Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

20° Dobroděj ke dvacetiletému jubileu

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

20° Dobroděj ke dvacetiletému jubileu

20° Dobroděj ke dvacetiletému jubileu [p251]

Není u nás mnoho novodobých minipivovarů, které by se mohly chlubit dvacetiletou nepřetržitou existencí, odhaduji, že je jich asi patnáct. A jedním z těch, co se do té patnáctky vejdou, je Rodinný pivovar Berounský medvěd. Svoji činnost zahájil (stejně jako dva další minipivovary) na jaře roku 1998. Dobrácky vyhlížející méďa s řádně napěněným půllitrem, ztvárněný na etiketách „tátou Medvědů“ Honzou Vyčítalem, za těch 20 let už urazil notný kus cesty – pěšky, na kole, na „Zlatém koni“, či dokonce na saních. Dokonce i ten Grizzly nevypadá v Honzově pojetí jako lítá šelma.

Méďa
Méďa

Každé jubileum se musí řádně oslavit, to se mnou budete určitě souhlasit, tedy i to zmiňované „medvědí“. Medvěd zval na „Párty“ v sobotu 23. června a kam jinam než do areálu pivovaru Berounský medvěd. Za živými medvědy byste museli na Městskou horu, do „Medvědária“, tady byli ti tekutí. Od tradičních - 8° Cyklisty až po 18° Grizzlyho. A k tomu nové pivo, specielně uvařené k 20. výročí pivovaru – světlý speciál Berounský jubilejní Dobroděj 20°.

Dobroděj
Dobroděj

Nádherně vyvážené pivo, velmi pitelné, ale „zrádné“. Domnívám se, že po konzumaci většího množství by i cesta na nádraží, které je na dosah ruky, byla cestou trnitou. Dobroděj je vařen ze čtyř druhů sladů – plzeňského, bavorského, karamelového a pšeničného a dvou druhů chmelů – ŽPČ a Kazbeku. Pokud jste neměli možnost ochutnat tento mok na Párty, nesmutněte, bude ve stálém portfoliu pivovaru. A dokonce se k němu přidají v dohledné době i jeho „bratříčci“- polotmavý a tmavý Dobroděj.

Přípitek (manželé Mayerovi a Irena Budweiserová)
Přípitek (manželé Mayerovi a Irena Budweiserová)

Nejen pivem žila Párty, v průběhu dne vystoupila dvakrát skupina historického šermu Alotrium s turnajem „Pro královnu“ a turnajem s překvapením. Samozřejmostí byla pak i výstava jejich zbraní a možnost vyzvat na „souboj“ některého z rytířů. O hudbu se postaraly na místní půdě ti osvědčení – skupina Motovidlo (doufám, že se neurazí, když je nazvu šramlem, nejen staročeským, ale oni vědí, že je mám moc ráda), gaelic-rocková kapela Claymore, též tradiční účastníci medvědích oslav.

Skotové a skotky
Skotové a skotky

Dámské oko se zalíbením jistě spočinulo na zdatných „Skotech“ (ze Štětí), oděných ve slušivých kiltech, pánové pak určitě ocenili půvab „skotských“ tanečnic, doprovázejících muzicírování. Skoty vystřídal tuzemec - Vladimír Walda Nerušil s revivalovou skupinou Malevil band. Zlatým hřebem pak byli Greenhorni s Honzou Vyčítalem. Bohužel, zrovna letní počasí se jaksi nekonalo a zima mne vyhnala dřív, než se Honza a spol. dostavili. Moc mně to mrzelo, ale teplo v sobotu fakt vypadalo jinak.

Na pivovarském dvoře
Na pivovarském dvoře

Nejen dospělí se na Párty bavili, pro děti byl k dispozici dětský koutek s různými soutěžemi a atrakcemi. Největší zájem byl o malování na obličej, děti se měnily nejen na různé motýly a rostliny, ale třeba i na batmany. Zájemci o vojenskou techniku doby nedávné, bez ohledu na věk, pak mohli obdivovat četné vystavené exponáty ze sbírek majitele, pana Mayera. Moderátorkou Párty byla po celý den Irena Budweiserová, bývalá členka skupiny Spirituál kvintet.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3932x] [27. červen 2018]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI