Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žito, žito, žito, aneb jak jsem narážela sud

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Žito, žito, žito, aneb jak jsem narážela sud

Žito, žito, žito, aneb jak jsem narážela sud [p936]

Už se vám stalo, že jste přišli na nějakou akci jako pouhý divák a nakonec jste byli vtaženi přímo do děje? Mně třeba v sobotu 18. srpna. Kde? V Únětickém pivovaru. Jako obvykle jsem se přišla podívat na tradiční Únětické posvícení s tím, že posedím, pivka ochutnám, nafotím pár snímků a něco napíšu. Tentokrát však jsem vše uvedené splnit nemohla. Byla jsem totiž pozvána a poctěna tím, abych slavnostně narazila sud s Únětickým posvíceneckým speciálem, polotmavou žitnou 11,5°. Za fotografie z narážení vděčíte tentokrát nikoli mně, ale paní ředitelce pivovaru Lucii Tkadlecové, která se ujala mého přístroje a dokumentovala.

Narážení
Narážení

Žito, žito, žito,

pijte ho, než bude vypito.

Touto, vlastní básní uvedl samotné narážení tvůrce žitného speciálu, sládek pan Jan Lumbert (příště prý bude báseň delší, víc prý pro samou práci nestačil složit). A samozřejmě ještě před samotným naražením nechybělo uvítání hostí panem ředitelem Štěpánem Tkadlecem a již tradiční hudebně-pěvecké vystoupení pana starosty s jeho skupinou Veselé rybičky.

Přivítání hostí
Přivítání hostí

Posvícení je ovšem nejenom o pivu, i když to hraje v pivovaru samozřejmě hlavní roli. V pivovaru samotném probíhala zábava, pro děti i dospělé, celý víkend (viz foto programu ). V obci k tomu ještě přibyl turnaj smíšených párů v „líném tenise“ v sobotu a v neděli pak poutní mše v místním kostele. A nesmím zapomenout na přehlídku a ochutnávku pouťových koláčů, o které se postaraly nejen hospodyňky místní, ale i přespolní.

Koláče
Koláče

Ovocné, tvarohové, makové, ve tvaru srdce i rolády, sladké, ba i slané, lákaly k ochutnání. Přiznám se, že ač ty mnou ochutnané sladké byly dobré, nejvíce mně ovšem chutnal ten slaný. Já prostě na sladké nejsem, chuťově souzním s paní sládkovou z Postřižin.

Na zahrádce
Na zahrádce

O posvícení se tady vaří žitným sladem, tohle pivo do červena nezůstane ladem“: tak praví Vyhláška Únětického pivovaru. A dále se píše, že „pivo je mírně tmavší barvy než klasický ležák, s bohatou pěnou, je připraveno z plzeňského a ze dvou druhů žitného sladu, zaručuje dobrou pitelnost a žitný slad dává pivu mírně hrubou, plnou až medovou chuť, spojenou s lehce chmelovým dozníváním“. EPM 11,54 % hm., obsah alkoholu 4,57% obj.

A já dodávám, že je to vynikající pití, ostatně jako vždy.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3203x] [20. srpen 2018]
[Události] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

čtvrtek, 23. srpen 2018
16:51

Jana

Díky. Já to taky jako poctu cítila.Budeš v Kostelci? Pokusila bych se Ti žitečko přivézt, jestli ještě bude.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pivo

středa, 22. srpen 2018
23:11

pivo

Narážet soudek posvícenského v takovém pivovaru, to je pocta. Blahopřeji. Škoda, že to "žitečko" neochutnám.


napsal(a): pivo [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI