Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prodavačem v pivotéce


Prodavačem v pivotéce

Prodavačem v pivotéce

Sláva, už i v Českých Budějovicích máme pivotéku! Vyzkoušel jsem si ji z obou stran.

Nabídka piva v Českých Budějovicích nebyla dosud nijak oslnivá. Kdo se nespokojil s klasickou marketovým sortimentem obohaceným tu a tam nějakým mimořádným závozem typu Konrad v Normě, byl odkázán na příležitostné samozásobení při cestách mimo kraj. Takovéhle smutné shrnutí platilo donedávna. Krajskému městu zkrátka chybělo místo s možností nákupu něčeho pivně zajímavého.

Naštěstí si této díry na budějovickém trhu všimla i jedna sympatická podnikatelka. A ač se do té doby sama o pivo nezajímala, šla do toho. Díky paní Šreflové tak od srpna v Plachého ulici můžete pro pivo do malé pivotéky. Paní Šreflová do toho nešla tak úplně samostatně, budějovická pivotéka funguje jako pobočka zavedeného brněnského podniku Modrý lev . Přesněji řečeno, jedná se o franšízu. Což skýtá četné výhody a pochopitelně i některá omezení.

V úzké ulici se nefotí zrovna nejlíp
V úzké ulici se nefotí zrovna nejlíp

Náhoda tomu chtěla, že jsem se stal prvním zákazníkem tohoto podniku. Má dětská radost z přítomnosti pánů Schneidera a Matušky v Budějovicích paní majitelce nemohla uniknout. Dali jsme se do řeči a prakticky hned se shodli na tom, že by si podnik zasloužil menší propagaci na nějakém pivním webu. Teď je prosinec, pivotéka se usadila a ve zdraví přežila první měsíce. A já se v rámci čerpání materiálu pro článek vtírnul na druhou stranu prodejního pultu a jednoho sobotního dopoledne si vyzkoušel, jaké to je, nabízet Budějčákům pivo. Sobota je co se týče prodejů zatím docela slabá – aspoň nehrozilo, že napáchám moc škod.

Lednice s čerstvými pochoutkami
Lednice s čerstvými pochoutkami

Jistěže jsem nastoupil s plnou hlavou mouder. Co by se dalo dělat, co by se nemělo, jak na zákazníky… To bylo naivních představ! Jak budu doporučovat vybrané speciality, jak poukážu na sezónní 14% vánoční záležitosti z Pelhřimova a Trutnova – a šmarjá, doufám, že bude dost nefiltrovaných záležitostí v lednici… Pak přišel první zákazník, koupil si obyčejnou desítku a lednice ho nezaujala, protože v ní byly PETky.

Sezónní speciály
Sezónní speciály

Nejlepší způsob, jak korigovat své naivní představy, je stoupnout si za pult a zkusit si to sám. Takže děkuji paní Šreflové za to, že mi tu možnost poskytnula. Konfrontace s realitou je velmi cenná. Pokoušet se zjistit, co lidi zajímá, co a jak má smysl nabízet. Být v místnosti plné vesměs dobrého piva, být si vědom toho, jak zboží tikají biologické hodiny. Pokoušet se lidem nabízet zboží a přitom je neotravovat.

Trapisti
Trapisti

Mezitím jsem se dověděl, že i v pivotéce se krade, takže prodavač by si měl dát pozor na mrtvé úhly a dražší vzorky raději mít poblíž. Zaujalo mě, že podle předpisů by v podniku měla být dvě umyvadla. A pobavila historka o Vietnamcích, nedlouho po otevření provádějících fotografickou špionáž podniku. Pokud by se tahle naše pracovitá menšina chtěla kromě večerek pustit i do pivotékového byznysu, nebyl bych proti.

Kocouři
Kocouři

Dočkal jsem se i uspokojení některých svých představ, jak by to v pivotéce mělo chodit. To když jsem byl požádán o doporučení nějaké zajímavé pšenice a podařilo se mi prodat všechny verze Schneider Weisse a Weizenbock od Matušky.

Já bych to koupila snad všechno
Já bych to koupila snad všechno

Přeji budějovické pivotéce mnoho zdaru. Ale jaképak přání, raději si tam zas někdy skočím pro pivo. To bude totiž mnohem hmatatelnější podpora.



[Jiří ] [Zobrazeno 23760x] [19. prosinec 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 12] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karl von Bahnhof

sobota, 22. prosinec 2012
19:14

P.S.Nejjednodušší, jak vidím, je tedy opět = jen hanět a nechtít rozvoj dalších pivoték po naší republice, však kromě Brna a Prahy ani jiná města nemáme a vlastně žádný rozvoj nesmí být:-(((
Nicméně, já jsem navštívil a odešel spokojen, chce to jen čas a méně keců od rádoby chytráků, ale na názor máme pravda nárok každý z nás, tak ho také vyjadřuji.
Přeji ať dále funguje a lidi postupem času najdou cestu a pokud krachne, nebude první ani poslední.


napsal(a): Karl von Bahnhof (Severnaya(a)email.cz) [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 20. prosinec 2012
13:51

Rosťa

Teď nevím, co je lepší. Kozel zahradníkem nebo pan Kaňa pivotékařem?:-)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
19:05


posted by: Inzerce

Kejna

čtvrtek, 20. prosinec 2012
16:05

Kejna

to Rosťa: .. no Kozel číšníkem je rozhodně dost prima :)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Dwarf

středa, 19. prosinec 2012
21:39

Dwarf

nj, Jiří... prodávat pivo své kamarádce jistě nedá takovou práci :-) a kdyby to koupila všechno, jistě bys jí s tím pomohl ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

DanDv

středa, 19. prosinec 2012
21:19

Franšíza! :-D
Sympatická paní podnikatelka se nejspíš neorientuje nejen v pivu, ale vůbec v byznysu. Jinak by totiž na franšízování nějaké tuctové brněnské pivotéky nikdy nepřistoupila, protože jí z toho neplyne žádná výhoda, spíše naopak. Za franšízu se totiž platí. A za to podnikatel získává určitou exkluzivitu a dobré jméno. V čem ale spočívá exkluzivita právě pivotéky u Modrého lva opravdu nevím. Nebyla ani první svého druhu, ani není ničím vyjímečná nebo zvlášť známá mimo oblast Brna.
Ale kdo chce kam...


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

píra

středa, 19. prosinec 2012
22:32

píra

to DanDv: A co know how, kontakty, dodavatele, dodací podmínky, závozy?
Jinak to muselo být skvělé. Stejně tak by si měl každý milovník piva zkusit občas točit v hospodě s běžným provozem. Taky zkušenost k nezaplacení.


napsal(a): píra [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 20. prosinec 2012
08:43

to píra: Jaké know how? To je prodejna piva, ne výroba telekomunikačních satelitů. Kontakty a vše ostatní si člověk zjistí během jednoho dopoledne na internetu.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 20. prosinec 2012
11:35

Mosquit

to DanDv:
To si asi představujete trochu zjednodušeně... už jen dovoz zahraničních piv není záležitostí "vyřešení za odpoledne přes internet".


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 20. prosinec 2012
14:12

napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 20. prosinec 2012
16:30

Mosquit

to DanDv:
Aha, rozumím, doporučujete kupovat pivo z jiných pivoték, a pak ho přeprodávat v té "své".


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

DanDv

čtvrtek, 20. prosinec 2012
21:44

to Mosquit: Vy jste si ty odkazy ani nerozkliknul, že? Hned v tom prvním stojí: Vítejte na stránkách firmy výhradního importéra speciálních belgických piv.
Takže ne pivotéka, ale výhradní dovozce.
Takže když si paní podnikatelka otevře pivotéku a zkontaktuje tohoto dovozce, může jí tento dodávat belgičany, aniž by mu musela hradit franšízový poplatek, jako jistě musí v případě Modrého lva.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

Alf Daemon

sobota, 19. leden 2013
15:46

to DanDv:
Takových "výhradních dovozců" jsou mraky ve všech oborech. Každá firma si to dá do propagačních materiálů, aby jí to dodalo kredit, ve skutečnosti o nějaké exkluzivitě většinou nemůže být ani řeč. Spíše to kupují v nějakém marketu.
Kolega mi vozil z Lucemburska a Belgie místní piva běžně koupená v obchodě za cca 25 Kč / třetinku.


napsal(a): Alf Daemon (alf_daemon(a)atlas.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI