Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

říjen 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv říjen 2014


Polotmavou třináctkou Klostermann ze strakonického pivovaru DUDÁK pokřtili dnes jeho provozovatelé nový fotopoint na Kvildě. Jedná se o zajímavou turistickou atrakci, kterou zde budou využívat tisíce turistů každoročně jezdící na Kvildu.

Je to logické spojení známého šumavského piva, který navíc nese jméno spisovatele Sumavy a kvildské sjezdovky, která stojí v místech, kudy Klostermann tak často procházel a atrakce, po které se zde turisté tolik ptali,“ uvádí Václav Vostradovský, starosta Kvildy. Fotopoint tu nechala nainstalovat obec Kvilda a provozovatel Lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Klostermann je naše největší chlouba a zároveň nejúspěšnější pivo v novodobé historii pivovaru. Jedná se o pivo nepasterované a vyráběné z čistě přírodních surovin. Jakási čistokrevná tekutá příroda ze Strakonic. Právě takové pivo se do našeho největšího národního parku skvěle hodí,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK Strakonice.

Fotopoint stojí nahoře na kvildské sjezdovce, která leží uprostřed této známé šumavské obce. Zajímavá turistická atrakce, slouží pro ty, kteří se zde vyfotí pomocí fotopřístroje, snímky si pak každý může vyzvednout na webových stránkách.

Na kvildském fotopointu vznikne první fotka do našeho pivovarského kalendáře, pro rok 2015, jehož tématem budou naše piva. Vedle Klostermanna i například Král Šumavy nebo DUDÁK. Nafotí ho Fotograf Šumavy Vláďa Hošek. Ten bude na jedinečných šumavských lokalitách a v různou roční i denní dobu fotit naše lahvová piva,“ uvádí Jaroslav Tůma.

DUDÁK-Měšťanský pivovar Strakonice a.s. letos slaví 365 let své existence. Od roku 2005 patří městu. V posledních třech letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje po odečtení nepeněžních operací (odpisů majetku) se ziskem. Pivovar DUDÁK zaměstnává 60 lidí. S celkovým prodejem téměř 63,5 tisíc hektolitrů v kalendářním roce 2013 patřil Dudák k pivovarům s největší produkcí v oblasti Prácheňska a Pošumaví. Pivovar DUDÁK udržuje klasickou výrobu a zaměřuje se na produkci nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele).

Pivo Klostermann se vyznačuje se mírně nasládlou karamelovou chutí. Plností a řízem s výrazným chmelovým aroma, který přímo vyzývá k napití. Hodí se zejména k posezení u grilu a pokrmům z drůbežího masa. Toto pivo je svojí skladbou surovin určeno pro chuťový zážitek z jeho konzumace.

Nové šumavský fotopoint je pokřtěný Klostermannem ze strakonického pivovaru Dudák[p222]



[Cvikov] 08:10 [permalink] [reaguj]








Téměř bezchybný Ale Festivale

[středa, 29. říjen 2014]








Malá sázka o velkou věc à la Pavel Vrba – snaha ještě více vyhecovat prvoligové basketbalistky Sev-en Strakonice a nalákat do sportovní haly více diváků. Jak? Ředitel pivovaru DUDÁK Jaroslav Tůma a Ivan Beneš, trenér strakonických basketbalistek a asistent trenéra české reprezentace se vsadili o výsledek nadcházejících dvou zápasů. Jednomu hrozí, že bude na zápase čepovat pivo, druhý ho v případě prohry přijde osobně za pomoci svých svěřenkyň prodávat zákazníkům do pivovaru. Rozhodne se tuto středu (29. října) a tuto sobotu (1.listopadu).

Bude Jaroslav Tůma, ředitel Měšťanského pivovaru DUDÁK ze Strakonic na basketbalovém utkání první ligy žen mezi Strakonicemi a Hradcem Králové čepovat sportovním fanouškům pivo ze „svého“ pivovaru nebo bude muset Ivan Beneš, trenér strakonických prvoligových basketbalistek přijít prodávat DUDÁKA do pivovarského stánku?

Vše se rozhodne ve středu 29. října a v sobotu 1. listopadu odpoledne ve sportovní hale STARZ Strakonice. Jaroslav Tůma a Ivan Beneš se v pátek 24. října vsadili o výsledek nadcházejících dvou utkání strakonických basketbalistek. V případě, že zápasy, které se hrají 29.října (Sev-en Strakonice a BLK Slavia Praha) a 1.listopadu (Sev-en Strakonice a Valosun KP Brno) strakonické basketbalistky vyhrají, bude Jaroslav Tůma čepovat pivo DUDÁK pro všechny diváky, kteří přijdou v sobotu 15.listopadu na další domácí zápas do Sportovní haly STARZ mezi Strakonicemi a Hradcem Králové. „První zápas s SBŠ Ostrava, který se hrál minulou středu, vyhrály naše basketbalistky rozdílem třídy. Všichni příznivci strakonického basketbalu si přejí, aby jim forma vydržela. Chceme děvčata vyhecovat a diváky pozvat na domácí zápasy. Snad se to podaří!“ přeje si ředitel Jaroslav Tůma.

Výzvu ředitele Tůmy jsem okamžitě přijal. Podle papírových předpokladů musíme oba zápasy vyhrát. Ale stát se může klasicky cokoliv. Je to jen sport, který má obzvláště ve své ženské podobě svá specifika,“ s úsměvem na tváři říká Ivan Beneš, který vedle strakonického klubu, působí také jako asistent trenéra u ženské reprezentace.

Pokud prohrajeme, rád s vybranými hráčkami přijdu na oplátku pomoci do pivovaru. Při minulé návštěvě jsem si všiml dlouhé fronty u pivovarského stánku a zdejší prodavačky stíhaly jen s vypětím všech sil,“ doplňuje Ivan Beneš.

Měšťanský pivovar DUDÁK se strakonickými basketbalistkami spolupracuje dlouhá léta a patří k hrdým sponzorům klubu Sev-en Strakonice.

Každý rok klubu přispíváme částkou 150 tisíc korun. Strakonické basketbalistky skvěle reprezentují město Strakonice, stejně jako piva z našeho pivovaru DUDÁK,“ uvádí Jaroslav Tůma.

DUDÁK i Sev-en nezastírají, že se nápadem nechali inspirovat nedávnou sázkou trenéra české fotbalové reprezentace Pavla Vrby s Pavlem Zítkem sládkem z plzeňského pivovaru Gambrinus. Ti se na začátku října vsadili a fotbalové reprezentaci sázka velice prospěla.

Já doufám, že sázka skončí stejně. Fandíme strakonickému basketbalu, takže by mi vůbec nevadilo, kdyby trenér Beneš do pivovaru nemusel a já jsem 15.listopadu strávil zápas u pípy,“ uzavírá Jaroslav Tůma.

Bude trenér strakonických basketbalistek prodávat pivo Dudák?[p222]





Domanínské pivo Medard

[neděle, 26. říjen 2014]

Speciály z Náchoda stále bodují

[neděle, 26. říjen 2014]


Česká chuťovka zná své vítěze

[pátek, 24. říjen 2014]

Prestižní soutěž o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka i letos vyzdvihla to nejlepší, co český trh přinesl na pulty prodejen a stoly restauračních zařízení. Ocenění výrobci převzali své ceny ve středu 22. října v Rytířském sále Senátu Parlamentu ČR. Celou akci zaštítil předseda Senátu Milan Štěch.

Značku Česká chuťovka uděluje už tradičně na podzim komise nezávislých odborníků, vše s garancí Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Nejdůležitějším kritériem jsou vysoké chuťové parametry výrobku a kvalita surovin. Svoji roli ovšem hraje i jeho design.

Dětská chuťovka a chuťové pohárky dospělých

Vedle hlavních kategorií nezapomíná komise ani na malé strávníky a ty, kteří pro ně vytvářejí pochutiny. Společně s Českou chuťovkou byli vyhlášeni i vítězové Dětské chuťovky 2014. Zcela opačnou je potom kategorie českého piva. Vzhledem k významu domácí pivní kultury a tradice výroby tohoto kvašeného moku není divu, že právě na ni padá velká pozornost odborníků i veřejnosti. Stejně jako v roce 2012 a 2013 i letos v této kategorii uspěl benešovský pivovar Ferdinand. Zatímco odborná komise v minulých letech ocenila jejich tmavý ležák a patnáctistupňový d´Este, letos si Ferdinand odnese certifikát za svůj hořký jedenáctistupňový speciál MAX.

Pivovar sází nejen na kvalitu surovin a tradiční výrobu piva, ale také na servis zákazníkovi. Pro své příznivce připravil nový upgrade služby Ferdadomu.cz, prostřednictvím které rozváží po Praze svůj sortiment. Protože služba sklidila nečekaně vysoké nadšení, připravil Ferdinand novinku v podobě její mobilní aplikace.


Piva z měšťanského strakonického pivovaru DUDÁK získala letos další výrazné ocenění – hlavní ceny v soutěži Česká chuťovka 2014. Odborní porotci soutěže, jejímž garantem je Výzkumný ústav potravinářský Praha vybrali strakonická piva - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny, jejichž výrobci nemají peníze na reklamu.

Piva ze strakonického pivovaru DUDÁK jsou Českou chuťovkou roku 2014. Hodnotitelská komise soutěže „Česká chuťovka 2014“ udělila včera tato prestižní ocenění výrobkům - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Do soutěže se přihlásilo více než 148 produktů, které byly rozděleny do 6 kategorií.

Je to výrazné ocenění práce všech lidí v našem malém pivovaru a další potvrzení správnosti filozofie, kterou jsme zvolili. Výrazně podporujeme vaření piva z čistě domácích surovin jako je například žatecký chmel a dodržujeme tradiční postupy výroby a rozhodující je především tlak na kvalitu,“ říká Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK. „Ocenění Česká chuťovka zaručuje našim zákazníkům tu nejvyšší kvalitu a zároveň nás motivuje k dalšímu zlepšování chuti strakonického piva,“ doplňuje Tůma.

Mezi oceněné firmy v dřívějších letech patřily například olomoucká mlékárna OLMA, známá železnorudská cukrárna Café Charlotte nebo královna světové marmelády Blanka Milfaitová. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Cenu uděluje hodnotitelská komise nezávislých odborníků. „Piva z pivovaru DUDÁK získala ocenění za vyváženou a sladěnou chuť, která měla ten správný říz s výrazným chmelovým aroma. Pivo DUDÁK opravdu slibuje velký chuťový zážitek z jeho konzumace,“ uvádí jeden ze členů komise Doc. Ladislav Chládek, který vyučuje pivovarnictví v České zemědělské univerzitě v Praze. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., v jehož sídle se každoročně v září hodnocení uskutečňuje.

Nejdůležitějším kritériem, které musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vysoké chuťové parametry. Součástí hodnocení je také design výrobku a jeho spotřebitelská využitelnost. DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice a.s. se této prestižní soutěže - Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2011“ zúčastnil již po čtvrté a zatím nikdy neodešel s prázdnou. Všechny oceněné výrobky mají možnost na svých etiketách a obalech nebo ve své reklamní kampani používat logo soutěže Česká chuťovka 2014.

V krátké době je to další významné ocenění práce strakonických pivovarníků. Již po třetí za posledních pět let vybrala porota Chmelařského institutu na Žatecké Dočesné nejlepším pivem v kategorii polotmavých piv třináctistupňový pivní speciál Klostermann. Při zářijové soutěži vybíralo vítěze 208 degustátorů z řad laické a odborné veřejnosti. Letošního ročníku se zúčastnilo 26 pivovarů. Ty do soutěže zapsali 149 vzorků piv. Nejlépe dopadl právě polotmavý speciál Klostermann.



Na komíny a na pivo do Kostelce

[pátek, 24. říjen 2014]


Kocour hostí pivní 
Ale Festivale!

[pátek, 24. říjen 2014]

Vydatný pivní rozhovor

[středa, 22. říjen 2014]




Kalendář regionálních pivovarů 2015

[úterý, 21. říjen 2014]

V brzké době půjde do výroby 6. ročník stolního týdenního Kalendáře regionálních pivovarů České republiky 2015.

Kdo v něm bude chtít zveřejnit některou pivovarskou akci, kterou pořádá, ať to co nejdříve napíše panu Procházkovi. Stejně tak pište již teď své objednávky, abyste kalendáře dostali co nejdřív, tedy při rozvozu.

Kontakty:

Jiří Procházka

e-mail: jpahk(zav)centrum.cz

tel.: 603 446 774

Kalendář regionálních pivovarů 2015

[pi] 07:54 [permalink] [reaguj]




Nové pivo Radegast Ryze Hořká 12 má u pivařů úspěch, což potvrzuje 20 milionů vypitých půllitrů během prvních třech měsíců od uvedení na trh. Zvýšený zájem a spokojenost přichází i od hospodských. Aktuálně se Ryze Hořká 12 čepuje téměř v 1800 hospodách a restauracích, což je o 11 % více než tomu bylo u piva Radegast Premium ve stejném období loni, a celkově se ho meziročně vyčepovalo o 4 % více. Narostl i prodej v lahvích a plechovkách, a to o 10 %.

S tím, jak se novému ležáku daří, jsou v pivovaru spokojeni. „Ryze Hořká 12 naplnila naše očekávání. Výsledky i ohlasy z trhu potvrzují, že nový ležák lidem chutná. Příjemně nás překvapil nárůst počtu hospod. Chuťově plné hořké pivo tedy oslovuje nové spotřebitele i na místech, kde se dříve Radegast nečepoval,“ řekl manažer značky Radegast Miroslav Peichl.

Za úspěchem novinky stojí především prodeje v hospodách, restauracích a v obchodech, ale k jeho rostoucí oblibě přispěly i festivaly jako Colours of Ostrava, Masters of Rock nebo Radegast den, kde byly nárůsty prodejů ležáku i několikanásobné oproti předchozím letům.

Pivo Radegast Ryze Hořká 12 uvedl nošovický pivovar na trh před letní sezónou. Nový světlý ležák nahradil v portfoliu pivovaru stávající Radegast Premium. Pivovar tak reagoval na to, že řada piv se svým chuťovým profilem přiblížila Radegastu. V Nošovicích tak po 44 letech svůj ležák znovu chuťově odlišili od průměru na trhu. Nová Radegast Ryze Hořká 12 je plnější, více ale příjemně hořká s výrazným chmelovým aroma, čehož je dosaženo užitím vybraných tří druhů moravského chmele.



O slovenských pivech

[pondělí, 20. říjen 2014]

[Cvikov] 09:30 [permalink] [reaguj]







V chladném období roku pravidelně stoupá poptávka po chuťově výraznějších tmavých pivech. Budějovický Budvar, n. p., proto uvádí v těchto dnech na český trh limitovanou sérii tmavého ležáku s příchutí višně - Budweiser Budvar B:Cherry.

Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,4 % a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Díky obsahu 13 % višňové šťávy má černo-červenou barvu a pevnou pěnu, která zanechává na sklenici kroužky. Ve vůni rozpoznáte peckovinu višně a pražený slad tmavého ležáku. Chuť je bezprostředně po napití osvěživě kyselá s mandlovou vůní pecek, rychle však přechází k lehce svíravé chuti višně a hořké chuti praženého sladu, po které zůstává v ústech dozvuk hořké čokolády. Ta nutí malými doušky upíjet dál,“ říká Ing. Petr Košin, Ph.D., specialista řízení jakosti piva z Budějovického Budvaru a vedoucí týmu, který tento ochucený ležák vyvíjel. Tmavý ležák Budweiser Budvar B:CHERRY se velmi dobře hodí k chuťově výraznějším masitým pokrmům, zvláště ke zvěřině. Pití po malých doušcích se spíše než pivu blíží vínu a proto se B:CHERRY servíruje ve sklenicích 0,3 l z tenkého skla na nožce.

Tento nápoj jsme poprvé uvedli na trh loni v říjnu. Podle ohlasů od spotřebitelů víme, že jeho chuť nejvíce vyhovuje ženám, mladší generaci a také milovníkům neobvyklých piv,“ doplňuje Ing. Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru. Loňskou limitovanou edici přijali spotřebitelé velmi dobře. „Proto jsme letos tohoto piva uvařili dvojnásobné množství a navíc jsme část objemu stočili do lahví. Kromě České republiky počítáme s exportem do Německa, Spojeného království a USA,“ uzavírá Robert Chrt.

Budweiser Budvar B:CHERRY bude k dostání pouze ve vybraných restauracích. Dodávat se bude v sudech o objemu 20 litrů (do USA v nevratných sudech Key Keg 30 litrů) nebo ve vratných lahvích o objemu 0,33 litru. V místech prodeje budou na sezónní pivo upozorňovat propagační materiály. Netradiční komunikace, která s nadsázkou připomíná drobné každodenní zármutky, bude zaměřena primárně na ženy.



Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI