Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Po Šariši patrí Juhoafričanom aj Topvar

Co se píše o pivovarech a pivu


Po Šariši patrí Juhoafričanom aj Topvar

[neděle, 22. květen 2005]

SABMiller chce v Topoľčanoch zvyšovať výrobu o licencované české pivá Úvahy o predaji topoľčianskeho pivovaru Topvar, a.s., Topoľčany sa stali skutočnosťou. Juhoafrický pivovarnícky koncern SABMiller v pondelok oznámil dosiahnutie dohody o akvizícii Topvaru. Po Pivovare Šariš tak SABMiller, ktorý bol v hre od začiatku diskusií o predaji topoľčianskej firmy, získa už druhý slovenský pivovar. Mieni ho využiť na zvýšenie svojich stredoeurópskych výrobných kapacít. V plánoch nového vlastníka Topvaru figurujú aj investície do zvyšovania produkčnej kapacity pivovaru.

Podľa vedúceho odboru komunikácie SABMilleru Nigela Fairbrassa súvisia nielen s úlohou Topvaru ako národnej značky pre slovenský trh. „V topoľčianskom pivovare by sa mali variť aj niektoré české značky, ktoré v súčasnosti dovážame z Plzenského Prazdroja,“ dopĺňa odpoveď TRENDU. Ambície Topvaru a presun produkcie českých značiek už majú konkrétne objemy. „Plánujeme zvýšiť výrobnú kapacitu Topvaru zo súčasných 750-tisíc hektolitrov na najmenej milión hektolitrov ročne,“ spresňuje hovorca SABMilleru. Na národnej báze ostane na trhu aj značka Topvar, SABMiller ju hodlá podporovať spolu s ďalšou lokálnou značkou Šariš.

Cieľom akvizície Topvaru podľa generálneho riaditeľa európskej divízie SABMilleru Alana Clarka nie je len zvýšenie výrobných kapacít. „Topvar prináša do SABMilleru silnú lokálnu značku, jedinečný systém distribúcie na Slovensku a kvalitnú výrobu piva,“ vymenúva v oficiálnom vyhlásení koncernu prínosy transakcie. Tá by sa mala uskutočniť vo viacerých krokoch. Po dohode s väčšinovými akcionármi predloží SABMiller ponuku na získanie akcií minoritných akcionárov. Tí v súčasnosti vlastnia 40,5 percenta akcií.

Väčšinoví akcionári po ukončení nákupu na základe ponuky doplnia predajom akcií podiel SABMilleru na tretinu až 49 percent. Pol roka po nadobudnutí začiatočného podielu získa investor majoritu – súčasní väčšinoví akcionári predajú investorovi toľko akcií, aby získal 67-percentný podiel.

Ostatné účastiny majoritných akcionárov bude môcť SABMiller získať na základe opčných zmlúv v priebehu ďalšieho pol druha roka. Postupne by mal investor získať minimálne 95 percent akcií pivovaru. Hodnota čistých aktív, ktoré SABMilleer kúpi, dosahuje zhruba 15,2 milióna dolárov (takmer 460 mil. Sk). (eTREND)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI