Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ladislav Sás odpovídá...


Ladislav Sás odpovídá...

Ladislav Sás odpovídá... [p175]

Po poměrně dlouhé odmlce pokračuje náš seriál otázek a odpovědí dalším pivovárkem. Dnes už se začínáme pohybovat mezi minipivovary a prvním v řadě je sokolovský Permon - minipivovar např. zajímavý tím, že za dobu své působnosti už vařil na třech místech či že lahvuje do skla i filtrované pivo. Na Vaše otázky odpovídal majitel pivovaru Permon pan Ladislav Sás.


Ladislav Sás


Václav Vožech

Dobrý den, měl jsem možnost několikrát ochutnat Vaše piva a chutnají mi, gratuluji vám i nám pivařům za Vaše piva. Chci se zeptat na dvě věci, které jen zdánlivě nesouvisí s pivem:

1) Jak se Vám povedlo dostat se do Tesca? Slyšel jsem (z jiné komodity), že je to velmi těžké a složité a že ceny jsou stlačené na minimum?

V Sokolově se otevíralo nové Tesco a nabídli jsme regionální produkt. Nebyl žádný problém.

2) Měl jste na návštěvě v pivovaru pana Tomáše Vandase. To pozvání bylo na Vaši žádost?

Moc otázce nerozumím. V pivovaru jsme již měli mnoho návštěv, běžně pořádáme exkurze.

Děkuji za odpovědi


Jiří Kaňa

Měl bych několik dotazů k lahvovému pivu. Zaujala mě zpráva v tisku o tom, že pivo Permon je k dostání i v některých prodejních řetězcích. O jaký sortiment se jedná a kde konkrétně to lze koupit? A jak to máte pro takovýto prodej vyřešené se stabilizací lahvového piva? Proč se ptám - v jedné nejmenované pivotéce jsem koupil P.I.P.A. ve skleněné lahvi. Do konce trvanlivosti zbýval ještě víc než týden, ovšem pivo už bylo zoctovatělé. Pivo stálo normálně v regále. Mělo by se tedy prodávat výhradně z chladničky?

Pivo prodáváme v Tescu v Sokolově, kde máme vlastní lednici, v jiných řetězcích zatím neprodáváme. Pivo do nejmenovaných pivoték nedodáváme. K trvanlivosti lze uvést, že je na lahvi uvedeno „skladujte v chladu a temnu“, což jsou základní podmínky, ve kterých lze skladovat nefiltrovaná piva, takže záleží třeba i na tom kde stojí ten regál.

Děkuji za odpovědi a těším se na vaší případnou větší expanzi s lahvovým pivem.


Ladin

Přeji dobrý den a rád bych se Vás zeptal na následující ohledně sokolovského pivovaru.

1) Jak se daří? Můžete naznačit, jaký by mel být letošní výstav?

Daří se dobře, výstav by měl být do 2000hl.

2) Svrchně kvašená piva - co se to letos stalo? Dlouhé čekáni bylo z obchodních nebo technologických důvodů? Pět let nic, variace na téma světlé/tmavé/polotmavé a příchutě do toho, a najednou IPA, pšenice, slibovaná APA...

Nestalo se nic zvláštního. Máme nový pivovar a tím také větší výrobní kapacity, takže můžeme lépe reagovat na požadavky trhu.

3) Můžete naznačit, jaký je poměr různých balení piva? Sudy, plast, sklo (chválím)...

Naznačuji, že poměr je vyvážený a prodej ve všech typech obalů roste stejně.

4) Můžete naznačit, jaký je poměr různých typů piva? Klasika, ochucené, silné, svrchně kvašené,... Světlé, tmavé, polotmavé... Filtrované, nefiltrované...

Klasika zůstává beze změn a svrchně kvašená piva u nás jako novinka narůstají.

5) Můžete naznačit, jaký je poměr distribučních kanálů? Točené, lahvové v prodejnách, Tesco, sklo v hospodách/hotelech...

Tato otázka je příliš konkrétně zaměřena na obchodní informace a přesahuje rámec rozhovoru.

6) Při otevírání současného pivovaru jsem zaznamenal, že do provozování vlastní restaurace se Vám nechce. Nezměnilo se něco?

Změnilo, bohužel ještě k horšímu. V současné situaci nelze podle našeho názoru ve městě, kde nejsou téměř žádní turisté otevřít specializovanou pivovarskou restauraci.

7) Co říkáte na karlovarskou konkurenci?

Jestli myslíte nový pivovar, tak jsme zatím neměli možnost Karla IV ochutnat.

8) Vzpomínám na první ročníky Vašich pivních slavností, tenkrát ještě v Lomnici. Existuje naděje, ze by se mohly vrátit časy zpět a viděli bychom více pivovarů na Vaší akci?

To už zůstane jen historií. I když je dnes minipivovarů mnoho, tak je jen stěží dostanete i na mnohem renomovanější místa a akce.

9) IPA vynikající, ale u pšenice bych měl prosbičku - nešla by snížit hořkost?

Nešla, vyšší hořkost u pšenice nám i většině zákazníků vyhovuje.

10) Jak u Vás vznikají nová piva? Má sládek volnou (samozřejmě s ohledem na ekonomickou stránku věci) ruku? Nebo rozhodujete Vy? Neuvažujete už o tom, že byste něco z nabídky vyřadili?

Ona ta piva nejsou nová, jsou to běžné druhy se známými recepturami. Jen se s novými trhy na ně objevila poptávka. Takže se logicky snažíme využít výrobní kapacity. Z hlediska výběru sortimentu se žádný nápad neztratí, ale o receptuře rozhoduje sládek. O vyřazení piv z nabídky zatím neuvažujeme. Zatím naštěstí nacházíme pro každé naše pivo své klienty.

Díky za odpovědi

Dej bůh štěstí


Marek Kamlar, KSPS Praha

Dobrý den, pane Sási, na téma Permon jsme se spolu bavili již nejednou, i přesto se mi podařilo vymyslet několik otázek, na které jsem se vás ještě neptal. Tady jsou:

1) Jelikož patřím ke konzumentům, kteří pivo v plastu příliš neuznávají, velmi kvituji, že Permon jako jeden z mála našich minipivovarů stáčí i do skla. Rád bych ale v této podobě vyzkoušel i světlou dvanáctku či světlou desítku. Dočkám se někdy?

V nejbližší době o tom neuvažujeme, desítku možná na léto.

2) Když už jsme u toho lahvového, docela by mě zajímalo, jak u vás vychází poměr „lahvové ve skle ku lahvové v plastu“? Pokud to nijak neevidujete, můžete to alespoň nějak odhadnout?

Lahvové pivo ve skle s naším novým sortimentem mírně narůstá.

3) Některé vaše etikety jsou po grafické stránce velmi povedené, což mě jako jejich sběratele nenechává klidným. Ne vše ale dokážu sehnat nepoužité, příp. za to nechci zbytečně utrácet. Bylo by tedy možné, abyste přešli na takové lepidlo, které by splnilo jak svůj účel, tak následně umožňovalo etiketu snadno odlepit?

Nelepící lepidlo zatím neumíme sehnat, lepíme po stáčení na orosené lahve, takže se moc vymýšlet nedá. Snímatelné samolepky jsou cenově nedostupné.

4) Před několika týdny jsem si zakoupil půllitrovou lahev vašeho pšeničného speciálu, na jehož etiketě bylo uvedeno „nevratný obal“, což je tak nějak v rozporu s nařízením vlády č. 209/2010 Sb., které mj. stanovuje výši zálohy na všechny typy půllitrových pivních lahví s korunkovým uzávěrem na 3 koruny a platí již od 1. 8. 2010. Mám tomu tedy rozumět tak, že na váš pivovar, resp. prodejce vašeho piva, se toto nařízení nevztahuje?

Neviděl bych to na nějaké protivládní pivo, i když by to byl dobrý marketink. Zmíněná vyhláška se týká jen vratných obalů. My obaly kupujeme jako nevratné a hradíme příslušné ekologické poplatky za jejich užití. Žádná záloha v ceně piva není započtena. Na našem trhu používá nevratné lahve na pivo více místních i zahraničních pivovarů. Traduje se, že se někomu podařilo vrátit nevratnou lahev v supermarketech. Ale to je asi v našich krajích taková tradice. Jen se tím přímo okrádá prodejna nebo pivovar, který za tuto lahev zálohu zákazníkovi vrátí.

5) Výtažek z borůvek, hořkých pomerančů či višní neboli rostlinný macerát. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co se za tím skrývá? Mám za tím opět hledat nějakou „Krýslovinu“, nebo něco vlastní výroby, např. šťávu z kompotu apod.? Mohl byste také naznačit, v jaké fázi výroby tyto výtažky do piva přidáváte?

Tato otázka mi připomíná „Malakinoviny“, ale ubezpečuji, že šťávy z kompotu nebo něco z vlastní výroby se v naší výrobě nevyskytují.

6) Nedávno jsem si všiml, že u pšeničného Permona došlo ke změně obsahu alkoholu ze 4,6 na 5 % obj.. Můžete mi, prosím, ozřejmit, co bylo důvodem k takovéto změně? Došlo k podobné úpravě také u zbytku Permoního sortimentu?

Došlo pouze k upřesnění obsahu alkoholu na nové šarži etiket bez technologické změny ve výrobě.

7) V dubnu letošního roku jsem si v pražském Melantrichu zakoupil třetinkovou lahev jejich světlého ležáku, dle originální receptury vyráběného právě u vás, v lahvi se však nenacházelo pivo světlé, nýbrž tmavé a navíc s příchutí višní čili jsem si na tom vůbec nepochutnal. Dokážete mi říci, kdo za tuto záměnu může?

Takovou záměnu opravdu vysvětlit nedokážu. Přihodit se může všechno, ale tmavé pivo s příchutí višně jsme nikdy nevyráběli (i když jsme si před lety nechali vyrobit i etikety).

Tolik mé otázky. Závěrem snad ještě pochvala za to, že už si Permona nemusím spojovat pouze s průměrným pivem. Vaše ležáky mají do dokonalosti sice ještě hodně daleko – např. světlá 11ka má pořád víc společného s lehkými marketovými pivy než s jedenáctkou, byť méně prokvašenou – ale třeba letošní Velikonoční 13ce jsem opravdu neměl co vytknout, no a pšeničnému bych klidně dal i 1* a současně jej nazval nejpovedenějším pšeničným pivem z minipivovaru u nás, tedy velký posun kupředu.


Richard Chodora, Pivní.info

Otázek je poměrně dost, takže já jen krátce. Váš pivovar sídlí již na třetím místě. Můžete nám historii přesunů výroby piva Permon přiblížit? Kde všude se pivo vařilo, odkud kam se stěhovala technologie? Existuje/existovala možnost, že se Vaše pivo vařilo paralelně na více místech?

Pivo se opravdu vařilo postupně na třech místech. Oba nové pivovary se budovaly z důvodu potřeby zvyšování kapacity výroby. Technologie se nestěhovala, protože po dobu stavby nového pivovaru se v původním muselo vařit. K paralelní výrobě docházelo po dobu náběhu nového pivovaru, protože výroba piva je dlouhodobější proces v řádu několika měsíců. Aby bylo pivo neustále k dispozici tak docházelo k časovému překrytí dvou výrob. V současné době je funkční pouze nejnovější pivovar Permon III. Technologie předchozích pivovarů je prodána a provozovny jsou uzavřeny.

Provozní historie: Permon I 2006-2009 LOMNICE, Permon II 2009-2011 SOKOLOV, Permon III od r.2011 SOKOLOV.

Děkuji za Vaše odpovědi a jsem rád, že mohu prodávat Vaše lahvová piva.



[Pivní.info] [Zobrazeno 9619x] [25. listopad 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

sobota, 22. prosinec 2012
21:56

jiri.kana

Na jejcih "Vánočním speciálu ale pale" jsem si právě velmi pochutnal. Voňavé picí pivo.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

ladin

úterý, 27. listopad 2012
19:54

Politika- jsem posledni, kdo muze byt podezrivan, ze by volil fasisty, ale nerikali jsme pred lety, ze nejsme jako oni (ze nebudeme odsuzovat za politicky nazor)?
Lahve- mam pred sebou Permona i Zatec a skutecne je to tak, identicka lahev, stejna sklarna, podle (ne)oznaceni formy bych tipnul z jineho obdobi. Etikety me matly a Permona jsem vyhazoval; v brzke dobe napisu, jak jsem uspel s automatem v Globusu.
Malakinuv zaver- s lehkymi marketovymi pivy nechapu jako JardaK. Ohledne psenice bych se chtel zeptat ostatnich, jak to vnimaji. Ja svrchne kvasena piva miluji, velmi horky pilsen take, ale sokolovska horka psenice? Dam jeden kousek a dost...
Vystav pivovaru- odkud je informace na tomto serveru, ze loni to bylo 2500 hl? V pokles se mi nechce verit. Zaroven by me zajimal nazor ostatnich na pomer vystavu (necelych?) 2000 hl a varny 15hl? Podobny nepomer naznacuje i info z jineho zdroje, ze kapacita je kolem 5000 hl.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
09:27


posted by: Inzerce

Vašek Švihlík

úterý, 27. listopad 2012
13:17

to VozechV: Tomáš Vandas není žádnej pravicovej extrémista!!!
Zkuste prosím používat alespoň občas mozek, děkuji.


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ivan

úterý, 27. listopad 2012
16:24

ivan

to Vašek Švihlík:
Samozřejmě že není, náckové i fašisti jsou levičáci stejně jako jejich rodní bratři bolševici :-D


napsal(a): Ivan [Odpovědět]

Vašek Švihlík

úterý, 27. listopad 2012
19:20

to Ivan: Běž domů Ivane, čeká tě Nataša


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

blackdog

úterý, 27. listopad 2012
09:20

to VozechV: A jak to souvisí s pivem? Že je někdo pravicový extremista jste slyšel v televizi, nebo máte před jménem titul PhDr.? Typuji na to první, protože otázka:\"To pozvání bylo na Vaši žádost?\", svědčí o tom, že jste měl problém prospět z českého jazyka už na základní škole.


napsal(a): blackdog [Odpovědět]

Michal V.

úterý, 27. listopad 2012
14:07

to blackdog: Máte pravdu, že s pivem to nesouvisí, nicméně na otázku kdo pozval pana Vandase do pivovaru lze odpovědět zcela jednoznačně. Pan Sás zvolil odpověď neurčitou bez bližšího vysvětlení.
Není mi jasné, kde u pana Vožecha spatřujete problém s užíváním spisovného jazyka. Zároveň Vám sděluji, že ve slově TIPUJI, jak jste jej užil, se píše měkké i.


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

moreli

úterý, 27. listopad 2012
15:40

moreli

to Michal V.: Když Vám to není jasné, kde je chyba v textu pana Vožecha, tak Vás tedy NA MOJI ŽÁDOST ZVU na pivo, abychom si to vysvětlili :D


napsal(a): moreli [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 26. listopad 2012
22:29

VozechV

Pane Sási, Vše odpovědi jsou ve většině případů víceméně vyhýbavé. Netýká se to jen mých otázek, ale i ostatních. Když se vrátím ke své otázce. Četl jsem, že pravicový extrémista Vandas navštívil Váš pivovar na pozvání. Takže přímá otázka: Jste sympatizant takových lidí jako je Vandas, Ano, či ne?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

JardaK

pondělí, 26. listopad 2012
18:18

JardaK

Marku, k bodu 3):
Také jsem nadával na etikety, co nejdou dolů. V horké vodě se akorát rozmočil papír a bylo po nich. Už vím že jdou a to rychle a jednoduše - fénem. Tímto děkuji pánům z Bělče za tuto užitečnou informaci a za to, že oživili pivní nudu u nás na Kladně a přivezli Cara, mimochodem výborného, na pouť (je už to sice šest týdnů, ale na pochvalu lepší pozdě, než nikdy). Dále mě zarazila poznámka, že ne vše seženeš nepoužité. Ty preferuješ nepoužité? Já naopak etiketu darovanou nebo koupenou považuji za nouzovku. Není nad to koupit lahev, vychladit, pivo vypít a ohodnotit a etiketu tak mít sice třeba poškozenou sloupnutím, ale s vlastní historií.
2) k závěru:
Tak tady bych se hodně hádal. Permona jsem měl vždy jen výborného a za srovnání s lehkými marketovými pivy by tě sládek měl chytit a topit v Gambrinusu :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.11.2012 ve 21:21:51


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Pípa

pondělí, 26. listopad 2012
20:22

to JardaK: Kam privezli Cara???????


napsal(a): Pípa [Odpovědět]

JardaK

pondělí, 26. listopad 2012
21:21

JardaK

to Pípa:
To už je minulost, pouť 13.-14.10. na kladenské pěší zóně.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Pípa

úterý, 27. listopad 2012
09:08

to JardaK: Tak to jsem prošvihnul. A je na Kladně něco pitelného krom Starokladna?


napsal(a): Pípa [Odpovědět]

JardaK

úterý, 27. listopad 2012
17:50

JardaK

to Pípa:
Sem tam Bernard, Na Kovárně Bakalář a u Zlatého selátka v Rozdělově měli Rohozec, ale nevím jak dnes. V okolí pak ve Velké Dobré Rebel a v Unhošti Podkováň. Ale přímo ve městě fakt bída.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 26. listopad 2012
15:03

Sekal

Flašky z Permona vracím v Kauflandu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 26. listopad 2012
16:41

jiri.kana

to Sekal:Nerad bych plácal, ale mám pocit, že je to stejná lahev jako používá Žatec, tudíž vratná.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

pondělí, 26. listopad 2012
20:44

Chody

to jiri.kana: Neplácáš, tedy v tom, že tuhle lahev používá Žatecký pivovar jako vratnou.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Elf

pondělí, 26. listopad 2012
12:02

Elf

Ve větě: "... ubezpečuji, že šťávy z kompotu nebo něco z vlastní výroby se v naší výrobě nevyskytují," se mi líbí, jak pan Sás ubezpečuje, že nic normálního nepoužívají, pouze chemické dobroty. Že by špatné pochopení, jak se používá slovo "ubezpečovat"?


napsal(a): Elf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI