Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Sessler, aneb trnavské bloudění


Pivovar Sessler, aneb trnavské bloudění

Pivovar Sessler, aneb trnavské bloudění [p550]

Jeden z týdnů letošního smogového podzimu jsem strávila v bahně. Nikoli ovšem v bahně nějakého velkoměsta, leč v bahně léčivém, piešťanském. Co však v tamějších končinách dělat ve volném čase, když se nad Váhem válejí mlhy a na nejbližší kopce je stěží vidět? Do osvěžovny? To tak pro lahváče z bohatého sortimentu Steigra do místní Billy, jinak ve městě samotném je pivní poušť. Výjimku tvořila jen lázeňská kaviareň Kantína, kde čepovali Krombacher weizen, leč nepříliš dobře ošetřený. Jak vidno, výtoč je malá. Bohužel, návštěvníci dávali přednost chemičkám – Topvaru a PU.

Pivovar ve sladovně Sessler
Pivovar ve sladovně Sessler

Nejbližší minipivovar je v Trnavě, takže výlet směr Trnava! Časově za odpoledne zvladatelný program. Podle mapky, uvedené na stránkách pivovaru víme, že se nachází kdesi za bývalým cukrovarem, asi 2 km od nádraží. Místní nám radí autobus, ovšem ten jezdí 2x za hodinu a jeden právě odjel. Prý je to ale tak 20 minut pěšky. Sláva, tak to ještě zvládnu i prohlídku starého města!

Navíc, staré město leží jen trochu bokem od vytyčeného směru. Trnava je jedno z mála slovenských větších měst, které neznám a rozhodně zklamaná z alespoň letmé návštěvy nejsem. Město je obklopeno hradbami, staré budovy se převážnou většinou pyšní novým kabátkem (nebo se na něm pracuje), pěší zóna, nádherná barokní katedrála sv. Jana Křtitele ze 17. století, dóm sv. Mikuláše…

Zahrádka už zeje prázdnotou
Zahrádka už zeje prázdnotou

Po projití starého města už vzhůru do pivovaru! Docházíme k cukrovaru, ptáme se na cestu. A právě tady děláme „osudovou“ chybu. Neměli jsme se ptát na pivovar (byť jsme zdůraznili, že se má jednat o pivovar Sessler), ale na starou sladovnu. Jen pro dokreslení – v Trnavě je sladovna nová, poblíž nádraží a pivovar starý a tam nás právě všichni dotazovaní směrovali. Ten je ale úplně někde jinde!

Po další hodině, strávené „obdivováním“ místních sídlišť a zástavby na kraji města to chci vzdát, naštěstí se najde místní znalec a tak zhruba po dalších deseti minutách konečně stojíme před kýženým objektem. Pivovar je umístěn v parku, jistě tam musí být v létě pěkné posezení na zahrádce.

Pivní bus

O historii pivovaru už zde bylo psáno v minulosti, tak jen připomenu, že pivovar a restaurace Sessler se nacházejí v historických prostorách bývalých Sesslerových sladoven. Ty založil Jozef Sessler v roce 1873 s pod názvem „Prvá trnavská sladovňa“. Novodobá historie se pak začala psát 25. září 2008, kdy byl pivovar uveden do provozu a první várka byla vystavena 7. listopadu 2008.

Restaurace Sessler
Restaurace Sessler

Scházíme do sklepních místností, na bývalá humna sladovny, kde je umístěna restaurace. Počet míst je prý 165, teď však personál „hraje přesilovku“. Víc než čtyři návštěvníky (vč. nás) jsme tam během naší (bohužel zkrácené o čas bloudění) návštěvy neviděli. Varna je umístěná přímo za výčepním pultem, vaří se prý tak 2x týdně.

Trnavská varna
Trnavská varna

Mají vlastní recepturu a vlastní slad. Více podrobností se nám z obsluhujícího personálu nepodařilo vytáhnout, nezajímalo je to a odkazovali na sládka. Ten tam však nebyl, neboť se zrovna nevařilo. Zájemci, nechť se tedy podívají na www.sessler.sk.

Světlý a tmavý ležák
Světlý a tmavý ležák

Alespoň tedy něco o portfoliu v tu dobu nabízených piv. Na čepu byl světlý a tmavý ležák (obojí 11,5°) a polotmavý speciál 20°. Světlý Sessler (1,2 EUR/0,5 l) mi připadal dost nevýrazný, ale pitelný. Takové lehké pivo na letní období. Tmavý (1,3 EUR) byl dosti sladový, speciál (1,08 EUR/0,3 l) pak byl vyloženě sladký.

Polotmavý speciál
Polotmavý speciál

Nečekejte, že byste tady dostali nějaké chuťovky k pivu, jak jsme zvyklí u nás. Jediné „malé“ jídlo byl guláš s chlebem. Ceny jídla jsou zde vyšší, možná i to má vliv na návštěvnost, nevím.

Cestu zpět na nádraží volíme tím nejpřímějším směrem a za pomoci autobusu. Bohužel však už nemáme ani čas si prohlédnout v parku, přilehlém k cukrovaru, zajímavou křížovou cestu.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 7485x] [1. prosinec 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Karol

neděle, 4. prosinec 2011
08:45

K pisateľke článku.
Podľa fotiek ste tam boli po podávaní meníčka. Usudzujem podľa svetla a niektorých áut na parkovisku. Ak sú fotky Vaším dielom, určite sládek v pivovare bol. Jeho miesto nie je pri kotloch, ale v pivovare. Je na škodu veci, že ste nepovedali čašníkom, aby sládka privolali cez telefón, určite by sa s Vami rád stretol. Ak by tam aj nebol, býva 4 minúty peši od pivovaru a nie raz sa stalo, že šiel do pivovaru a urobil prehiadku pivovaru aj mimo svojej "povinnej" prítomnosti v pivovare. Z článku som sa nedozvedel presný čas a deň, kedy ste boli v reštaurácii na návšteve. Verím, že keď sa ešte raz pri potulkách po Slovensku objavíte v Trnave, neobídete nás. Vopred sa môžete ozvať na telefón: +421 911 700 352, čo je priamo na sládka, určite sa dohodnete. Výnimku tvorí len nedeľa, varenia piva a sanitácie. Keďže pivovar obsluhujeme len dvaja, počas varenia by sa Vám nemal kto venovať a počas sanitácie cesta exkurzie vedie povedľa sanitačných nádrží, ktoré sú nahriate a hrozí, že sa návštevník môže popáliť a spôsobiť si úraz. Z týchto dôvodov sa prehliadky pivovaru v daných situáciách nekonajú. Prehliadka sa dá dohodnúť vopred aj niekoľko dní i týždňov.


napsal(a): Karol (karol.puschenreiter(a)azet.sk) [Odpovědět]

kisutam

neděle, 4. prosinec 2011
18:06

kisutam

to Karol: V tomto naprostý souhlas,prohlídka technologie byla samozřejmostí s velkou ochotou i pana majitele,který byl shodou náhod přítomen.V mnohých českých mini,když se ptáme po technologii,tak je odpovědˇ"tam nemůžete atd."Obsluha ochotná,vstřícná.Jinak děkuji za info.Vzpomínám na Valentínsky špeciál.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:02


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 5. prosinec 2011
12:42

Jana

to Karol:
Po sládkovi jsem se samozřejmě ptali, ale bylo nám řečeno, že není přítomen. O alespoň miniexkurzi zájem byl. Obsluha však nevěděla nic. Píši jen ve spěchu, ozvu se později a dodám podrobnosti. Díky.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Karol

pondělí, 5. prosinec 2011
21:00

to Jana:
Kľudne zavolajte kedykoľvek a porozprávame sa. S pozdravom
Karol +421 911 700 352


napsal(a): Karol (karol.puschenreiter(a)azet.sk) [Odpovědět]

Karol

neděle, 4. prosinec 2011
08:28

Pred pár rokmi bolo na etiketách viacerých pivovarov napísané: "nevhodné pre tehotné ženy". Keď ste si prečítali zloženie piva, medzi iným tam bolo napísané, že pivo bolo vyrobené z rôznych náhrad, prifarbované, prichuťované. "Umeliny" môžu naozaj škodiť. V pivovare Sessler sa vybrali cestou výroby piva len z jačmenných sladov, bez použitia chémie. stabilizátorov a iných chemikálií. Pitie piva a nielen piva, ale aj vína doporučujú mnohí lekári, Samozrejme v primeranom množstve je pivo zdraviu prospešné. Sú o tom napísané mnohé knižky a štúdie. Je veľa žien, ktoré radi pijú pivo, ale keď otehotnejú, majú sa vzdať svojho nápoja? Pár glgov po dobrom obede nemusí uškodiť. Preto je tam napísané, že je vhodné aj pre tehotné ženy. Snáď by tam malo byť aj dopísané, že viac ako dve deci denne už nie je na zdravie, ale môže škodiť. Je to na dlhú diskusiu, ale mali sme veľa otázok v tomto smere. Aj počas kojenia mnohí lekári odporúčajú piť pivo na podporu tvorby mlieka. Majú sa ženy vzdať piva, keď sa nikde nedočítajú, či je pivo vhodné alebo nevhodné pre ne? To nie je informácia na povzbudenie k pitiu piva vo veľkom. Pôvodná myšlienka bola neochudnobovať ženy aj počas tehotenstva a kojenia o ich obľúbený nápoj. Samozrejme v rozumnej miere a spocitom zodpovednosti nielen voči sebe, ale i voči svojmu potomkovi. Asi toľko, hádam to na vysvetlenie bude stačiť.


napsal(a): Karol (karol.puschenreiter(a)azet.sk) [Odpovědět]

kisutam

sobota, 3. prosinec 2011
18:19

kisutam

Pivovar jsem navštívil v únoru letošního roku.Prostředí velice pěkné,ale i my jsme tam tenkrát seděli sami.A taková raritka-nikde jinde jsem to na etiketě neviděl:"Pivo Sessler,tmavý ležiak 11,5%,obsah alkoholu min.4,1%obj,vhodné aj pre tehotné ženy!"Napíše k tomu někdo něco?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Chup

pátek, 2. prosinec 2011
14:33

Chup

Podražili? Minulý rok stála 0,5L 11,5° 0,80€. A 20° tuším 1,2€.


napsal(a): Chup [Odpovědět]

Jana

pátek, 2. prosinec 2011
16:53

Jana

to Chup:
Asi ano. Ostatně,kde se nezdražilo, že?


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI