Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hic sunt: Krtci


Hic sunt: Krtci

Hic sunt: Krtci [p980]

Nápis ”Hic sunt leones” na mapách dávno zmizel. ”Lvy”, resp. místa neznámá, už u nás poutník nenajde. Zato (bohužel, zejména pro poutníka pivního) přibývá míst, kam se onen poutník o víkendech veřejnou dopravou nedostane. Jedním z takových míst je malá obec na kraji Středočeského kraje – Ujkovice. A to už jsme u těch ”lvů”, tedy u ”Krtků”. Pivní poutníci již vědí, že se tady od července 2011 nachází minipivovar Slepý krtek.

Kudy cesta do Ujkovic?
Kudy cesta do Ujkovic?

A když už jsem zmínila tu dopravu, tak jen dodám - pro ty, kteří by to náhodou nevěděli - že zde se pivo vaří v bývalé železniční stanici. Poslední vlak tu ovšem projel v roce 1973. O pivovaru samotném se tady již psalo, piva pak byla hodnocena tu kladně, tu záporně. Pivovárek není spojen s žádným občerstvovacím zařízením, takže jeho návštěva je možná jen po dohodě, či ve dnech, vyhlášených majiteli. V řadě posledním z těchto dnů byla neděle 6. listopadu 2011.

Stanice Ujkovice - dveře vedou do sklepa
Stanice Ujkovice - dveře vedou do sklepa

Vzhledem k tomu, že jednak mne samotnou degustace Slepého krtka v jedné z pražských známých osvěžoven příliš nenadchla a na druhé straně ovšem názor, že rovnou ”u pípy” je to úplně jiné pivo, bylo rozhodnuto o návštěvě Ujkovic. Ovšem vyvstala otázka, jak se tam vůbec dostat. Na další nejbližší trati (č.063 Bakov n.J. - Kopidlo) je už osobní doprava také zastavená, autobusy o víkendu nejezdí (nabývám dojmu, že je to asi jejich fyzikální vlastnost)… Z nejbližších železničních zastávek na ještě provozované trati z Mladé Boleslavi je to do Ujkovic cca 13 km! Volba tedy padla na kolo a nezbylo, než doufat, že se listopadové mlhy se smogem alespoň pro tuto neděli umoudří.

Varna v čekárně
Varna v čekárně

Kupodivu, předpoklad vyšel a tak v neděli ráno vyrážíme s koly vlakem směr Mladá Boleslav. A nejsme sami, kdo má stejný nápad. V Boleslavi přestupujeme na jeden z mála spojů lokálky směr Stará Paka, po asi 20 minutách vystupujeme v zastávce Dlouhá Lhota a šlapeme za vcelku slunného, ale silně větrného počasí do Ujkovic. Nebýt toho, že místo znám ještě z dob, kdy jsem poctivě zrušenou trať prolézala, pivovárek by se hledal dost špatně. Nikde žádná cedule, žádná směrovka k němu. Bývalá stanice je situována za obcí.

Sládek a majitel v jedné osobě
Sládek a majitel v jedné osobě

Na místě samém jsme uvítáni samotnými majiteli, manželi Havlasovými a dostáváme na uvítanou polotmavou 11° Slepého krtka. Po ochutnání pak konstatuji, že tady je to opravdu úplně jiné pivo! Lehké s příjemnou hořkostí, která se rozlévá na patře. Paní Monika čepuje, její manžel obsluhuje plnící zařízení, které prý mají zbrusu nové. Na čepu je 11°, do PETek plní kromě 11° i 13° světlou a polotmavou.

Paní Monika u výčepu
Paní Monika u výčepu

Zjišťujeme, že stejný dopravní prostředek k cestě do Ujkovic jako my, zvolili i někteří další návštěvníci. Ti, kdož přijeli auty holt mají smůlu, buď musí vzít za vděk PETkou, nebo se musí jeden z nich ”obětovat”. Pan Marek Havlas (majitel i sládek v jedné osobě) nás zve k prohlídce minipivovaru a my samozřejmě pozvání rádi přijímáme. Varna je v bývalé čekárně, na což odkazuje i původní nápis nade dveřmi, a vzhledem k malému prostoru se tu vaří opravdu ”na koleně”. Jako nádoby slouží 50l KEGy, topí se plynem.

Varna
Varna

Sládek se má tedy co ohánět, aby navařil pivo pro žíznivé zájemce. Prý už si místní zvykají chodit si pro pivo. Slad odebírá ze sladovny ve Mšeně, chmel je žatecký. Kromě výše zmiňovaných piv vaří občas i speciály, naposledy kávový. Spilka i ležácký sklep jsou rovněž miniaturní, umístěné pod čekárnou v krásném kamenném sklepě. Předpokládám, že za dob provozu zde měla paní výpravčí (poslední zde prý byla žena) uskladněno uhlí na topení.

Ležácký sklep
Ležácký sklep

Před budovou je velký travnatý prostor (bývalé kolejiště), kde je možno posedět na lavičce (v době naší návštěvy to jaksi nebylo to pravé), případně si něco opéct na přilehlém ohništi (na to jsme, bohužel, zas nic neměli, ani mls pro místní pivovarskou kočku). Tak až zas někdy příště a v příznivějším ročním období.

Bývalé kolejiště
Bývalé kolejiště

”Slepých krtků” jsme popili tak akorát, aby nám ještě zbyly síly na cestu zpět, s sebou vzali PETky s oběma třináctkami a šlápli do pedálů směr Nymburk, nádraží na trati hlavní. Cesta to byla dosti krušná, vzhledem k silnému protivětru i dost dlouhá, na lokálky však spoléhat nešlo.

Slepé pivo a suvenýry
Slepé pivo a suvenýry

Polotmavou 13° jsme ochutnali hned druhý den, pivo bylo dobré, cestu přežilo bez úhony. Světlou 13° pak po několika dnech a shodli jsme se na tom, že přeprava a delší ležení už není ”to pravé ořechové”. Pro zájemce doporučuji raději zavítat přímo na místo.

A teprve při návratu jsem si uvědomila, že jsem se vlastně zapomněla zeptat, z čeho vzešel název Slepý krtek.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 8308x] [21. listopad 2011]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vašek

sobota, 18. srpen 2012
21:56

Vašek

Díky železničním nadšencům teď v létě jezdí vláček (Tatrovka z roku 1949) na jednokolejné trati Sobotka-Dětenice a staví mimo jiné v Rabakově, což je asi 1,5 km od Ujkovic. Dnes sem s ním jel (cenu mají jednotnou-30 kč a je jedno, do jaké zastávky jedete). Vláček má jezdit do konce srpna, takže kdo si pospíší, ještě má šanci se toto léto svézt, i když to neprovozujou České dráhy, odjezdové časy na IDOSU dohledatelné jsou, zadejte si cílovou stanici Rabakov. Jezdí jenom o víkendech. Tak to by bylo k dopravnímu spojení a teď bych rád poděkoval mladým manželům Havlasovým za ukázku mikropivovaru, za příjemné povídání i ochutnávku černého kávového piva a do budoucna jim přeju, aby se odhodlali i ke zprovoznění oficiální hospůdky, protože takový hezký místo okolo jejich stavení si o hospůdku přímo říká, alespoň od čtvrtka do neděle by v letní sezóně fungovat mohla :) I když konečné rozhodnutí je samozřejmě jen a jen na nich samotných :)


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

RoCa

úterý, 21. srpen 2012
10:07

RoCa

to Vašek: Kavovou 10% jsem ochutnal v kavarne nedaleko Florence a nadseny jsem z ni tedy vubec nebyl. Mdle pivo bez rizu, navic teple. Doufam, ze si proto nebudu muset nachcat do krku! Jinak pivovaru preji vse nej a samozrejme v budoucnu rad opet vyzkousim.


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

F.R.

úterý, 22. listopad 2011
10:31

Jen pro zajímavost, jak bývalé nádraží, dnešní mini, vypadalo před pár lety: http://www.pshzd.cz/archeo/dobrovice/ujkovice_nadrazi.jpg


napsal(a): F.R. [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
22:03


posted by: Inzerce

hroch

úterý, 22. listopad 2011
23:03

hroch

to F.R.: Ta stará fotka jenom ukazuje, že pro fotku by stačilo ostříhat stromy vyvézt přebytečný bordel a vápnem obílit barák a nové foto bude krásné.
Mám rád když dá někdo nový život staré věci, sám mám taky sto let starý barák, kde jsem opravoval vše kromě podlah, ale ta stará fotka zas tak žalostný stav budovy neukazuje. To neříkám že to bylo hodně špatný, už jen proto že budova mohla být až stočtyřicet let stará.
Jinak super práce a obrovská odvaha být otrokem varny při tak malém výstavu pivovárku.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Njorloj

pondělí, 21. listopad 2011
23:14

Njorloj

Snad jen drobná rada znalejšího místních poměrů v dopravě - pro pěšáky asi nejlepší víkendové spojení z Kopidlna nebo Dolního Bousova - přímo od nádraží jede mikrobus, který navazuje na vlakové přípoje od Nymburka a Jičína na 061, resp. Mladé Boleslavi na trati 064 ve stopě původní trati 063 se zastávkou v nedalekých Domousnicích či Dolních Rokytňanech, do Ujkovic jsou to ale stále 2km pěšky. Spoj jede z Kopidlna např. po poledni tam a v podvečer zpět a na vlaky pohodlně váže.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Jana

úterý, 22. listopad 2011
09:55

Jana

to Njorloj:
jo,jo o tomhle spoji jsme též uvažovali, leč na tuto roční dobu je již onen podvečer dosti pozdní. To je tak na léto.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Ivča

pondělí, 21. listopad 2011
21:50

Až počasí dovolí zajedeme do Ujkovic naším Transportérem s postýlkama a Krtka ochutnáme dle libosti. Havlasovi mají naše sympatie.


napsal(a): Ivča [Odpovědět]

yerka

pondělí, 21. listopad 2011
20:22

yerka

Hezký článek, který bohužel potvrdil mé obavy z obtížné dostupnosti krtka:-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI