nejlepší pivo z celého dne. Na závěr ještě koštujeme ležák tmavý, ale ten je příliš sladký.

Jdeme do prodejny
Jdeme do prodejny

Po návštěvě pivovaru ještě na skok do pivovarské prodejny a pak už se přesunujeme do místního gigantu – Budvaru. Ale o tom zase příště...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 10443x] [27. leden 2013]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

b-ch

pátek, 1. únor 2013
20:02

Trochu mi při občasných návštěvách Samsonu připomíná ten jejich zákaz vstupu na vrátnici Kutnou Horu. Kutná Hora dopadla špatně a myslím si že s podobným přístupem dopadne v nejbližší době i Samson. Pivovaru Kutné Hory bylo škoda, ke konci (před uzavřením) vařil výborné pivo, to se o Samsonu dnes říct nedá ani náhodou.


napsal(a): b-ch [Odpovědět]

Vondráček

pátek, 1. únor 2013
22:30

to b-ch: To uzavření Samsonu proběhne, ale pouze ve Vašich snech. Každý pivovar byl kupován svým majitelem s úplně odlišným záměrem-Lorec v K.H. koupil nadnárodní koncern proto, aby v tom kraji zlikvidoval konkurenci, to že následně pivovar zavře, věděl už před podpisem smlouvy, naopak Samson je protipól-do toho zahraniční investor nasypal značnou sumu peněz a úkolem pivovaru je vydělávat, což se v současné době daří víc než dobře, bez ohledu na to, že Vaším ani mým favoritem tohle pivo není.


napsal(a): Vondráček (vondracek(a)email.cz) [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
05:36


posted by: Inzerce

J

sobota, 2. únor 2013
08:56

to Vondráček: To do Braníku taky nasypali:-))))


napsal(a): J [Odpovědět]

krivacek

úterý, 29. leden 2013
19:32

krivacek

Já vloni komentoval jejich hlavně marketingové aktivity. Ptal sem se na prohlídky a případně pivovarsou pivnici a oznámili mi, že je v plánu na rok 2013, ale nějak tomu nevěřím.


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

Kulda

úterý, 29. leden 2013
13:14

Po druhém odstavci jsem si myslel, že se autorka spletla a vstoupila do muničního skladu. To bych popisovaná omezení chápal, ale v Samsonu? Zjevně nejsou, potom, co kus svého historického dědictví prodali pod předchopzí firmou BMP americko-brazilskému Anheuserovi, ve své kůži... A protože se teď v kuloárech řešilo, zda není pivovar (Samson) opět na prodej, ani bych se té ostražitosti nedivil. Co kdyby přišli špioni, že jo? Ale k věci: zmínka, že značka Samson byla obnovena v roce 2011 je chybná. Pokud mě pameť neklame, pivo pod touto značkou se vyrábělo bez přerušení jak za Jihočeských pivovarů, tak posléze BMP, a bylo, jak to říct, různorodé chuti. Takže jakápak obnova?


napsal(a): Kulda [Odpovědět]

Jana

úterý, 29. leden 2013
13:44

Jana

to Kulda:
Ohledně té značky : takhle nám to bylo sděleno. Teď jsem se ještě dívala do svých poznámek, kde stojí "obnova značky Samson 2011". Pokud si vzpomínám, tak právě za doby JčP tam byly o značku nějaké tahanice.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 29. leden 2013
14:48

jiri.kana

to Jana:Tam spíš půjde o to, že se vrátili k používání výhradně značky Samson. Tedy už žádný přívlastek Budweiser Bier a žádná značka Budweiser Bürgerbräu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Pivař

úterý, 29. leden 2013
16:35

to Kulda:
No, myslím, že to dopadlo ještě dobře. Když jsem asi před 10ti lety fotil pivovar v Tunisu (zvenku), tak mě sbalili a musel jsem 3 hodiny na policii vysvětlovat, že nejsem žádný špion ;)


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Jana

úterý, 29. leden 2013
16:34

Jana

to jiri.kana:
Tak jsem to měla já (a samozřejmě i oni) na mysli. Značka bez přívlastků. :-)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

kuliferda

pondělí, 28. leden 2013
11:17

Diky za reportaz. Drobny preklep: "pod názvem „1975“ (světlé, tmavé i nealko)".
Zajimalo by me, zda Samson skutecne vari pivo na stupnovitost 10°, 11°, 12°. Doslechl jsem se, ze vari svetlou pouze 13°, kterou posleze redi...


napsal(a): kuliferda [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 28. leden 2013
11:40

Dwarf

to kuliferda: název jsem opravil na 1795; my jsme se tam doslechli, že se vaří na stupňovitost...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pondělí, 28. leden 2013
13:05

Jana

to Dwarf:
Za opravu Ti děkuji, chybička se (bohužel) občas vloudí. :-)
ad:kuliferda- opravdu se vaří na stupňovitost, potvrzuji D.slova. Ukazovali nám i to "dolaďování".


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 28. leden 2013
14:52

jiri.kana

to kuliferda:Jednou ze změn, které přišly s novým majitelem, je i vaření na stupňovitost.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

kuliferda

středa, 30. leden 2013
10:29

Dwarf, Jana, jiri.kana: Diky za odpoved.


napsal(a): kuliferda [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI