Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

7. Pivní fenomény Žatec


7. Pivní fenomény Žatec

7. Pivní fenomény Žatec

Říká se, že plánovaná akce nestojí za nic a ta neplánovaná je vždy lepší. U nás ale plánovat musíme a vždy je to prostě nejlepší. Nehledě na to, že plánování a počítání probíhá hodně v předstihu. Z prostého důvodu – všichni účastníci si musí svoje volno ve svých zaměstnáních zařídit. A téměř ve všech případech si na pokračování Pivních Fenoménů (dále jen PF) našetřit. Bohužel se zatím nenašel nikdo, aby nás sponzoroval. Pokud tedy někdo z Vás chce platit pivo, jídlo, ubytování, cestovní náklady a další nezbytnostě? Bude sice ve svém okolí vypadat jako blázen, ale na druhou stranu ho budeme všude chválit a i drobnosti pro něj uděláme. Například si pro ty peníze dojedeme. To je asi tak všechno, na pletí záhonů, mytí oken a další podobné nezáživné práce zapomeňte. Samozřejmě cestovní náklady spojené s převzetím peněz hradí sponzor.

V sobotu 28. dubna 2012 se vydáváme do Žatce, kde bylo vybráno 9 hospod, tentokráte pod taktovkou Jany Lavičkové (stajlANALitiX). Rozmanitost opět více než dostačující. Naneštěstí v tento den padají teplotní rekordy a s nimi málem i my. 30 stupňů ve stínu a na žíle 2 promile je velmi zvláštní spojení.

Ubytovali jsme se v pro nás lukcusním hotelu Černý Orel, kde mají ve foyer vycpaného medvěda. Někteří z nás ho v brzkých ranních hodinách přemlouvali, jestli ještě nepůjde na plzeň v plechu nahoru na pokoj. Ani neodpověděl, srab!

Hotel Černý Orel
Hotel Černý Orel

Vyrážíme!

U Medvěda - první zastávka zároveň slouží jako místo pro ideovou konferenci PF a pro nasycení žaludků. Zde si útroby promastíte vcelku slušně - jen bramboráky z pytlíku a kuřecí směs, kde prim hraje kečup nás nějak nezvedali ze židlí. Interiér lehce přeplácaný – jsou tu obrazy i na stropě. Tohle ale nikomu z nás příliš nevadí. Další matematické znamínko v podobě křížku dostává zahrádka – gril na tunu masa, efektní bar, posezení f ourajtu. Ale plíseň (bohužel né ušlechtilá) na pivních táccích, které tam evidentně nebyli z předchozího večera, to je hnus. Další mínusoidní věc je ona místnost, kde i král s*** sám. Prostě WC neskutečný – vzhledem i smradem (včetně dámských). Když si uvědomíte, že alespoň my muži a chlapci na WC trávíme polovinu času z celého večera…

Na čepu Plzeň, Master, Žatec 11°. Slušná účast piv, podpora regionu a dvakrát plzeň jako bonus. Vše ale stačilo pouze na 4. místo, 341 bodů.

Vyrážíme
Vyrážíme

Páté místo patří Pivovaru u Orloje , který sousedí s Chrámem chmele a piva. Hodnocení se ale vztahuje pouze na pivnici, která je nekuřácká, velikáncká a ve všech směrech pivovárencká. Mají tu vychytáfky jako trezor na půllitry štamgastů v podobě malých drátěných dvířek na zámeček, nebo plechové kostky, na kterých si můžete zahrát třeba šachy. Měli byste si z toho všeho správně sednout… víte kam, ale nesednete si. Nějak nám chyběl pocit úžasu, o kterém jsme si mysleli, že přijde mezi nás. Zahrádka je doufejme v režimu upgrade, protože jinak to nemá cenu.

Piva byla pitelná – hořký Samec, dvanactkoidní tmavé chrámové velmi mdlé a tmavostí připomíná staropramenní granát. Dost nám v nabídce chyběla pšenice, která by uzavřela kruh. Nebo příprava na léto skutečným radlerem. Pravda mají tu světlé pivo řezané limčou. Ale sakra v pivovaru?! Proč? Dost otazníků ne! Nejsem „nějakej tendlecten“ přes WC, ale tady jsou teda tydlecty jako výborný. Pisoárů řada předlouhá, naproti nim předlouhá řada umyvadel a kakabinek. A celé takové červenočerné. To se musí vidět. Tedy 5. místo, 339 bodů. Proveďte prohlídku kompletnuju i s Chrámem chmele a piva. Stojí to za to!

Pivka od Orloje
Pivka od Orloje

Volyňačka – je třetí, ale jen na našem plánu cesty. Umístění pro ni předposlední, 8. místo a 243 bodů. Hospoda o několik levelů níž. Vlhké zdi místy bez omítky nejsou patinou, která je plusem v hospodách ve velkoměstech. Tady to tak prostě je. Menší překvapení bylo pivo. Ale pouze počtem. Rohozec, Gambrinus, Březňák. Chtěli jsme dát alespoň nějakou šanci a zkoušíme všechny. Nic, nichts, nothing. Pouze Březňák nezklamal a tvořil body. Klasický příklad – dát si 20 něčeho v půllitru, čumět na fotbal na plazmě, 20x si dojít na šajzekomoru a domu. Rohozec ani nedopíjíme, slušně pozdravíme těhotnou pivonosičku a zrychleným přesunem se taxíkujeme dál.

Ostrov – na první pohled obyčejná třetí cenová skupina, ale na ten druhý první místo žateckých PF. 427 bodů z 540 možných. Proč? Hospoda si na nic nehraje, na čepu pouze jedno pivo Žatec 11°. Dostačující, jeho chuť naprosto nejlepší. Pan vrchní po 22 letech k hostům přistupuje skvěle. Je to člověk, kterého hospoda baví. Kuchyně nepředstavitelná – tlačenka, párky, matjesy, sekaná a další za 15 Kč. K tomu hotovky a polévky. V sobotu! Nemáme co dodat, snad jen ještě jednou pochválit pana vrchního. Ano pouze jedno pivo a vítěz. Někdy málo znamená hodně. Je to prostě nezapomenutelný ostrov uprostřed Žatce. Povinná zastávka pro všechny!

Vítězný Ostrov
Vítězný Ostrov

A teď honem rychle z vrcholu na dno, ať to máme za sebou. Z divnoblbého důvodu mají U Slunce v sobotu zavřeno, proto k naší smůle končíme v Pizzeria Tom a Segy. 222 bodů, poslední 9. místo. V trubkách mají Radegast, který takhle ale chutnat kurva nemá. Jídlo nehodnotíme, pizzy mohou být třeba dobré, ale v pizzerii kde mají v záchodě hovno, nevím. WC – počet míst k sezení 2, počet míst k stání 0. Sklo špinavé jako konec kance. Honem vocamcať pryč.

Tulipán – country restaurace docela zkrušovicená. Další podtřístovkový salůn. Ani krušovický vlajkáč alkáč Mušketýr je nezachrání. Ba ani tuplák nenarve prostory. Velmi specifická hospoda na periferii. Proč na začátku sobotní noci v country hospodě hraje Usher, 50cent, nebo kýho šlaka?! Nikdo tam není a přitom o pár metrů dál v baru Bardorana mají plnou i terásku? Chtěli jsme hodit oko, ale tlačili nás čas a moč. Byla tu vidět naprostá neúčinnost kántrystajlu. V jiných podobných zařízeních tohoto typu co jsme měli možnost navštívit bylo od 18 hod. poloplno a country hudba byť reprodukovaná z CD jemně v pozadí připravovala vzduch na nástup kapely a dávala tušit další prohopsanou noc. Každá vynechaná teplá sobotní noc je country death. Tulipán 288 bodů a 5. místo.

Hrob nejstaršího pivaře
Hrob nejstaršího pivaře

Pivní bar Hříbek se svými speciály skončil na 3. místě, 345 bodů. Útulno, perfektní místo a velmi dobrý podnikatelský záměr. Jen by to chtělo se nejdříve podívat někam jinam a potom dělat bigbít. Čtvrthodinová čekací doba na pivo je určitě jen výjimka, stejně jako personální neznalost piv na čepu. Na toto všechno existuje lék, v podobě konkrétní nabídky piv u každého stolu, nebo již zažitých pivních listů, jako má Aliance P.I.V.. Host se při čekání dozví co si to vlastně objednal a hlavně obsluze odpadnou stresy a totok. Samozřejmě zasloužené třetí místo. Kdo zná Černou Horu už ví. Jemný výstřelek do tmy bylo nefiltrované Moravské sklepní. Nic co by ubíralo na síle, naopak, byl Chlumecký Vít 11º – pšeničný nefiltrovaný ležák. Uvědomujeme si, že mít vícekohoutí saň chce odvahu, ale rotace pivovarů neuškodí. Chce to odvahu do Matušků, Kocourů a dalších. Pozvednou totiž poháry hostů zase o kousíček víš.

My mladí a talentovaní jsme se přesunuli Na Mládí – s 265 body 7. místo. Jistě tušíte, že zde bude něco špatně. Jde o to, že sezení po tmě venku není jakože výhra. Nepřekonaný Žatec 11° je i zde. Nechceme se nikoho dotknout, i když v té tmě to není zase tak velký problém, ale dvě lampy, které dají alespoň tušit, kde jsou stoly, vše vysypat kačírkem, dvě slečinky na roznášení piva a jsme úplně někde jinde. Chápeme, že jde o sezónní sezení a proto hodnocení neberte až moc vážně, ale... Ostatně po odpoledním tenise zůstat až do rána si také dokážeme představit. Menším minusem bude určitě velký počet tenisových raket poztrácených na cestě domů.

Sem zapisujeme
Sem zapisujeme

Poslední žatecpoint patří dvěma psům, kteří mají i svoji vlastní krčmu - Krčma u dvou psů – 2. místo, 355 bodů. Ve všech análech mých spolupíčů se dočítám o dvou hlavních zásadních připomínkách. První pojednává zhruba o tom, že umístění mezi garážemi a panelovými domy není příliš cugut. Druhá se ale zmiňuje o tom, že si všichni umí představit zde strávený celý večer. Já bych si dokázal představit i strávení klobás, nakládaných sýrů a dalších k pivu hodících se potravin. A samozřejmě k tomu fůru Démonů, nějaký ten Master a nakonec brutálně hořké Svijany. Jakákoli krčma nemůže za to, kde se krčí, my jsme se tam defacto dokrčili.

Vracíme se...
Vracíme se...

Černý Orel vzlétl s ránem! Budeme doporučovat i bar v hotelu Černý Orel, ale zbytečně. Začíná tam rekonstrukce, doufáme, že ne kvůli nám a našemu sčítacímu procesu. Nicméně pod akváriem s nějakejma elektrickejma rejnokama jsme se slušně upravili. Vrchní Jakub kmital nožičkami jak k vohni!

Velká různopivost v Žatci panuje, to se musí nechat. Čili pro nás i pro Vás jedině dobře. Ve finále jsme poznali, že Žatec je po právu město chmele a piva. Bohudík Vám za něj, milý žatečáci.

Výsledky 7. Pivních fenoménů Žatec (maximální počet dosažitelných bodů bylo 540)

1.místoOstrovŽatec427 bodů
2.místoKrčma U Dvou psůMaster, Démon, Svijany355 bodů
3.místoPivní bar Hříbek speciály, Plzeň345 bodů
4.místoU MedvědaMaster, Žatec341 bodů
5.místoPivovar U OrlojeSamec, Chrámové tmavé, Kolečko339 bodů
6.mistoTulipánKrušovice288 bodů
7.místoNa MládíŽatec265 bodůbez adresy, hledat jako sportovní zařízení
8.místoVolyňačkaRohozec, Gambrinus, Březňák243 bodů
9.místoPizza Tom a SegyRadegast222 bodů


[Tomáš Kabrna] [Zobrazeno 8972x] [14. červen 2012]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI