Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

únor 2013

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv únor 2013





Švédsko pivní

[čtvrtek, 28. únor 2013]







Konference Voda 2013 se na podporu Světového dne vody uskuteční 21. března v Praze. Generálním partnerem akce se stal HEINEKEN ČR, přičemž důvod spolupráce je jasný: HEINEKEN má dlouhodobé globální i lokální zkušenosti s uvedeným tématem a snižování spotřeby vody, ochrana jejích zdrojů i životního prostředí patří mezi hlavní priority zodpovědnosti a udržitelného rozvoje firmy. Konference se proto aktivně zúčastní i generální ředitel HEINEKENU ČR Etienne Strijp.

Nedílnou součástí strategie firmy je od roku 2010 projekt Brewing a Better Future, který klade mimo jiné důraz na snižování dopadu výroby a distribuce piva na životní prostředí. Jedním z pilířů projektu je voda, respektive redukce spotřeby, čistota i ochrana jejích zdrojů.

Pivovary HEINEKEN patří ve spotřebě vody mezi nejšetrnější v České republice. Podle aktuálních údajů za rok 2012 činila roční průměrná spotřeba vody v Krušovicích 4,02 litru a ve Starobrně dokonce 3,27 litru na 1 litr vyrobeného piva. Tyto hodnoty splňují cíle společnosti, vytýčené v roce 2010. Snižování množství spotřebované vody ke třem litrům na litr vyrobeného piva je dlouhodobým cílem společnosti.

"Voda představuje přibližně 95% piva a má vliv na jeho kvalitu i chuť. Hojně se využívá také při výrobních procesech. Ohleduplná práce a ochrana vodních zdrojů je proto pro nás prioritou. S tématem snižování spotřeby vody a péče o životní prostředí máme již mnohaletou zkušenost a patříme v tomto ohledu mezi leadery v České republice," komentuje partnerství Jiří Hauptmann, Ředitel oddělení korporátních vztahů HEINEKEN Česká republika, a.s.

Dalším konkrétním počinem, zaměřeným na šetrný přístup k vodě a vodním zdrojům, je spolupráce HEINEKENU s Národním parkem Šumava. Projekt s názvem Zeleným pivem za zelenou Šumavu spojuje speciální Zelené pivo, které se léta vaří v pivovaru Starobrno, s obnovou lesního porostu v NP Šumava. Akcí chce HEINEKEN přispět k obnově usychajících lesů a podpořit jejich novou výsadbu. Stromy jsou totiž pro oblast důležité svou retenční schopností – zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, které tak napájí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství Zeleného piva v roce 2013. Zeleného piva letos brněnští sládci uvařili 4000 hektolitrů.

Do budoucna společnost HEINEKEN Česká republika hodlá spolupracovat s chráněnými krajinnými oblastmi v okolí pivovarů na společných projektech na ochranu a obnovu vodních zdrojů.





Falkon: pivovar bez pivovaru

[neděle, 24. únor 2013]

























Jemné síto tří nemilosrdných kol. Nejprve první, zahřívací. Následovalo semifinále a nakonec strhující finále. Dva ovocné mixy pivovaru Samson od začátku naplňovaly role favoritů. Přes přísné degustátory došly Grep a Lemon suverénně až mezi elitu a tam podle názoru poroty nestačily pouze na jediného soupeře. I tak si ale z prestižních Slavností piva v Táboře odvezly Samson Mix Grapefruit stříbrnou a Samson Mix Lemon bronzovou pečeť!

Z hlediska účasti pivovarů v odborné degustační soutěži jsou Slavnosti piva v Táboře největší svého druhu v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní a oficiálně garantované odbornými autoritami. Mezi experty z pivovarů degustovali pivo i doktorandi VŠCHT a jako nezávislí degustátoři se slavností zúčastnili dokonce i sládci z Japonska, Ukrajiny, Ruska a Polska. Ty všechny ovocné mixy z pivovaru Samson přesvědčily o své vynikající chuti a kvalitě.

Od prvních kol proto sbíraly v táborském hotelu Palcát vysoké známky, a ve finále pak předčily všechny soupeře z větších pivovarů. Opět se ukázalo, že vedení pivovaru Samson vyšla sázka na spolupráci s renomovaným rakouským producentem radlerů, který s jihočeským pivem namíchal už čtyři příchutě – ke Grepu a Lemonu přibyly ve druhé půlce minulého roku netradiční Špeck a Černý rybíz.

A hlavně ten prvně jmenovaný s nahořklou grepovou příchutí byl úspěšný už v loňském roce. Ve spotřebitelském testu Mladé fronty Dnes obsadil Samson Mix Grapefruit druhé místo. Redakci Blesku dokonce chutnal nejvíc, stejně jako expertům z Pivní extraligy.

Po loňském úspěchu ochucených piv Samson Mix je naším cílem udržet a přeskočit nastavenou laťku. V plánu je proto mimo jiné i jedna nová a na českém trhu zatím neznámá příchuť,“ přibližuje plány pivovaru jeho obchodní ředitel David Posekaný.

VÝSLEDKY MÍCHANÝCH PIV:

1. Zvíkov Radler

2. Samson Mix Grapefruit

3. Samson Mix Lemon







Pivní masakr si 
užili ve Varnsdorfu

[pondělí, 18. únor 2013]



Slavkov u Brna má nový pivovar

[pátek, 15. únor 2013]

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

[pátek, 15. únor 2013]

Strana 1 z 2 » »»
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI